Cebinizdeki mikroplar!

Cep telefonu yüzeyinden alınan sürüntü örneklerinde, hastalık yapma riski bulunan patojen bakteriler tespit edildi. Prof. Dr. Tekin "Cep telefonu üzerinde üreyen bakteri sayısı, tuvaletteki klozetten daha fazladır" dedi.

Haberler 23.01.2021 - 02:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve nfeksiyon Hastalklar Dernei, cep telefonlarnda bulunan bakteriler ile ilgili aratrma yapt. Aratrmayla cep telefonu yüzeyinden alnan sürüntü örneklerinde, hastalk yapma riski bulunan patojen bakteriler tespit edildi. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal öretim üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, yaplan çalmalara bakldnda, cep telefonlarnda tahmin edilemeyecek kadar çok bakteri bulunduuna dikkat çekti. Tekin, Günümüz artk iletiim ça. Bu iletiim çanda en çok kullandmz araçlarn banda cep telefonlar geliyor. Cep telefonlarnn bu kadar kullanlmasyla birlikte salk da önemli bir noktada yer alyor. Cep telefonlar hiç tahmin etmediimiz kadar bakteri bulunduruyor. Yaptmz çalmalara baktmzda, özellikle el hijyeni ile ilgili yaplan çalmalar var. Cep telefonlarnn üzerinden alnan bakteriler ve klozette alnan kültürler var. in ilginç taraf cep telefonu üzerinde üreyen bakteri says, tuvaletteki klozetten daha fazla diye konutu.

NSAN SALII AçISINDAN CDD SORUN YARATABLR

Cep telefonlarna çok fazla elle temas olduunu ve ellerin her yere dokunduunu dile getiren Prof. Dr. Tekin, unlar söyledi:

Tuvalete gidip geliyoruz, darda mekanlara ve her türlü yüzeylere dokunuyoruz ve ardndan da cep telefonunu kullanyoruz. Bu cep telefonunu kullanmayla birlikte ellerimizdeki bakterilerin büyük çounluu ki bu bakterilerin büyük çounluu da patojen bakterilerdir yani hastalk yapc bakteriler ve bunlar cep telefonu üzerinde sakl kalyor. Uzun süre de burada yaayabiliyorlar. Bu, insan sal açsndan ciddi bir sorun yaratabiliyor. Siz eer cep telefonuyla fazla urap, elinizi ykamadan yemek yiyorsanz, aznza ve yüzünüze götürüyorsanz, enfeksiyonlara maruz kalma ihtimaliniz çok yüksek. Bu noktada çeitli tedbirler almak gerekiyor. Ne gibi tedbirler almak gerekiyor? Birincisi, cep telefonunu mümkün olduunca bakasyla paylamamak gerekiyor. Cep telefonunun ortak kullanm says arttkça üzerindeki bakteri says da artyor ve bula riski artyor. kincisi, tuvaletlere cep telefonlar mümkün olduu kadar götürülmemesini istiyoruz. Mümkün olduu kadar kulaklk kullanlmasn tavsiye ediyoruz.

EKRAN KORUYUCU VE DORU TEMZLEME ÖNEML

Ekran koruyucularn, bakterileri azaltma konusunda önemli olduunu vurgulayan Prof. Dr. Tekin, telefon temizlii için yaplmas gerekenleri de öyle aktard:

Ekran koruyucu her ne kadar çizilmeye ve ekran krlmasna kar koruyucu olsa bile aslnda bakterileri azaltma açsndan da önemli. O yüzden ekran koruyucularnn kullanlmasn da tavsiye ediyoruz ve bu ekran koruyucularnn da mümkün olduu kadar 3 ayda bir deitirilmesini öneriyoruz; çünkü 3 ayda bir deitirdiiniz zaman hem üzerindeki bakteri saysn azaltm oluyorsunuz hem de yeni bir ekran koruyucuyla birlikte telefonu ksmen de olsa temizlemi oluyorsunuz. Bir dier önemli nokta, günlük temizlik cep telefonlarnda. Özellikle cep telefonu ekran temizleme spreyleriyle bu temizliin yaplmas yine buradaki bakteri saysnda ciddi bir azalmaya yol açacaktr. Bunu yaparken slak mendil çok tavsiye edilmiyor, özellikle cep telefonu ekrann bozduu için. Bunun yerine özel yapm ekran temizleyici spreylerin kullanlmas, bu konuda çok ciddi avantajlar salayacaktr. unu da söylemek lazm, tulu cep telefonlarnda risk daha fazla çünkü aralarda bakteri daha fazla sakl kalabildii için tulu cep telefonlarndaki bakteri says, akll telefonlardaki ekranlardan daha fazla. Cep telefonlarn kullanrken klfyla kullanmak da önemli. Belli aralklarla klfn çkarp temizleyerek kullanmak, temizlemek için bir avantaj salayacaktr hem de telefona zarar vermeme açsndan faydas olacaktr.

KLAVYELER, KUMANDA, SABT TELEFON VE KAPI KOLLARINDA DA DURUM AYNI

Bakterilerin sadece cep telefonlarnda deil ortak kullanm alanlarndaki birçok nesnede bulunduuna da dikkat çeken Prof. Dr. Tekin, En çok cep telefonlarn kullanyoruz. Tabi bunun yannda bilgisayar klavyeleri, sabit kullanlan telefonlar, ortak kullanm alanlarndaki kumandalar da bakteri tanmas ve bula açsndan önemli risk faktörleri. Özellikle toplu alanlardaki bilgisayar klavyesi, televizyon kumandas ve sabit telefonlara dokunduktan sonra mümkün olduu kadar ellerimizi ykayalm. El hijyenine dikkat ederek ellere bulam bakteri ve virüslerden uzaklam olalm. Toplu alan olan yerlerde kullanlan araçlarn birçounda bu virüs ve bakteriler buluna biliyor. Tabi bu durum riski de beraberinde getiriyor. Asansör dümeleri, elektrik prizleri ve kap kollar gibi birden fazla insann kulland alandaysa ister istemez bunlarda bakteri ve virüsler çok fazla bulunabiliyor. O yüzden eve gittikten hemen sonra önce ellerimizi ykayalm, ondan sonra ev hayatmza balayalm dedi

Ana Sayfaya Git