DYANET leri Bakanlnn Haymanada düzenledii ve 81 il müftüsünün katld 34. l Müftüleri stiare Toplants Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erban sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylamasyla sona erdi. Sonuç bildirgesinde, Dinin deimez sabiteleri dnda kalan ve ictihadn mümkün olduu alana dhil olan baz fkh hükümleri, deien artlara göre güncellemek, dinde reform yapmak anlamna gelmemektedir. Aslnda bu davran, slamn evrensel hakikatlerini, onlarn özüne dokunmadan her çaa ve topluma aktarmak ve vahyin nda hayata rehberlik etmek demektir. Kesin ve açk bir nassn olduu yerde ictihad edilemeyecei gibi, böyle bir nassn olmad konularda zamann deimesine bal olarak hükümlerin de deiebilecei malumdur. Bu anlay çerçevesinde Din leri Yüksek Kurulumuz, slamn sabiteleri ile birlikte hayatn gerçeklikleri ve deikenlerini de dikkate alarak din bilgi üretmektedir denildi.
Diyanet leri Bakanlnn Haymanada düzenledii ve 81 il müftüsünün katld 34. l Müftüleri stiare Toplants Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Ali Erban bakanln yapt deerlendirme oturumunun ardndan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Diyanet leri Bakan Erba, toplantnn gündemdeki dini konular ve Bakanln sunduu hizmetleri deerlendirmek, tekilat mensuplar arasnda iletiimi güçlendirmek, bilgi ve tecrübe paylam araclyla verimlilii artrmak amacyla yapldn kaydetti. Bakan Erban kamuoyu ile paylat sonuç bildirgesinde u maddeler yer ald
NSANLIIN YAADII BUHRANLARI, çÖZEBLECEK YEGNE MKN, SLAMIN HAYAT VEREN EVRENSEL HAKKATLERDR
1- Sosyal, kültürel, siyasi ve iktisadi açlardan devasa krizlerin kuatmas altnda olan dünyamz, tarihinin en zor dönemlerinden birini yaamaktadr. nsanla huzur, bar ve refah getirme iddiasyla denenen bütün ideolojilerin ve politikalarn inandrcln kaybettii, küresel bloklarn toplum mühendislii çalmalarnn dünyay felakete sürükledii açktr. Özellikle slam dünyas savalar, igaller, iddet ve yoksulluk altnda zor ve skntl süreçlerden geçmektedir. nsanln yaad buhranlar, sosyal, kültürel, manevi hatta siyasi krizleri çözebilecek yegne imkn, slamn hayat veren evrensel hakikatleridir.
SLAM, HAKKATN KENDSD BÜTÜN ALT YORUMLARIN ÜSTÜNDEDR, HçBR MEZHEP YA DA MEREPLE SINIRLANDIRILAMAZ
2- Yeryüzünü slamn bar ve adalet mesajyla tantrma mükellefiyeti tayan Müslümanlarn, öncelikle iç meselelerini çözerek vahdeti salamalar gerekmektedir. Bugün Müslümanlarn en temel sorunu parçalanmlktr. Corafi parçalanmln beraberinde getirdii zihinsel dankln neticesinde, gücünü ve imknlarn yeterince kullanamayan slam dünyas, emperyalist müdahalelere ve meydan okumalara, kar koyamamaktadr. Müslümanlar, yaadklar corafyalardaki sorunlar, önyargsz bir yaklamla, ötelemeden, gerçekçi, derinlikli, yapc ve ikna edici bir yöntemle, bütüncül bir bak açsyla ele alarak hep birlikle daha iyi bir gelecei ina etmek zorundadr. slam, hakikatin kendisidir; bütün alt yorumlarn üstündedir; hiçbir mezhep ya da mereple snrlandrlamaz. Dolaysyla herhangi bir mezhep ve merep balamnda deil, slamn temel ilkeleri dorultusunda düünerek vahdetin, birliin temini adna gayret göstermek hepimizin vazifesidir. Diyanet leri Bakanlmz, gerçekletirdii uluslararas faaliyetlerle slam ülkelerinin din müesseseleriyle ortak bilinç oluturmak adna çalmaya devam edecektir.
BAZI FIKH HÜKÜMLER, DEEN ARTLARA GÖRE GÜNCELLEMEK, DNDE REFORM YAPMAK ANLAMINA GELMEZ
3- slam, bütün insanln huzur ve mutluluu için gönderilmi, kyamete kadar baki kalacak hak dindir. slamn zaman ve mekna göre deimeyen, bata tevhid olmak üzere inanç ve ibadet esaslarna dair sabiteleri; varolua, insana, hayata, çevreye dair evrensel ilkeleri ve ahlaki deerleri vardr. Bununla birlikte slam limleri bireysel ve toplumsal hayatn deien ve gelien ihtiyaçlarna yönelik yine Kitap ve Sünnete dayanan bir Fkh Usulü gelitirmilerdir. Böylece slamn temel ilkelerinin, dünya görüünün ve adaleti esas alan toplumsal hayat idealinin dinamikliini salamay hedeflemilerdir. Dinin deimez sabiteleri dnda kalan ve ictihadn mümkün olduu alana dhil olan baz fkh hükümleri, deien artlara göre güncellemek, dinde reform yapmak anlamna gelmemektedir. Aslnda bu davran, slamn evrensel hakikatlerini, onlarn özüne dokunmadan her çaa ve topluma aktarmak ve vahyin nda hayata rehberlik etmek demektir. Kesin ve açk bir nassn olduu yerde ictihad edilemeyecei gibi, böyle bir nassn olmad konularda zamann deimesine bal olarak hükümlerin de deiebilecei malumdur. Bu anlay çerçevesinde Din leri Yüksek Kurulumuz, slamn sabiteleri ile birlikte hayatn gerçeklikleri ve deikenlerini de dikkate alarak din bilgi üretmektedir.
DN ALANINDA SAHH BLGNN GÖZ ARDI EDLMES, SAMM DUYGULARIN SÖMÜRÜLMESNE ZEMN OLUTURMAKTADIR
4- lk emri Oku! olan Yüce Kitabmz, tefekküre ve akletmeye sürekli vurgu yaparak, doru bilginin talibi olmay ve hakikati aratrmay öne çkarmtr. Bilhassa din alannda sahih bilginin göz ard edilmesi, samimi duygularn sömürülmesine uygun bir zemin oluturmaktadr. lm disiplinden yoksun, gerçeklikten uzak, özensiz söylemler, din alanda bilgi karmaasna, yanl din alg ve tasavvurlara, bireysel ve sosyal sorunlara, hatta krizlere neden olmaktadr. Hayat bir ilke olarak hakikati söylemek kadar, hakikati doru bir yöntemle, açk ve anlalr bir üslupla, zamana, mekna ve muhataba uygun tarzda konumak da ayn ekilde önemlidir ve asla ihmal edilmemelidir. Dolaysyla hem dine dair görü beyan edilirken hem de dini örenme ve anlama çabas güdülürken hassas ve ilkeli davranlmal toplumun genelini ilgilendirmeyen ve ilmi ortamlarda müzakere edilmesi gereken hususlar kamuoyu önünde tartlmamal yetkin olmayan kii ve gruplarn din söylem ve uygulamalarna itibar edilmemelidir.
DNN TEMEL KAYNAKLARINA, AYKIRI SÖYLEMLER, RÜYALAR VE HURAFELER ÜZERNDEN BR STSMAR ALANI AçILMAKTADIR
5- Birlik ve beraberliimizi zedeleyen, bar ve huzurumuzu bozan, fitne ve tefrikaya sebep olan söz, anlay ve davranlar slm olamaz. Ayrtrc ve ifsat edici söylemleri slm referanslarla merulatrmaya çalmak dinin istismar edilmesidir. Din istismar, iletiim imknlarnn hayatn her alannda yaygnlat günümüzde, farkl isim, görüntü ve yöntemlerle tezahür eden, çok boyutlu ve girift bir sorun haline gelmitir. Dinin temel kaynaklarna, akla ve ilm gerçeklere aykr söylemler, hikyeler, rüyalar ve hurafeler üzerinden bir istismar alan açlmaktadr. Menfaat beklentisi ve popülist yaklamlarla hakikatin örtbas edilmesi, slamn kiisel çkarlar uruna kullanlmas, dinimize ve milletimize kar en büyük kötülüktür. Diyanet leri Bakanl, her türlü vaaz, irat, yayn ve iletiim imknn etkili bir ekilde kullanmak suretiyle din istismaryla mücadeleye devam edecek, bilhassa itibar zedelenen ve anlam kaymasna uratlan din kavramlarmz ihya etme ve hakikati bütün yönleriyle ortaya koyma konusunda çalmalarn kararllkla sürdürecektir.
SLAMDA BLG, HKMET VE AHLAK BR BÜTÜNDÜR
6- slamda bilgi, hikmet ve ahlak bir bütündür. Tarihten bugüne Müslümanlar mutedil, vahyi temel alan, akla deer veren, yapc ve kucaklayc bir yaklamla dünyaya umut, huzur ve güven alayan bir topluluktur. Sanat, estetii, nezaketi, zarafeti öteleyen; kaba, sert, dlayc, suçlayc bir tutumun hiç kimseye faydas olmad gibi ümmetin birliine ve kardeliine zarar verdii açktr. Zahir, parçac, ayrtrc ve tekfir edici yorumlarla gelitirilen ve slamn rahmet dini olduu gerçeini göz ard eden sözde selefi anlaya kar milletimiz ve slam dünyas daha dikkatli olmaldr. Deerlerimizi tahrif eden ve din adna korku salan terör örgütlerine referans olan bu anlay, bilhassa gençlerimizin zihninde olumsuz etkiler brakmaktadr. Bakanlmz, saduyuyu, itidali ve birlikte yaamay esas alan, kültürü, sanat, hikmeti ve estetii ihmal etmeyen, kuatan ve kucaklayan bir din anlayyla slamn bar ve merhamet mefkresini, milletimize ve insanla ulatrmak için yurt içinde ve yurt dnda gerçekletirdii hizmetleri artrarak devam ettirme azim ve kararllndadr.
DYANET LER BAKANLIIMIZ, FETÖ GB BENZER BR FTNE VE HANETN BR DAHA YAANMAMASI çN ...
7- 15 Temmuz hain darbe giriimi, birlik ve bütünlüümüzü hedef ald kadar, milletimizin din ve manevi dünyasn da tahrip etmeye yönelik bir güvenlik meselesidir. tikadi, ameli ve ahlk birer sapma hareketi olan FETÖ ve DEA gibi terör örgütleri en büyük zarar Müslümanlara vermektedir. Dinin baz temel kavram ve deerlerini süfli emellerine alet eden taeron örgütlerin, veklet savalaryla slam diyarlarn harabeye çevirmelerine, özellikle gençleri hain emelleri için kandrmalarna engel olmak, geleceimiz için hayati bir sorumluluktur. Diyanet leri Bakanlmz, benzer bir fitne ve ihanetin bir daha yaanmamas için halkmza rehberlik etmeye; raporlar, yaynlar, seminerler ve eitimler yoluyla milletimizi din istismar hakknda bilinçlendirmeye balamtr ve önümüzdeki süreçte bu alandaki çalmalarmz daha youn olarak devam edecektir.
DN GÖRÜNÜMLÜ SOSYAL TEEKKÜLLERN SLAMIN TEMEL KAYNAKLARINA VE LM METODOLOJYE SADIK KALMALARI ...
8- Sivil toplum çalmalarnn ön plana çkt bir dönemde, bu çabalarn din ve toplumsal hayatmza etki ve katklar inkr edilemez. Ancak din görünümlü sosyal teekküllerin effaf ve denetlenebilir olmalar, özellikle din bilgi ve söylem konusunda slamn temel kaynaklarna ve ilmi metodolojiye sadk kalmalar hayati önemi haizdir. Hakikati çarptarak toplumsal ve ahlk deerleri maddi güç ve çkarlarna alet eden; aidiyet ve mensubiyeti hakikatin önüne geçiren her türlü ahs, grup ve oluumla mücadele etmek, hepimizin asli görevidir. Öte yandan din hayatmza, birlik ve beraberliimize katk sunan kii ve oluumlar, toptanc ve özensiz yaklamlarla ypratlmamaldr. Bu balamda Bakanlmz, özgürlüklere halel getirmeden, söz konusu teekküllerin, effaf yaplar olarak meru faaliyetlerini sürdürmelerine rehberlik etmeye devam edecektir.
BLGY AKTARIRKEN HEDEF GÖSTERMEDEN, HABERCLK LKELERNE SADIK KALMAK HUKUK VE AHLAK ...
9- Günümüzde medyann etkinlii yadsnamaz bir hakikattir. Ancak bilginin, hayat kuatan kitle iletiim araçlar vastasyla denetimsiz, ölçüsüz ve sorumsuzca yaylmas bir bilgi karmaasn da beraberinde getirmitir. Zaman zaman medyada din, kültürel ve toplumsal deerlerimizi göz ard eden ve gerçei yanstmayan haberlere yer verildii görülmektedir. Bakanlmzla ilgili de hiçbir ekilde görü, mütalaa, fetva ve faaliyetlerimizde karlk bulmayan birtakm aslsz deerlendirmeler ve yaynlar yaplm olmas oldukça üzücüdür. Bilgiyi aktarrken balamndan koparmadan, hedef göstermeden, çarptmadan sunmak ve habercilik ilkelerine sadk kalmak, ihmal edilmemesi gereken hukuki ve ahlak bir sorumluluktur. Dolaysyla yazl ve görsel basnda, sosyal medya mecralarnda din hakknda yayn ve yorum yapanlar, doru bilgiye ulama azmi tayan bir sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir.
DNMZN, MLLETMZN VE MEDENYETMZN KADINA BAKII DAMA ONUN SAYGINLIINI VE HAKLARINI KORUMAK ÜZERNEDR
10- Yüce dinimize göre, kadn ve erkeiyle insan, mükerrem bir varlktr. Kadn ve erkek arasnda yaratl gayesi, varolu deeri ve kulluk sorumluluu açsndan hiçbir fark yoktur. Dinimizin, milletimizin ve medeniyetimizin kadna bak daima onun saygnln ve haklarn korumak üzerinedir. Kadnn onurunu ve toplumsal konumunu hedef alan, onu cinsiyeti üzerinden ayrmcla tabi tutan her türlü tavr, davran, tutum, düünce ve yaklam slama aykrdr. Kadna yönelik iddet merkezli eylem ve söylemlerin adalet ve merhamet peygamberinin hayatndan referans bulmas mümkün deildir. Diyanet leri Bakanl, hiçbir ekilde polemiklere frsat tanmayarak, gerçek anlamyla slmda kadnn hak ve ehliyeti, itibar ve deeri, salkl ve güçlü bir toplum yaps ina etmedeki rolü hakknda daha kapsaml çalmalarla milletimizi bilgilendirmeye devam edecektir.
çOCUK HMAL VE STSMARI, DNLE, AKILLA, VCDANLA VE AHLAKLA ASLA BADAMAYAN, NSANLIK DII BR TUTUMDUR
11- Allahn insanla emaneti olan çocuklar, vicdan ve merhamet söz konusu olduunda toplumun en hassas terazileridir. çocuk ihmal ve istismar, dinle, aklla, vicdanla ve ahlakla asla badamayan, insanlk d bir tutumdur. Bilhassa kz çocuklarnn biyolojik ve psikolojik yeterlilikleri dikkate alnmadan, aile kurma ve anne olma sorumluluunu tayacak çaa gelmeden, erken yata ve zorla evlendirilmesi kabul edilemez. Bugün kadnyla erkeiyle bireysel ve toplumsal olarak yaadmz sorunlarn yaygnlamasnda, medyada zaman zaman müahede edilen ve olumsuzluklar sradanlatran, mahremiyeti hiçe sayan, iddete tevik eden, özensiz yaynlarn önemli bir etkisinin olduu aikrdr. Bu sebeple medyann aile deerlerimize uygun ve hassas bir yayn politikas izlemesi gerekmektedir. Bakanlmz bütün birimleriyle, iddet ve istismarn her çeidiyle mücadele etmeye devam edecektir. Ayn ekilde çocuk ve gençlerimize inancn, deerlerini, kültür ve medeniyetini tantmay, onlarn aydnlk geleceine rehberlik etmeyi öncelikli vazife addetmektedir. Bu balamda Bakanlmzn ihtiyaç odakl Kuran kurslar üst bal altnda yürüttüü, yetikinler eitimi, 4-6 Ya Grubu Kuran kurslar, hafzlk eitimi, gençlik koordinatörlükleri, aile ve dini rehberlik hizmetleri büyük önem arz etmektedir. Söz konusu alanlarda üniversiteler, ilgili kamu kurum ve kurulular ile ibirliine devam edilecektir.
BAKANLIIMIZ, TOPLUMUN DEK KESMLERNE YÖNELK HZMETLERN DAHA ETKN HALE GETRERECEK
12- Bakanlmz, sosyal bünyenin güçlendirilmesi, toplumsal problemlere dini referanslardan çözümler üretilmesi ve manevi destek programlarnn gelitirilmesi yönünde çalmalarn sürdürecek, engelliler, bamllar, mülteciler gibi toplumun deiik kesimlerine yönelik hizmetlerini daha etkin hale getirerek devam ettirecektir.
DYANET AKADEMSYLE PERSONEL NTEL VE DN HZMET KALTES ARTACAKTIR
13- Nitelikli bir din hizmeti ancak donanml personel ile mümkündür. Bu sebeple din hizmeti alanna personel yetitiren kurumlar, deien artlar ve ihtiyaçlar dorultusunda eitim programlarn gelitirmelidir. Diyanet leri Bakanl, milletimize daha verimli din hizmeti sunabilmek amacyla personelinin niteliklerini gelitirmeye yönelik hizmet içi eitim çalmalarna arlk vermektedir. Bu balamda Diyanet Akademisinin kurulmasna yönelik çalmalarn tamamlanma aamasna gelmesi müftülerimiz tarafndan heyecan ve memnuniyetle karlanmtr. Zira Akademi araclyla hizmet öncesi, meslek öncesi eitim imknnn salanmas, çeitli alanlarda sertifika eitimlerine geçilecek olmas personel niteliini ve din hizmeti kalitesini artracaktr.
DYANET LER BAKANLIIMIZ, TÜM PERSONELYLE TÜRK SLAHLI KUVVETLERMZN, YANINDADIR
14- Diyanet leri Bakanlmzn, il ve ilçe müftüleri ile en ücra köeleri dhil ülkemizin her yerinde görevleri banda olan din gönüllüleri, milletimizin huzuru, bölgemizin bar ve istikrar için snr ötesi harekt gerçekletiren Türk Silahl Kuvvetlerimizin, tüm güvenlik güçlerimizin yanndadr. Bu meyanda camilerimizde ordumuzun muzaffer olmas için Kuran- Kerim okunmakta ve dualar edilmektedir. Bu vesileyle bütün ehitlerimize Allahtan rahmet, ailelerine ve yaknlarna sabr- cemil, gazilerimize shhat, afiyet ve ifalar dileriz.