Dijital mecralarda "oltalama" yöntemiyle dolandırıcılığa karşı dikkatli olunmalı

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Derneği (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, bazı dijital mecralarda "oltalama" yöntemiyle kullanıcıların güvenlik bilgilerinin çalınmaya çalışıldığını belirterek, bu girişimlere karşı herkesin dijital güvenlik tedbirlerini alması gerektiğini söyledi.

Haberler 10.04.2021 - 03:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Eraslan, dijital dünyann zemininin geniledikçe bu alan kötüye kullanmak isteyenlerin saysnn arttn ifade etti.

Dijital mecralarn avantajlarnn olduu kadar dezavantajlarnn da bulunduuna dikkati çeken Eraslan, dijital güvenlikte en zayf halkann insan olduunu belirtti.

Kullanclarn dijital güvenliklerine önem vermesi ve bu konuda bilinçlenmeleri gerektiini anlatan Eraslan, unlar kaydetti:

Son dönemde ülkemiz önemli bir aplikasyon sistemi hackerlar tarafndan ele geçirildi. Kiilerin ad-soyad, adres, telefon numaralar, mailleri, siparileri ve alkanlklar ve ne yazk ki ifreleri ele geçirildi.

nsanlara önerimiz eer böylesi servislerde ifreleri varsa öncelikle ifreleri deitirmeleri gerekli. Uygulamalar kullanmyorlarsa telefonlarndan silmeleri, ifre güvenliinde büyük-küçük harf ve 8 karakter kullanp ona dikkat etmeleri gerekli.

OLTALAMA YÖNTEMLERNE DKKAT EDLMEL

Eraslan, dijital alanlarda oltalama yöntemiyle kullanclarn gizli bilgilerinin elde edilmeye çalldn ve madur edildiini dile getirdi.

Ucuz mutlaka pahaldr diyen Eraslan, internet üzerinden yollanan hediye kuponu linki ve benzeri balantlara dikkat edilmesi gerektiini belirterek öyle devam etti:

Bu tür giriimler dijital hrszlarn en çok kulland oltalama tekniklerinden biri. Vatandalarn kamuya açk wi-fi uygulamalarn çok kullanmamalar ve çok önemli bilgilerin olduu konular dijital ortamda saklamamalar, ileride rahatsz olacaklar hiçbir bilgi, belge ve görüntüyü kiiler arasnda paylamamalar gibi önlemler alnmal.

Bu yl yaplan bir aratrmaya göre Türkler dünya ortalamasnn 10 puan üzerinde video oyun oynuyor. Video oyunlarnn bir de altta sohbet odalar var. Orada da sosyal mühendislik yoluyla insanlarn çeitli bilgileri alnyor. Örnein anneannenin soyad ne? sorusuyla kiinin annesinin kzlk soyad ele geçiriliyor. Bu da bir güvenlik sorusu bildiimiz gibi. Ya da babann en sevdii hayvan nedir? bu da bankalarn kulland bir güvenlik sorusu. Bunlara dikkat edilmeli ve sosyal medyada asla kendi kiisel bilgilerimizi paylamamalyz.

Ana Sayfaya Git