Doğuştan rahmi olmayan kadın, polis mesleğine atanmasına iki gün kala görevden men edildi

Polis okulunu bitiren kadın, atanmasına 2 gün kala doğuştan rahmi olmadığı gerekçesiyle görevine son verilmesini kabul edemeyerek dava açtı

Haberler 10.12.2015 - 09:28 Son Güncelleme : 10.12.2015 - 09:28

Polis okulunu bitiren kadın, atanmasına 2 gün kala doğuştan rahmi olmadığı gerekçesiyle görevine son verilmesini kabul edemeyerek dava açtı

ANKARA Nöbetçi İdare Mahkemesine verilen dilekçedeki bilgilere göre, 23 yaşındaki kadın ön sağlık komisyonu ve yeterlilik sınavlarından geçip 1 Eylül 2014te Polis Akademisi Meslek Yüksek Okuluna girdi.

Okulu başarıyla bitiren kadının atamasına 2 gün kala, 20 Kasımda Yükseköğretim Kurumlarında Okutulacak Öğrencilere Dair Yönetmeliğe dayanılarak akademiden ilişiği kesildi. Müvekkilin ilişiğinin kesilmesine gerekçe olarak Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinin Ek-3 5inci maddesinde belirtilen sağlık şartlarına uymamasının gösterildiğini belirten avukat Özgür Salman, dilekçede şu ifadelere yer verdi:

EŞİTLİĞİ İHLAL EDİYOR

Bu madde ürogenital sistem ve kadın hastalıklarıyla ilgili olup, bu maddede belirtilen Bu sistemlere ait konjenital anomali, kronik ve ilerleyici hastalığı bulunmayacaktır ve herhangi bir operasyon geçirmiş olmayacaktır hükmüne dayandırılmıştır. Noksansız fiziki performansı olan bir insanın doğurganlık özelliğinin olmaması hizmet gerekleriyle ne denli uyuşur bir aksaklıktır bunu anlamak mümkün değildir. Kadına karşı negatif bir muameleyi, çifte standardı, evrensel insan hakları değerlerini, Anayasayı, kadına karşı eşitliği öngören diğer tüm düzenlemeleri ihlal eden bir sonucu karşımıza çıkarmış bulunmaktadır.

Emniyetten üst düzey yetkili, mesleğe kabulde adaylarda tam sağlıklı olma koşulunu hatırlattı. Sözkonusu kadın polisle ilgili aynı yetkili, şu yorumda bulundu:

Bu kişi polis mesleğine atandığında, takibi sağlık sorunları yaşayabileceği varsayılarak böyle bir karar verilmiş olabilir. Ayrıca son yapılan sağlık kontrolü ve testinde, durumun kişi üzerinde psikolojik veya fiziki etki yapacağı ortaya çıktıysa, bu nedenle de ataması yapılmamış olabilir.

DANIŞTAYA TAŞINABİLİR

Yetkili, lazer tedavisiyle göz sorununu tedavi ettiren bir kişinin de mesleğe kabul edilmediğini anlatarak, Bu erkek aday da sorunu yargıya taşıdı. Danıştay öğrenciyi haklı bularak yönetmeliğin o maddesini iptal etti. Artık lazer tedavisi ile gözündeki rahatsızlığı geçen adaylar öğrenciliğe kabul ediliyor dedi. Yönetmelikte birçok maddenin artık günün koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten aynı emniyet yetkilisi, Örneğin saçı dökülen, ya da kel olan kişiler de öğrenci olarak kabul edilmiyor. Ama öğrenci olduktan sonra kel olursa bir sorun yok. Bu da çok sorun oluyor diye konuştu.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, doğuştan rahmi olmamasının bir kadının mesleğini yapabilmesi için engel oluşturamayacağını söyledi.

Ana Sayfaya Git