Bakan Müezzinoğlu, Bursada çamurdan elektrik üretecek tesisin temelini attı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Akışkan Yataklı Çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi’nin temelini attı. 68 milyon liraya mal olacak tesis iki yılda tamamlanacak ve tam yakma kapasitesiyle çalıştığında günde 100 ton çamur yakılarak yılda 2.5 megavat enerji üretecek.

Haberler 30.04.2015 - 16:43 Son Güncelleme : 30.04.2015 - 16:43

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ tarafından projelendirilen Akışkan Yataklı çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisinin temeli törenle atıldı. BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesislerinde yapılan törene, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Recep Altepe katıldı.

ÖNCE SAĞLIKLI çEVREYİ OLUŞTURMALIYIZ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu törende yaptığı konuşmada Büyükşehir Belediyesinin Bursa hassasiyetinin önemine dikkati çekerek, Sağlıklı birey, sağlıklı aile ve sağlıklı toplum hedefimiz için önce sağlıklı çevreyi oluşturmalı, doğanın sağlığını korumalıyız. Hızla kentleşen dünyada şehir nüfuslarının hızla artması, Bursa gibi her geçen gün gelişen bir kentte çevre ve doğanın korunması için vizyoner projelere ihtiyacı oluşturur. Bu bakımdan çevre temizliğini merkeze koyan vizyoner projenin bir an önce tamamlanmasını diliyorum dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Dönüşümü sağlarken aynı zamanda maliyetine kaynak da üretecek olması, yerli yatırımı merkeze alması, tüm sistemin ve teknolojinin yerli olması takdir isteyen bir proje. Bursa, çevre dostu bir kent. Doğayı zenginleştirerek geliştiren ve sürdürülebilir hale getiren daha temiz Bursayı her geçen gün daha da iyiye taşıyacağız diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de kenti Avrupa Şehri unvanına taşımak adına çevreye büyük değer verdiklerini söyledi.Büyükşehir Belediyesinin imzasını attığı çevre yatırımlarını anlatan Başkan Altepe, Bursada temiz bir çevre için güzel bir adım atıyoruz. Avrupa Şehri Bursaya yakışır bir hizmeti daha gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Uzun yıllardır hazırlıklarını sürdürdüğümüz, yurtdışında incelemelerde bulunduktan sonra en güzelini kentimize kazandıracağımız Akışkan Yataklı çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisi, yerli imalat olacak dedi.

çAMURDAN ELEKTRİK

Akışkan Yataklı çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisini yaklaşık 2 yıl içinde tamamlamayı hedeflediklerini de anlatan Başkan Altepenin verdiği bilgiye göre, BUSKİ bünyesinde bulunan atıksu arıtma tesislerinden elde edilen çamur akışkan yataklı çamur yakma tesisiyle elektrik enerjisine dönüşecek. Mevcut atıksu arıtma tesisleri sınırları içinde konuşlandırılacak olan çamur yakma tesisi hazırlama, yakma, arıtma ve elektrik üretimi ile yardımcı sistemlerden oluşuyor. 2 ayrı hat olarak inşa edilecek olan tesis, toplamda 2 ayrı yakma kazanı, 2 ayrı baca gazı arıtma sistemleri, bir elektrik üretme türbini olarak dizayn edilecek. İlk aşamada günde BUSKİ arıtma tesislerinden elde edilen yaklaşık 60 ton çamurun tesiste yakılacak ve ileride de günde yaklaşık 100 ton çamur yakma kapasitesine ulaşılacak.

çamur yakma işlemi sırasında ortaya çıkan atık ısıdan yararlanılarak da elektrik üretiminin hedeflendiğini belirten Başkan Altepe, çamurun tam olarak yanabilmesi için kendine yeterli enerjiye sahip olmadığı durumlarda doğalgaz ile enerji sağlanarak sürekli ve verimli şekilde yanmanın oluşması sağlanacak. Sistemin en önemli özellikleri emisyon kontrolü (baca gazı arıtımı) açısından Türk ve Avrupa standartlarının tamamen karşılanması ve elektrik üreterek katma değer sağlaması. çamur yakma tesisimiz tam kapasite ile çalıştığı durumda toplamda yılda 2.5 megavat elektrik üretecek diye konuştu.

TÜRKİYEYE ÖRNEK OLACAK

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Bursanın örnek çalışmalara imza attığını anlatarak, Bursa ve Türkiye için çok önemli bir çevre yatırımı. Arıtma tesisi, suyla çamuru ayrıştırdığında çamuru bertaraf etmediğinde ortaya, hep şikayet edilen koku çıkıyor ve arıtma tam olarak yapılmış olmuyor. Tüm büyükşehirlerde arıtmalarda ortaya çıkan çamur, baş belası, şehirlerin en büyük sorunudur. çamur yakma tesisinde çıkan çamur yakılacağından bertarafı tam sağlanmış olacak diye konuştu. Vali Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesinin önemli bir özelliği; yerel yatırım yaparken yerel sanayinin de gelişimine destek oluşudur. Türkiyede artık çamur yakma tesislerinin üretim elemanları da Bursadan diğer şehirlere gönderilecek dedi. Vali Karaloğlu, çevre yatırımlarıyla ileride Nilüfer çayında balık tutulmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Bakan Müezzinoğlu, Vali Karaloğlu ve Başkan Altepe ile protokol üyeleri, butona basarak Akışkan Yataklı çamur Yakma ve Enerji Elde Etme Tesisinin temelini attı.

Ana Sayfaya Git