Düğünlere gözlemci

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma kısıtlaması olup olmayacağına ilişkin, "Bilim Kurulu'nda ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi ama birtakım tedbirlerin olabileceği il bazında yer yer kısıtlamaların gündeme gelebileceği gerekebilir. Bunun da bayrama doğru illerdeki vaka seyrine göre birtakım kısıtlamalar söz konusu olabilir" dedi.

Haberler 09.07.2020 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplants sonrasnda açklamalarda bulundu. Bakan Koca filyasyon çalmalarna göre vakalarn kaynann düünler olduunun tespit edildiini söyleyerek, Filyasyon çalmalarnda çok sayda vakann kaynann düünler olduunu gördük. Salk Bakanl özellikle bugünlere öncelik risklere kar birçok bakanlkla i birlii içindedir. Covid-19la mücadele, birlikte mücadele verilmesi gereken mücadeledir. Kendini düünen toplumu da düünendir. Son 1 hafta içinde 81 ilimizde kurallara uymad için 18 bin kiiye para cezas kesilmek zorunda kalnmtr. Bu yaptrmlar devam etmektedir. Kabul edelim ki mücadelenin uzunluu dünyada olduu gibi bizde de rehavete yol açt. Yeni vaka saylarmz 1000 seyrinde. Diyarbakr, Konya, Adana, Gaziantepte vaka saylar yüksektir. Hastaln u an trmanta olduu ülkeler sonbahar için karamsar. Koronavirüsle mücadele hayatmzn bir parçasdr. Mücadelemizi verirken hayatn da hakkn verelim. Yeter ki kurallara uyalm dedi.

FLYASYON SÜREMZ 48 SAATTEN 26 SAATE ND

Salk Bakan Fahrettin Koca, gösterdii grafikleri u sözlerle yorumlad:

llerimizin pik yapma durumunu gösteren tablo. stanbulun piki tamamladn görüyoruz. Ama Anadoludaki illerimizin bu piki daha tamamlamadn gösteren Sakarya, Ankara, Eskiehir gibi. stanbul, zmir, Kocaeli, Sakarya, Eskiehirde 5inci haftada piki yaptn görüyoruz. 14üncü haftada ise Hakkari ve Kütahya. Ayrca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, srasyla, Tunceli, Artvin, Idr, Erzincan, Bayburt, Krklareli ve Bilecik. Filyasyon çalmalarmz önemsiyoruz. Burada yüzde 94.4e kadar ulatmz görüyoruz. Ortalama filyasyon süremizin 48 saatten 26 saate indiini söyleyebilirim diye konutu.

L BAZINDA KISITLAMALAR OLABLR

Bakan Koca açklamasnn ardndan gazetecilerin sorularn yantlad. Bakan Koca, Kurban Bayramnda sokaa çkma kstlamasnn olup olmayaca yönündeki soruya, Bugün bu konu ksmen Bilim Kurulunda gündeme geldi. Ama bir öneri noktasna gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalarda salgnn seyrine göre netlemi olur. Ülke genelinde sokaa çkma yasa gündeme gelmedi. Birtakm tedbirlerin olabilecei il baznda kstlamalar söz konusu olabilir. Bunun da bayrama doru illerdeki vaka seyrine göre birtakm kstlamalar söz konusu olabilir yantn verdi.

TEST SONUçLARI ÖNÜMÜZDEK HAFTA AçIKLANACAK

Bakan Koca, antikor test sonuçlarnn sorulmas üzerine ise Testler geçen hafta tamamland. Fakat çalmay kabul etmeyen her birey için belirlenen iki yedek belirtilmiti. ki yedein de kabul etmedii 18 bine yakn kii oldu. 18 bin kii olmaynca biz bitirmek istemedik. çünkü önemli bir çalma olacak. Yeni 18 bin kiinin bize sunulmasn istedik. 1-2 gün içinde belirlenecek. Tahmini önümüzdeki hafta açklam olacaz dedi.

SALGININ SEYRNDE FARKLILIK OLMAZSA OKULLAR 31 AUSTOSTA AçILIR

Bakan Koca, 31 Austosta okullarn açlacann anmsatlmas ve 4 metrekare kuralnn uygulanrlnn sorgulandnn bildirilmesi üzerine, unlar belirtti:

Uygulanamayacak hiçbir eyi biz önermeyiz. Uygulanabilir olduunu tarttktan sonra en uygun çözüm biz seçmi oluruz. 31 Austosta okullarn açlaca bir takvim belirtilecei için oldu. Eer salgnn durumunda bir deime olursa uzaktan eitim ya da hibrit gibi bir tavsiyeyi Bilim Kurulu önerebilir. Bu anlamda bizim önerdiimiz 4 metrekare kapal alann olduu. Baz okullar için beden eitimi ya da hareketin youn olduu yerler için bu mesafenin 4 metrekareye kadar olduu eklinde ifade edilebilir. Detaylar önümüzdeki haftalarda daha netletirmi olacaz. Bununla ilgili çalma yaplyor olacak. Salgnn seyrinde bir farkllk olmazsa 31 Austosta okullar açlr. Fakat farkllk olursa eitim devam eder ama uzaktan eitim tarznda olabilir.

GEçEN SENEYE GÖRE DAHA FAZLA GRP AISI SPAR VERDK

Bakan Koca, mevsimsel grip alarnn bu sene daha fazla talep göreceinin hatrlatlmas üzerine Grip asn bildiiniz gibi riskli grubu için, belirli bir yan üstünde olan hasta grubu için önerdiimizi biliyorsunuz. Geçen seneye göre daha fazla talep olacan biliyoruz. Geçen seneye göre bu sene daha fazla grip as siparii verdik. Bir sorun yaanmayacan söyleyebilirim dedi.

LACIN ÜRETMN 4 FRMAYLA GERçEKLETRECEZ

Bakan Koca, a çalmalar ve ilaç üretimine de deinerek, unlar kaydetti:

Ayla ilgili hayvan çalmalar devam ediyor. u ana kadar sürecin baarl seyrettiini söyleyebilirim. Eylül ve ekim aynda klinik çalmalarna geçebileceimizi düünüyorum. Esas çalmalar klinik çalmalar. O zaman geldiinde daha detayl açklama yapm olabiliriz. Erken dönemde kullandmz favipiravir ilacnn kullanmnn daha faydal olduunu biliyoruz. Bu ilacn kullanm da her geçen gün artmakta. Antiviral ilaçlara göre de daha pahal bir ilaç. Bu ilacn sentezi ve imalat 4 firma tarafndan müracaat edilmi oldu. Önümüzdeki günlerde de ruhsat süreçleri de bitmi olacak. Yani biz favipiravir ilacn artk Türkiyede uluslararas boyutuyla gerektiinde satabilecek olan kendi hastamza youn olarak kullandmz bu ilacn hem Türkiyede hammaddesini sentezleyerek hem de yurt dndan hammaddesini getirip üreterek 4 firmayla gerçekletirmi olacaz. Bunu imdiden müjdelemek istiyorum.

KORONAVRÜS SALGININDA CAN KAYBI 5 BN 282YE YÜKSELD

Salk Bakan Fahrettin Koca, Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosunu paylat. Dün yaplan 49 bin 302 testten 1041i pozitif çkt, yaamn yitiren 22 kii ile toplam can kayb 5 bin 282 oldu. Toplam iyileen kii says ise 187 bin 511e yükseldi.

Bakan Kocann Twitter hesabndan paylat tabloya göre; son 24 saatte 49 bin 302 test yapld. 1041 kiiye daha koronavirüs tehisi konuldu. Virüs nedeniyle 22 kii hayatn kaybederken 2 bin 219 kii de iyileti. Bugünkü verilerle, toplam test says 3 milyon 782 bin 520, toplam vaka says 208 bin 938, toplam vefat says 5 bin 282, toplam youn bakm hasta says 1172, solunum cihazna bal toplam hasta says 406, toplam iyileen hasta says 187 bin 511 oldu.

YEN VAKALAR BELL LLERDE YOUNLAMAKTADIR

Bakan Koca, günlük verilere ilikin, Baz büyük kentlerde en yüksek haftalk vaka saylar salgnn 5inci haftasnda görülmütü. Tedbirlerle bunu düüler izledi. 13 ilimizde en yüksek haftalk vaka saylarna son 1 ay içinde veya yeni ulalmaktadr. Yeni vakalar belli illerde younlamaktadr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git