Bunu yapan yandı

Kredi kartı ile internetten alışveriş yapanlar dikkat! IBAN numarası oyunu ortaya çıktı, bunu yapan anında iptal etmesi gerekiyor

Haberler 04.04.2022 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kredi kart, mobil uygulama kullanan ve internetten alveri yapan herkesi ilgilendiren uyar! IBAN numaras oyunu deifre oldu. Annda iptal ettirilmesi gerekiyor yoksa paralar yanyor. Her geçen yl artan teknoloji ile birlikte sosyal ortamlardaki saldr ve dolandrclk olaylar artarken, Konya Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüü ekiplerinin mücadelesiyle suçlular yakalanyor. Sanal suçlarn izini süren uzmanlar, sanal üphelilerin dönemsel olarak dolandrclk konu linkleri hazrladklar konusunda uyaryor.

HABER MERKEZ

Teknolojinin her geçen yl hzla gelimesiyle internet ve biliim sistemleri üzerinden ilenen suçlar da artyor. Özellikle dönemsel olarak tatil frsat, devlet desteklemesi ve kart bilgilerinin dorulanmas gibi linkler vatandalar dolandrma yöntemlerinin banda geliyor. Sosyal medya alanlarnn son dönemlerde kullanmnn artmas sanal suç çeitlerinin çoalmasna neden oldu.

BÜYÜK KAZANçLAR VAAT EDEN SSTEMLER OLDUUNDA DAHA ÖN YARGILI OLUNMALI

Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüündeki uzmanlar ise sosyal medya hesaplarnn dolandrclar tarafndan çalnarak hesap üzerinde ekli olan kiilere bahis ve haksz kazanç yolu teklif edildiini, bu link üzerinden takipçileri ana düüren dolandrclarn vatandalara büyük zararlar verebildiini belirtiyor. Kazanç veya vaatlerde bulunan kiilere kesinlikle aratrmadan itibar edilmemesi gerektiini anlatan Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüünde görevli polis memuru Bengü Emre, Vatandalarn her türlü kendilerine bedava ya da çok büyük kazançlar vaat eden sistemler olduunda daha ön yargl ve daha böyle düünerek tklamalar, bilgilerini de her yerle paylamamalar gerekiyor.

Biz nasl ki evimizin kapsn kilitliyoruz ve kimseye kim o diye sormadan açmyoruz sanal ortamdaki bütün verilerimizin güvenlii de aslnda bizim mesuliyetimizde. Bunu paylaacamz insanlarn güvenilir olmas gerekiyor. nternetten alveri yaptmzda bile sitenin güvenirliine bakmamz lazm. Alnan o ürünler geliyor mu diye siteyle ilgili yorumlara bakmamz lazm. Oraya kart bilgilerimizi de giriyoruz. Bütün bilgilerimizin güvenliini almamz lazm. Özellikle sosyal medya hesaplarmzla ilgili güvenliimizi kesinlikle almamz gerekiyor. kili dorulama yöntemini kullanmalyz. Bilmediimiz her türlü linki tklamamalyz eklinde konutu.

IBAN NUMARALARI DETRLEREK ÜPHELLER KENDLERNE PARA MKNI SALIYOR

Biliim sistemine bal ilenen suçlar önlemek ad altnda hizmet verdiklerini anlatan Bengü Emre, Survey hacklenmesinde özellikle büyük irketlerin veri tabanlarna ulalarak veri tabanlarnn ifrelenmesi, ardndan da bu verileri geri alabilmeleri için fidye talep edilmesi yöntemiyle dolandrlmalar olaynda müracaatlar bize gelmekte. Yine büyük irketlerin mail trafiine girilmesi yöntemiyle hesab hackleniyor.

Yapm olduklar sanal ticaretlerde IBAN numaralar ya da para dönüümünün yaplaca IBAN numaralar deitirilerek üpheliler kendilerine para imkn salyorlar. Fishing yöntemi dediimiz özellikle banka sayfalarnn kopyalanmas yöntemiyle verilerini kaybedebiliyorlar insanlar. Bu yöntemden de sürekli bizim de üpheli profilimiz çalma yapyor. AR-GE çalmas yapmaktalar. AR-GE çalmasnda döneme göre hitap etmekteler özellikle bu fishing sayfalarnda.

Belli dönemlerde kart aidat iadesi ad altnda linkler hazrlamakta, belli dönemlerde para puan kazanacaksnz ad altnda linkler hazrlamaktalar. Pandemi dönemi için mesela pandemi destek alabilmek için bilgilerinizi dorulayn eklinde hesaplar hazrlamaktalar. Nitelikli dolandrclk konusunda da AR-GE çalmas yapan üpheli profilleri dönemine göre pandemide en mehur olan ey insanlarn kendini izole etmesi balamnda tatil için tercih ettikleri villa mantn kullandlar. Bunda tatil için kiralk villa bilgileri ksmndan mail order bilgilerini yazmalar daha sonra bu bilgileri kaybediyorlar ve deiik dolandrclk olaylarnda kullanlmaktadr dedi.

KARTINDAN HARCAMA OLDUUNDA BANKADAN PTAL ETTRLMES GEREKYOR

Vatandalarn son zamanlarda yaad dolandrclk olaylar ile ilgili uyarlarda bulunan polis memuru Bengü Emre, Hemen kart bilgilerinin verdii ya da kartndan harcama oldu ise ilgili banka görevlileriyle görüerek kartn hemen iptal ettirilmesi gerekiyor. Yaplan harcamalarla ilgili itiraz formu doldurmas ve hemen ardndan da alm olduu belgelerle birlikte bizim Siber Suçlarla Mücadele ube Müdürlüümüze müracaata gelmesi gerekmekte.

tiraz formuyla birlikte geldiinde hemen ilgili kurumlarla yazma yaparak adliyeden savclarmzdan da konu ilgili irtibatl olmaldr. Hesaplara gerekirse hemen bloke koydurabiliyoruz. Hesaplardan dolandrclarn eline paralar geçmeden müdahale etmeye çalyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git