Elazığ Belediyesi’nin 47 ihalesinde usulsüzlük

Elazığ Belediyesi’nin usulsüzlüklerinin yer aldığı Sayıştay raporunda, 85 gayrimenkulün pazarlık usulüyle kiralandığını, 350 bin TL'lik çay ve meşrubat alımı işlerinin doğrudan temin yoluyla alındığı ve 47 ihalenin yaklaşık maliyetinin sözleşme bedelinden yüzde 30’dan fazla olduğu kaydedildi.

Haberler 30.12.2020 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Saytayn, Elaz Belediyesi 2019 Yl Saytay Düzenlilik Denetim Raporunda, 85 gayrimenkulün pazarlk usulüyle kiraland belirtilirken, 350 bin TLlik çay ve merubat alm ilerinin dorudan temin yöntemiyle yapld ifade edildi. Raporda ayrca, belediye bünyesinde çalan bir içinin yllk 823 saat fazla çaltrld da tespit edildi.

USULSUZLÜKLER

Raporda, belediyenin balca u usulsüzlüklerine yer verildi: Tapuda belediye adna kaytl tanmazlarn büyük bir ksmnn deer tespitinin yaplmamas, bir yldan uzun süreli alnan depozito ve teminatlar için ilgili hesabn kullanlmamas, tanmaz tahsis ilemlerinde baz hatalar bulunmas, kurum tanmazlarnn kiralanmasnda 51/g pazarlk usulünün kullanlmas, baz dorudan temin (22/d) almlarnn uygun olmamas, yaklak maliyetlerin isabetli ve gerçee yakn ekilde hesaplanmamas, içilerin yllk fazla çalma süresinin üzerinde çaltrlmas, otopark hesabnda toplanan tutarn amac dnda kullanlmas, belediye tarafndan kiraya verilen tanmazlardan alnan bedellere ilikin muhasebe kaytlarnn hatal yaplmas, içilere yllk ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandrlmamas, harcamalara katlma paylarnn tahakkuk ve tahsil ilemlerinin hatal olmas.

PAZARLIK USULU KRA

Raporda, belediye tanmazlarnn kiralanmasnda pazarlk usulünün kullanld kaydedildi.

Belediyeye ait gayrimenkullerin kiralama ilemlerinin incelenmesi sonucunda, kiralama süresi dolan 85 adet gayrimenkulün eski kiraclarna 2886 sayl Devlet hale Kanununun 51/g maddesine aykr olarak pazarlk usulü ile yeniden kiraland belirtildi.

350 BN TL 8 KISMA BÖLÜNDÜ

Raporda, belediye tarafndan yaplan baz mal almlarnda; 4734 sayl Kamu hale Kanununun 5inci maddesindeki temel ilkeler ile 22nci maddesindeki dorudan teminle ilgili hükümlere uyulmayarak mal almlarnn ksmlara bölündü dorudan teminde parasal snra tabi olan baz almlarn ise parasal snr alarak gerçekletirildii belirtildi.

Dorudan temin usulünün kullanmnda idarelerin uyacaklar parasal snrlarn belirlendiine iaret edilen raporda, toplam tutar 350 bin 153 TL olan çay ve merubat almnn ihale ilerinin yl içerisinde 8 ksma bölünerek dorudan temin yöntemiyle alnd tespitine yer verildi. Ayrca 8 ksmn içerisinde yer alan 3 ksmn parasal snrlar da at da kaydedildi. Bu nedenle söz konusu almlarn mevzuata uygun olmad ifade edildi.

SÖZLEME BEDELNDEN YÜZDE 30 FAZLA

Raporda, belediye bünyesinde yaklak maliyetlerin isabetli ve gerçee yakn ekilde hesaplanmad da kaydedildi. 2019 ylna ilikin ihale dosyalarnn incelenmesinde; Elaz Belediyesi tarafndan gerçekletirilen 75 adet ihalenin 47 adedinin yaklak maliyetinin sözleme bedelinden yüzde 30dan fazla olduu tespit edildi.

çLER FAZLADAN çALITIRILDI

Raporda baz içilerin, Kanununda belirtilen yllk fazla çalma süresinin üzerinde çaltrld ifade edildi. 4857 sayl Kanununun 41inci maddesinin 1inci fkrasna atfta bulunulan raporda, Elaz Belediyesi bünyesindeki 4857 sayl Kanuna tabi baz içilere yllk 270 saatin üstünde fazla çalma yaptrld, örnein bir içinin 823 saat gibi 4857 sayl Kanununda belirlenen snrn çok üstünde fazla çaltrld kaydedildi.

Raporda, içilere yllk ücretli izinlerinin kanuna uygun olarak kullandrlmamas da yer ald.

Ana Sayfaya Git