Bitliste de süregeen terör operasyonları sonrasında 11 bölge, Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi ilan edildi. Bitliste güvenlik bölgesi ilan edilen yerler nereler? BİTLİS Valiliği, merkez ile Güroymak, Hizan, Mutki ve Tatvan ilçelerinde başlatılan özel güvenlik bölgesi hakkında geniş çaplı bilgi verdi
Bitlis Valiliği, bölgede uygulamaya koyulan Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Sivillerin, Tatvanda 1 Mart-1 Eylül 2016 tarihleri arasında, diğer bölgelerde ise 1 Mart-31 Aralık tarihleri arasında belirtilen bölgelere giriş -çıkış yapamayacakları belirtilerek şöyle denildi:
Bitlis İli sınırları içinde faaliyet gösteren bölücü terör örgütü ve diğer terör örgütlerinin son zamanlarda yapmış oldukları terör ve yıldırma eylemleri ilimizin sosyal ve ekonomik gelişmesini de olumsuz etkilemeye başlamıştır. Bu tür eylemler neticesinde vatandaşlarımız, ekonomik, sosyal faaliyetlerini yürütme ve seyahat etme haklarını kullanmaktan mahrum kalmıştır. Günlük hayatları olumsuz etkilenen vatandaşlarımız büyük mağduriyet yaşamaktadır. Bitlis Valiliğimiz, öncelikle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi, devletimizin ve milletimizin her türlü terörist tehdidi ve saldırıdan korunması maksadıyla; bölgesinde emniyet ve asayişi temin etmek için ilgili mevzuat çerçevesinde her türlü tedbiri almaktadır. Bu nedenle 23 Şubat 2016 tarihli ve 2016/8558 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununun 32/A maddesi gereğince toplam 11 bölgede Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi ilan edilmiştir. Yasak Bitlis merkezi ile Güroymak, Hizan, Mutki ve Tatvan ilçelerini kapsıyor. Uygulama Tatvanda 1 Mart - 1 Eylül 2016 tarihleri arasında, diğer bölgelerde ise 1 Mart-31 Aralık arasında söz konusu olacak. Siviller yasaklı bölgelere giriş -çıkış yapamayacak.
Merkez ilçeye bağlı üç bucak vardır. Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Bitlisi, güneyden Siirt, batıdan Muş, kuzeyden Ağrı illeri ve doğudan Van Gölü çevreler. Bitlis, Kaleleri ve İslam eserleriyle önemli bir ildir.
Tarihçiler Bitlis tarihini değişik zamanlardan başlatmaktadırlar. 5000 yıllık, 7000 yıllık tarih gibi. Gerçekte Bitlis tarihi Neolotik çağdediğimiz Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. Bitlis ve yöresinin yazılı tarih öncesi oldukça karanlıktır. En önemli nedenleri yüzeydeki buluntuların az olması ve bugüne kadar gerçekçi bir arkeolojik çalışma yapılmamasıdır. Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Süphan ve Nemrut Dağı dağlarındaki obsidyen (doğal cam yatakları), doğrudan olmasa bile dolaylı olarak bu yöre tarihinin Neolitik dönemine kadar çıktığını göstermektedir. Obsidyen yataklarından elde edilen doğal camın yontucu, kesici, kazıyıcı olarak çevredeki yerleşim yerlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Yine yapılan çalışmalar sonucunda o döneme ait ticaret yolu Van Gölünün doğusundan güneye (bugün ki Van ili sınırları içerisinde bulunan Kalkolitik Maden Dönemi yerleşme alanı olan Tilkitepe), batıda ise Diyarbakır il sınırlarına (Ergani yakınındaki çanak-çömleksiz bir Neolitik yerleşme yeri olan çayönü) dek uzanmaktadır.
1891 yılı Osmanlı nüfus sayımına göre Bitliste yaşayan kişi sayısı 75.760 kişidir. Bunların çoğunluğu Türkmenler veKürtlerden oluşmaktadır (44.467 kişi). Bitlisteki en önemli azınlık ise 30.445 kişilik nüfusları ile Ermenilerdir. Ermenilerin toplam nüfus içindeki payları belirtilen yıllarda %40ı bulmaktadır
Bitlis geneli dağlar ve platolardan oluşmaktadır. Bu nedenle hayvancılığa daha elverişli bir kenttir.Karasal iklimi ise sert bir şekilde yaşadığından palmiye benzeri geniş yapraklı ağaçlar burada yetişemezler.