Eti Bakır Anadolu'nun tarihine ışık tutuyor

Eti Bakır Anadolu'nun tarihine ışık tutuyor

Haberler 28.07.2023 - 10:17 Son Güncelleme : 28.07.2023 - 23:32

Şirketten yapılan açıklamaya göre, binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu, tarihsel servetiyle tüm dünyanın odağında olmayı sürdürüyor.

Yerin altındaki tüm cevherleri çıkarmak için seferber olan Eti Bakır, Samsun İkiztepe Höyüğünün ardından bu kez de Harputun köklü tarihine sahip çıkıyor.

Doğu Anadolunun en kapsamlı arkeolojik kazısı olan Harput Kalesi kazılarına sponsor olan şirket, burada 5.000 yıllık kültürün izlerini sürecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eti Bakır Genel Müdür Yardımcısı Asım Akbaş, şirketin Cengiz Holding çatısı altında yaklaşık 20 yıldır madencilik faaliyetleri yürüttüğünü belirterek, Bildiğiniz gibi bu madenleri yerin altından çıkarıyoruz. Türkiyede yerin altında bakır cevherinin yanı sıra pek çok tarihi cevher de yatıyor. Biz de buradan hareketle yerin altındaki tüm cevherleri çıkarmak, ekonominin yanı sıra tarihe ve kültüre de katkıda bulunmak için arkeolojik kazılara sponsor olmaya karar verdik. ifadelerini kullandı.

Akbaş, gelecek yıllarda bu desteği artırarak sürdürmek istediklerini bildirdi.

ETİ BAKIR, TÜRKİYENİN CARİ AçIĞININ AZALTILMASINA HER YIL 750 MİLYON DOLARLIK KATKI SUNUYOR

Yıllık 70 bin tonluk katot bakır üretimiyle iç pazarın yaklaşık yüzde 20sini karşıladıklarını belirten Akbaş, Eti Bakırla ilgili şu bilgileri verdi:

Türkiyede madenden son ürüne üretim yapan tek izabe tesise sahip şirket biziz. 9 tesisi ve 5 bin 500 çalışanıyla büyük bir aile olan Eti Bakır, yüzde 99,99 saflıkta katot üretimiyle Türkiyenin cari açığının azaltılmasına her yıl 750 milyon dolarlık katkı sunuyor. Yeni madenlerimizle bu katkıyı artırmaya devam edeceğiz. Geçen yıl kazandığımız ihalenin ardından Elazığın Maden ilçesindeki tesis kurma çalışmalarımız devam ediyor. Yaklaşık 750 kişinin çalışacağı ve 350 milyon dolarlık yatırımla kurulacak Elazığdaki tesisimizi 3 yıl içinde faaliyete geçirerek yılda 1 milyon tonluk bakır cevherini işleyeceğiz.

Harput İç Kale Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç ise Elazığın yeraltı değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasının önemine işaret ederek, Harputun, M.Ö. 3000lerden başlayıp, M.S. 1.900lere kadar kesintisiz olarak süren yaklaşık 5 bin yıllık yerleşime sahip olduğunu belirtti.

Harputta yaşamın başladığı nokta olarak bilinen kalenin sadece bölgesel olarak değil, bilinenlerin ötesinde çok sayıda kültürel varlığı barındıran toplumsal bir yapı olduğunu aktaran Aytaç, Döneminin garnizonu olan kale; gizli geçitleri, zindanları, surları, inanç merkeziyle henüz ortaya çıkmamış birçok tarihi içinde barındırıyor. Harput Kalesi gibi önemli miraslarımızı koruma altına almak, tarihsel değerlerimizi topluma kazandırmak gibi önemli bir çalışmayı üstlenen Eti Bakıra teşekkür ediyoruz. ifadelerini kullandı.

Aytaç, bu destekler sayesinde Harput Kalesinin UNESCO Asıl Listesine girmesini, Türkiyenin bu çok önemli değerinin kültür tarihinde hak ettiği yere kavuşmasını istediklerini belirtti.

Ana Sayfaya Git