"Bonzai, ani ölüm nedeni"

Doç. Dr. Aydoğan "Saniyeler içerisinde etkilerinin görüldüğü, dakikalar içerisinde bütün vücudu esaret altına alan ve hatta saatler içerisinde ani ölüme neden olan yeryüzünde başka bir zararlı madde ne olabilir ki? Tabii ki Bonzai"

Haberler 04.10.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doç. Dr. Ümit Aydoan, sentetik uyuturucu madde olan bonzainin ani ölüme yol açabildiini bildirdi. Aydoan, yapt açklamada, uyuturucu madde kullanmnn ve bamllnn insan sal için ciddi bir tehdit olduunu belirtti.

Tasarm uyuturucu maddesi bonzai ve dier sentetik kannabinoidlerin, bitki yapraklarna emdirilmesi, püskürtülmesi veya damlatlmasyla elde edilen sv, toz ve günlük hayatta fazlaca tüketilen gda maddeleri içerisinde maskelenmi çekici ambalajlarla alclara sunulduunu anlatan Aydoan, unlar kaydetti:

Ülkemiz sokaklarnda ve internet ortamnda gda takviyesi, mucizevi bitkisel ürünler ve cinsel gücü arttrclar olarak sigaradan bile daha kolay ve ucuz bir ekilde pazarlanabilmektedir. Bu maddenin doal olmamas,sentetik olarak düük maliyetli üretilmesi, piyasada her ekonomik seviyeden bireylerin ulaabilecei kadar ucuz ve daha fazla uyarc etkilerinin olmas nedeniyle yaygnlamas daha kolay olmaktadr.

BLM SUçLARI RAPORU

Birlemi Milletler Uyuturucu ve Suç ile Mücadele Örgütü raporuna göre 2009 ylnda, 166 olan tasarm uyuturucu saysnn, 2012de 251e yükseldiine dikkati çeken Aydoan, öyle devam etti:

Her geçen gün bonzai gibi tasarm uyuturucu saysnn daha tehlikeli, test edilmemi yeni psikoaktif madde karmlarnn kullanlmasyla artt bilinmektedir. Bu sentetik kannabinoidler ülkemizde ilk defa bonzai ismi ile 2010da piyasaya çkmtr. Bonzai, dünyada ilk olarak benzer örneklerindeki gibi insanla hizmet etmesi amacyla hastalklarn tan ve tedavisinde kullanlmak üzere laboratuvar artlarnda gelitirilmeye balanm ancak daha sonra asl amacndan saparak insanla zarar vermek ve insanlarn hayatlarn karartarak bireylerin, ailelerin, toplumlarn, ülkelerin ve ksacas tüm dünyann yaanmaz bir hal almasna hizmet etmeye balamtr.

BONZANN ETKLER

Bonzainin etkilerinin esrara benzemekle birlikte vucutta ani tepkilere neden olduunu aktaran Aydoan, öyle devam etti:

Bonzainin içilmesiyle birlikte saniyeler içerisinde dudaklar ve boazda ar kuruluk, yutma güçlüü, karn ars, bulant ve kusma, kaslarda ar ve kramplar, vücut ssnn yükselmesi, ar terleme, öksürük, nefes darl, çarpnt, ba dönmesi, göüs ars, görme ve iitme bozukluklar, gözlerde kzarklk, göz bebeinin büyümesi, geçici körlük, tansiyon yükseklii, kan ekerinin yükselmesi, hafza kayb, geçici felç durumu, ar duyusunun azalmas, ritim bozukluklar, ok, koma, epileptik nöbetler, böbrek ve karacier yetmezlii, beyin kanamalar ve kalp krizi gibi fiziksel belirtilerin yannda duygu ve düünce bozukluklar, panik atak, korku ve tedirginlik hissi, huzursuzluk, kontrolünü kaybetme, taknlk ve iddet olaylar, zaman ve mekan algsnn bozulmas, görsel halüsinasyonlar (hayal gördürücü), ar sedasyon (uyuukluk ve uyku hali), baz kiilerde de izofreniyi taklit eden ar hezeyanlar, ajitasyon, kendisine ve çevreye zarar verme ve gerçee yakn hayaller görme gibi psikiyatrik belirtilere neden olmaktadr. Saniyeler içerisinde etkilerinin görüldüü, dakikalar içerisinde bütün vücudu esaret altna alan ve hatta saatler içerisinde ani ölüme neden olan yeryüzünde baka bir zararl madde ne olabilir ki? Tabii ki Bonzai

Aydoan, Türkiye statistik Kurumunun 2015 yl verileri incelendiinde; bamllk yapan madde kullanan çocuklarn yüzde 80,8inin 15-17, yüzde 17,2sinin ise 12-14 ya grubunda olduunun görüldüünü bildirdi.

ÖLÜMCÜL BR UYUTURUCU

çocuklarda meydana gelen ruhsal, fiziksel ve karakter deiikliklerinin uyuturucu kullanm belirtisi olabileceine dikkati çeken Aydoan, unlar kaydetti:

Ebeveynler olarak çocuklarmz üzerindeki takip ve kontrolleri onlar skmadan ve mümkün olduunca hissettirmeden yapmalyz. Onlarla olan iletiim neticesinde aldmz sözlü veya sözlü olmayan mesajlar zamannda deerlendirerek gerekli tedbirleri almayz. çocuklarmza bir birey olarak yaklamak, onlara zaman ayrmak, günlük olarak aile içi sosyal ortamlar yaratmak ve iletiimde bulunmak, onlar dinlermi gibi yapmak yerine gerçekten dinlemek, ihtiyaçlar ile isteklerini ayrt edebilmek, ya gerei onlar bekleyen tehlikeleri açkça konuarak gerekli bilgilendirmeleri yapmak, korku duyulan bir ebeveyn olmak yerine yaadklar her sorunu bizlerle paylaabilecekleri güven ortam salamakta biz ebeveynlerin balca sorumluklarmz arasnda olduu unutulmamaldr.

Ana Sayfaya Git