Dr. Sarıcı: Büyük bir deprem beklentisi içerisindeyiz

Malatya İnönü Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Geoteknik Mühendisi Dr. Talha Sarıcı, Doğu Anadolu fay hattı üzerinde 100 yıldır çok büyük bir deprem yaşamadıklarını belirterek, "Bu fay hattı 6,5 ile 8,0 arasında bir deprem üretme kapasitesinde. 100 yıldır da bu deprem oluşmadığı için büyük bir deprem beklentisi içerisindeyiz" dedi.

Haberler 19.09.2020 - 00:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Malatya Pütürge bata olmak üzere Hekimhan, Yazhan ve Arguvan ilçesinde son aylarda büyüklükleri 3.0 ile 5.0 büyüklüünde deien yaklak 100 deprem meydana geldi. 24 Ocakta Elaz Sivrice merkezli 6,8 büyüklüündeki depremden sonra da bu sarsntlar artarak devam etti. Oluan depremlerin ardndan bölgelerde çalma balatlrken, hasarl evlerde yaayanlar için çadr kuruldu, yardmlar yapld.

KIRILMA EVRELERN YAADIIMIZ çN AKTF OLARAK DEPREMLER OLMAKTA

nönü Üniversitesi naat Mühendislii Bölümü öretim üyesi Geoteknik Mühendisi Dr. Talha Sarc, bölgenin çok aktif fay hatlarndan biri olan Dou Anadolu fay hatt üzerinde yer aldn belirterek, Bu fay hatt yaklak 2 milyon yldr hareket etmekte. Toplamda 10 ile 15 kilometre bir yer deiiklii ön görülmü ve bu yer deiimi halen devam ediyor. Yaklak yllk hz 6 ile 8 milimetre arasnda deerde. u an bu depremlerin olma nedeni; bu hareket srasnda fay hatlar arasnda bir enerji birikiyor. Bu enerjiyi atmak istiyor. Bu enerjiyi atmak için de krlmas gerekiyor. u an o krlma evrelerini yaadmz için bölgemizde aktif olarak depremler olmakta diye konutu.

100 YILDIR çOK BÜYÜK BR DEPREM YAAMADIK

Skça yaanan depremlerin öncü mü yoksa artç m olduu sorusuna net yant veremediklerini de dile getiren Sarc, öyle devam etti:

u an bunu henüz kestiremiyoruz. Bir yandan iyi, bir yandan kötü. yi haber yava yava bu enerjiyi atmas. Malumunuz sürekli depremler oldu bölgemizde, son 1 sene içerisinde. Bu depremler çok ykc depremler olmad çok ükür. Kötü haber 100 yldr çok büyük bir deprem yaamadk bu fay hatt üzerinde. Bu fay hatt 6,5 ile 8,0 arasnda bir deprem üretme kapasitesinde. 100 yldr da bu deprem olumad için büyük bir deprem beklentisi içerisindeyiz. Benim önerim ve bizim yapmamz gereken ey ne? Bu depreme hazrlkl olmak ve bu depremle yaamay örenmek. çok iyi bir zemin etüdü yaptmz sürece, üzerine statik çok iyi bir proje gerçekletirilmi, yeni deprem yönetmeliine göre çok iyi bir statik proje yaplm bina oturtursak hiçbir problem yaamayacamz düünüyorum.

Ana Sayfaya Git