GAP çiftçisinin hayat kayna olan Türkiyenin en büyük, dünyann da sayl barajlarndan Atatürk Barajnda, su kotu ve doluluk oran üreticileri sevindirecek düzeyde.
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatrmlarndan GAP kapsamnda ina edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüü bakmndan Türkiyenin en büyük, dünyada ise 6nc srada yer alan Atatürk Barajnda su kotu 536,60 metre, doluluk oran ise yüzde 65,5 olarak ölçüldü.
DS 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, Atatürk Barajnn çok fonksiyonlu bir projenin ürünü olduunu belirterek, elektrik üretiminin yan sra sulama, içme suyu, balkçlk ve turizm gibi farkl yönleriyle de ülke ve kent ekonomisine katk saladn söyledi.
Atatürk Baraj göletindeki su rezervinin iyi durumda olduunu aktaran Gökçe, 48,7 milyar metreküp tam doluluk hacminin yüzde 65,5i u an barajmzda su rezervi olarak bulunuyor. Rakam olarak 44 milyar 900 milyon metreküp su u an barajmzda mevcut. dedi.
- çme suyu noktasnda da hiçbir skntmz yok
Gökçe, bölge çiftçisi için nisan aynda sulama sezonunu açtklarn ve kanallara su braktklarn hatrlatarak, unlar kaydetti:
Sulama sezonunun biz birinci ürün ksmn geçtik u an ikinci ürünün ekimi ve birinci ürünün hasad süreci sahada devam ediyor. Sezona girerken nisan aynn 17si gibi düzenlediimiz törenle sulama sezonunu açtk. 2019 ylnda barajdan bütün DS eliyle sulanan sahalarda giden su miktar yaklak olarak 3 milyar metreküp civarndayd. Bugün itibariyle barajmzda yaklak 7 milyar metreküp civarnda kullanlabilecek su var. Bu u demek, sulama ve içme suyu noktasnda da hiçbir skntmzn olmadn gönül rahatlyla ifade edebilirim.
Atatürk Baraj göletinden anlurfa merkez ve baz ilçelerinin içme suyu ihtiyacnn da karlandn aktaran Gökçe, barajn enerji üretimiyle de ülke ekonomisine çok ciddi katk saladn sözlerine ekledi.