Bir Hülya Avar Sohbeti program her hafta farkl farkl konuklar ile yayn hayatna devam etmekte. Her hafta farkl bir konuun iç dünyasna giren ve haklarnda bilinmeyenlerin örenildii vE anlatld Hülya Avar sunumuyla Bir Hülya Avar Sohbeti programnda bu hafta ünlü modac Cemil pekçi konuk oldu. Açklamalar ile gündeme damgasn vuran Cemil ipekçi hayatndaki bilibnmeyenleri ve yaad ilginç olaylar anlatt. Lastik bir top gibiyim diyen Cemil pekçi bu güüne kadar yapamaz denilenhereyi yaptn açklad.
ELETRLERE RAMEN BECERD
Cemil pekçi, modac olmaya karar verdii an ve yllar önce sadece bir kere kestii byklar yüzünden evden neden 10 gün çkmadn Hülya Avara anlatrken bu kadar ünlü olmasnn nedenini de dümanlarna balad.Ben lastik bir top gibiyim diyen Cemil pekçi, eletirilere ramen her seferinde baarl olduunu söyledi.
FRANSIZCA ARKI SÖYLED
Gençlik yllarnda sahneye çkp arklar söyleyen Cemil pekçi, Hülya Avarn karsnda da Franszca ark söyledi.
CEML PEKç HAKKINDA
5 Austos 1948de stanbulda doan ve etnik tasarmlaryla tannan ünlü modac Cemil pekçi, Royal Academy of Art Desen bölümünden 1971 ylnda mezun olup, 1972-75 yllar arasnda hazr giyim üzerine stilist olarak çalt ve 1975 ylndan itibaren de kendi moda evini kurarak, özgür tasarmlarn Tzagne isimli butiinde gerçekletirmeye balad. Cemil pekçi, 1979 ylnda Tzagnei Nise de tad ve 1984 ylna kadar stanbulda ve Nisde olmak üzere iki butik birden çaltrd.
1984de yeniden ülkesine dönüüden bugüne dein yaatt tasarm evi Haute Couture!... Bundan önceki son on yl içinde gerçeklemi bütün tasarmlar Eski Anadolu Uygarlnn izlerini tarken, Haute Couturele cada gece modasna artc bir dönü yapan pekçi, 90l yllarda yeniden özüyle bulutu ve böylece etnik çalmalarna ara verdii geçi dönemi 92de Suzeni ile sona erdi.
Elbise, giyinme, örtünme fantezisidir diyen pekçi, moda hakknda unlar söylüyor: Giyinirken insan hereyden ve herkesten önce kendini tatmin etmelidir. Sokaktaki insan, sk bir kalabal yada silueti çizilmi bir çada tarzn teorik bekçilerini deil, kendini memnun etmelidir. Giyim, güne nasl uyandn, neler hissettiin, hüznün ve neeyle ilgili olarak deikenlikler, sürprizler tamal. nsanlar hep beraber bugün ne giyeceklerine karar veriyorlar. Ya da hep birlikte belli renkler tayorlar vitrinlere doadan. Günün modas demek kendine güvensizliin çada addr ve insan yeni biçimini savunmasnn bir yoludur.
pekçi, 90l yllardaki geri dönüünün sebebini öyle açklyor: çada dünya yalnzca modada deil, sanatn bütün kollarnda kiiyi körletiren bir dünya, zamanla yarlan, az zamanda çok is peinde koulan ve renklere, çizgilere ticari kayglarla baklan, gitgide ilevsel olmaya zorlanan bu dünya, tarihiyle güzel ve anlaml. Hele Anadolu!... O kadar çok uygarlkla çarpm ve onlarla zenginlemi ki, öyle dipsiz ve ulalmaz bir kuyu ki, ondan vazgeçmek delilik!... Örtünmeyi, resimden, iirden, bir Bizans penceresinden eski stanbul evlerindeki ferforjelerden farkl görmüyorum. Sanat esintilerle, anlarla yüklüdür. Eer podyumlarda otantik bir rüzgar estiriyorsan, onun yönünü, yerini ve gücünü doru saptamak gerektiine inanmyorum. Dou bir masal kadar güzeldir ve benim yapmaya çaltm, bu masal dinletebilmek için onu çada sözcüklere dökmektir...
Benim sözcüklerim kumatr, renktir, çizgidir... Giysilerimle kendimi ifade edi eklim, geçmiten günümüze kurmaya çaltm gerçek temelli ve zarif bir köprüdür.