Casusluk ABD’ye göre neden ifade özgürlüğü gibi lanse ediliyor? Diyarbakır'daki casusluk dosyasına ABD'den gelen cevaplar şoke etti!

Diyarbakır’da İngilizce öğretmeni olarak faaliyet yürütürken PKK terör örgütüyle irtibatlı olduğu ve Suriye sınırında birtakım istihbari faaliyetler ve askeri casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında dava açılan ve sınır dışı edilen ABD’li Jake Richard Hess’in ifadesi alınması için defalarca konsolosluk aracığıyla yapılan yazışmalara cevap geldi. 

Haberler 21.10.2024 - 11:16 Son Güncelleme : 21.10.2024 - 11:16

ABD mahkemeye cevap verdi: Size göre casusluk ve gizli servis faaliyeti olabilir, bizce ifade özgürlüğü

Diyarbakıra İngilizce öğretmeni olarak yerleştikten sonra terör örgütü PKK adına faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilen Jake Richard Hess hakkında, Silahlı terör örgütü üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek, bilerek ve isteyerek yardım suçundan 20 yıla kadar hapis istemiyle Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı. Mahkeme, 200 sayfalık iddianameyi İngilizceye çevirisini yaptırdı ve ifadesi alınması için kendisine tebliğ edilmek üzere ABD konsolosluğuna gönderdi.


Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Büyükelçiliğine yazı yazılarak davanın karara bağlanabilmesi için Jake Richard Hessin ifadesinin alınarak onaylı bir örneğinin mahkemeye gönderilmesini istendi. Bostonda yaşadığı belirlenen Hessin 14 yıl geçmesine rağmen mahkeme bir türlü ifadesini alamadı. ABD Konsolosluğunca mahkemeye gönderilen İngilizce yazıda, Jake Richard Hessin açık adres bilgilerini paylaşamayacakları gibi ifadesinin de alınmaya gerek duyulmadığı cevabı verildi.


Yazıda, Hessin silahlı terör örgütü PKK üyesi olmak ve örgüte yardım etmek iddiasıyla yargılandığını, ancak 200 sayfalık iddianamedeki suçlamalara bakıldığında, bu suç isnatlarının terör örgütü üyeliğini gerektirecek eylem ve faaliyetlerden olmadığı ileri sürüldü. İddiaların terör suçu olmayıp, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı için de ifadesinin alınmasını gerek görmediklerini bildirdiler. İfadesi alınmayan Hessin davası bu yılsonunda suça öngörülen zamanaşımı süresi nedeniyle düşürülecek.

İddianamede, Hessin İngilizce öğretmeni görüntüsüyle Türkiyede bulunduğu, iyi derecede Kürtçe ve Türkçe bildiği Güneydoğuda birtakım istihbari faaliyetler içinde olduğu ve Türkiye aleyhine raporlar hazırlayıp İngiltere, ABD, Almanya ülkelerine gönderdiği belirtiliyor. Jake Hessin PKKnın önde gelen Avrupadaki isimlerinden Remzi Kartal, Ahmet Gülabi Dere ile bağlantılı olduğu, elde ettiği bilgi ve belgeleri ABDdeki bazı kuruluşlara servis etmekle suçlanıyor. PKKya karşı etkin ve önemli bir güç olarak devlet tarafından kurulan güvenlik koruculuğunun kaldırılmasına yönelik ABD ve Avrupada kamuoyu oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor.


ÖCALAN İçİN KONSOLOSLUK ARACILIĞIYLA MEKTUP


Hessin Abdullah Öcalanın serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğana hitaben kaleme alınmış bir mektubu İngilterede irtibatlı olduğu Estella Schmid adlı kişiye gönderdiği bildirildi. Mektubun bu kişinin koordinatörlüğünde Türkiyenin Londra Büyükelçiliğine verilmek istendiği, elçilikteki Türk görevlilerin reddetmesi üzerine elçilikte kamuoyu oluşturmak için protesto eylemi yaptıkları ifade edildi. Jake Richard Hessin İngilterede Kürdistanda barış kampanyasını organize ettiği, Almanyadan gazeteciler getirip Türkiyenin güvenli ülke olmadığı imajını yayarak kamuoyunda algı yaratmaya çalışıp, Türkiyeyi uluslararası arenada küçük düşürmeye çalıştığı bilgisi yer alıyor.


SANIK OLMADIYSAN SORUN YOK AYNEN DEVAM


Jake Hessin Almanyada yaşayan Haider Reimar ile KCK yapılanması hakkında e-mail yoluyla kriptolu gizli yazışmalar yaptığı bildirildi. Reimarın, Hesse KCK operasyonlarıyla ilgili, Seni sanık yapmadılarsa sorun yok diyerek faaliyetlerine deşifre olmadan devam etmesi talimatını verdiği kaydedildi. Haider Reimarın KCK davalarının sulandırılması için strateji belirleyen önemli bir istihbarat elemanı olduğu, Kandile gidip PKK elebaşlarıyla görüştüğü, örgüt kamplarının nerede ve hangi bölgelerde olduğuna dair raporlar tuttuğu belirlendi.


KANDİLE GİTTİ, SONRA DİYARBAKIRA GELDİ


ABDli casus Jake Hessin KCK davasını sulandırmaya yönelik girişimlerde bulunarak, Kamuoyunda konuyu suistimal etmemiz gerekir. Bunun için kamuoyunda tanınmış kişilerin adını kullanarak kamuoyu oluşturup, insanların savcıların kapısının önünde oturup Bizi de içeri alın biçiminde protesto yapmaları yönünde KCKlılarla fikir birliğine vardığı kaydedildi. Jake Hessin Kandilde PKK yöneticileriyle görüşüp Habur Sınır Kapısından pasaportla Türkiyeye giriş yaptığı ifade edildi. Kapatılan BDPnin ABDde temsilcilik açması için girişimlerde bulunduğu vurgulandı.


OBAMAYA PKK TERÖRİST DEĞİL MEKTUBU


Jake Richard Hessin Washingtonda açılan BDP temsilciliğine ait birtakım faaliyetleri yürütmekle görevli olduğu, ABDnin resmi ve özel makamlarına mektuplar yazdığı belirlendi. İddianamede, Jake Hessin yurtdışında bulunan Chichun Yuan adlı kişiden emir ve talimatlar aldığı, Yuanın güvenlik güçlerinin PKKya yönelik sınır ötesi harektını durdurması için eski ABD Başkanı Barack Obamaya mektup yazdığı ve PKKnın terörist bir hareket olmadığı, aksine Türk ordusunun bölgede konumlanmış işkenceci bir güç olduğunu belirttiği ifade edildi.


Yapılan araştırmada Chichun Yuanın Kuzey Irakta misyonerlik faaliyeti yürüten Güney Koreli bir şahıs olduğu, Hıristiyan barış yapıcıları adlı oluşumun sorumlusu olduğu, Hessin sınır dışı edildikten sonra da Türkiye hakkında yersiz ve düşmanca açıklama ve faaliyetlerde bulunduğu bildirildi.


BAŞKA ÜLKELERİN HESABINA çALIŞAN BİR AJAN


Hessin, gizlice ve izinsiz Şırnak ve ilçelerine bağlı köy ve askeri güvenlikli yasak bölgelere gidip buralardan fotoğraflar ve röportajlarla Türkiyeyi dünya kamuoyunda küçük düşürmeye çalıştığı, Türk ordusunun Kürt köylerini yaktığı biçiminde raporlar hazırladığı kaydedildi. Türk ve İran askeri güçlerinin yerleri hakkında bilgi topladığı, yine PKKnın İran kolu PJAKlı nerelerde olabileceğine dair bölge halkından bilgiler edindiği bildirildi.
Hessin başka bir devletin hesabına casusluk faaliyeti yürüten ajan olduğu bilgisi iddianamede yer alıyor. Türkiyeyi küçük düşürücü yazılar hazırlayıp İngiltereye gönderdiği kaydedildi. Hollandada Dışişleri Bakanlığında çalışan Thijs Vander Plas adlı kişiye Türkiye Cumhuriyeti devletini Hollanda devletine şikyet etmek amacıyla, yaşanmamış olayları olmuş gibi gösterip rapor hazırladığı ve Strasbourgda yaşayan Tommas Hammarberg adlı kişinin Diyarbakıra gelmesini sağladığı vurgulandı.


Hessin bölgede birçok askeri ve mücavir alanlara yakın yerlere girdiği, yetkili makamlarca kendisine izin verilmediği halde kırsal alanda kaldığı, buralardaki Ermenilere ait eski kalıntılar hakkında bilgiler topladığı kaydedildi. Gözaltına alındıktan sonra haber verilen ABD Ankara ve Adana Konsolosluğu yetkilileriyle görüşmek istemediği ve Emperyalist bir devletten destek istemiyorum dediği ifade edildi. Hessin kaldığı otel odasında yapılan aramada KCK faaliyetleri ve Güneydoğudaki yüksek güvenlikli askeri bölgeler hakkında fotoğraf ve dokümanlar içeren çok sayıda Flaş bellek, CD, DVD ve hard diskler de ele geçirildi.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git