Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüü, baraj ve göletlere girilmemesi uyarsnda bulundu.
DSden yaplan açklamada, suyun depolanmas amacyla ina edilen baraj, gölet, sel kapan, regülatör ve sulama kanallarnda yüzülmemesi gerektii belirtildi.
Açklamada, Türkiyede özellikle hava scaklnn art gösterdii yaz aylarnda serinlemek amacyla kurum tarafndan ina edilen baraj, gölet, sel kapan, regülatör ve sulama kanallarnda suya girilmesinin tad risklere dikkati çekilerek, bu alanlarda suya girenlerin uyarlmasnn can kayplarn önleyecei ve söz konusu yaplarn etrafnda yer alan uyar tabelalarna mutlak surette uyulmas gerektii vurguland.
Açklamada, u ifadelere yer verildi:
BARAJ VE GÖLETLERE GRLMESN
DS tarafndan suyun depolanmas amacyla ina edilen baraj, gölet, sel kapan, regülatör ve sulama kanallarnda zemin yapsnn dalgal ve engebeli olmas sebebiyle su derinliinin ani olarak deiim gösterebilmesi, yukar havzadan gelen killi ve siltli malzemenin birikimiyle zeminin çamur formunda olmas, su içinde su bitkilerinin doal olarak gelimesi, su scaklnn düük olmas sebebiyle vücut ssnn dümesi sonucu hipotermi, tatl suyun kaldrma kuvvetinin deniz suyuna oranla düük olmas, göl alan alan içinde su alma yaps ve benzeri sanat yaplarnn yer almas sebebiyle serinlemek ya da yüzmek maksadyla depolama tesisleri ve kanallara girmek hayati risk oluturmaktadr. Bu nedenle baraj, gölet ve sulama kanallarna girilmemesi, suya girmenin tehlikeli ve yasak olduu bilinmelidir.
Baraj ve göllere girmenin can güvenlii açsndan tehlikeli olduu aktarlan açklamada, Özelikle de içme suyu kaynaklar olan göller ve barajlar, tatl su kaynaklar olmas sebebiyle kaldrma kuvveti düük olan, serinleme ve yüzme amacyla kullanlmamas gereken alanlardr. Talihsiz olaylarn önüne geçilebilmesi için bilhassa da ebeveynlerin bu konuda daha duyarl olmalar gerekmektedir. deerlendirmesinde bulunuldu.