Edirne'de Bocuk Gecesi kameralara böyle yansıdı herkesin ödü koptu

Edirne Çamlıca'da Balkan eğlence kültürünü devam ettiren bir grup genç, ''Bocuk Gecesi''nde ak çarşaf giyip yüzlerini boyayarak köy sakinlerini korkuttu

Haberler 10.01.2016 - 03:23 Son Güncelleme : 10.01.2016 - 03:23

Edirne Çamlıca’da Balkan eğlence kültürünü devam ettiren bir grup genç, ’’Bocuk Gecesi’’nde ak çarşaf giyip yüzlerini boyayarak köy sakinlerini korkuttu

Köyde Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği önderliğinde 11 yıldır düzenlenen gecede ak çarşaf giyip yüzlerini boyayan gençler, vatandaşlara kabak tatlısı dağıttı. Daha sonra sokaklara inen gençler, pencerelere vurarak hane sakinlerini korkuttu. Yüzleri boyalı gençler, yoldan geçen otomobilleri durdurdu, köy kahvesinde yaşlılarla sohbet etti.

Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Kültür Evi’nde yaptığı açıklamada, geçmişi yaşatmanın sahip olunanların değerini daha iyi anlaşılması için lüzumlu olduğunu söyledi.

Bocuk gecesinin medyada Cadılar Bayramı olarak lanse edildiğini ancak bu yaklaşımın doğru olmadığını ifade eden Özcan, burada kötülüğün kovulması ritüelinin yaşatıldığını kaydetti.

Keşan Kaymakamı Nuri Özder’in de katıldığı tebrik gecesine çok sayıda yüzü maskeli ve boyalı genç köyde dolaştı.

Bocuk Gecesi

Türk kamu kültürüne ait gecede her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve koz yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını Bocuk geliyor diye korkutuyor. Bocuk diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde, adam görünümünde gezdiğine, Bocuk karısının kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

Bocuk Gecesi’nin, kış mevsimindeki en katı gecenin simgesi olduğu, bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde o evdekilerin sene boyunca sağlıklı, dayanıklı ve kuvvetli olacağına inanılıyor.

(Anadolu Ajansı AA)

Ana Sayfaya Git