Evde teravih kılma uyarısı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Tahir Tural, ramazanda, apartman altında veya sitelerde sosyal ihtiyaçlar için yapılan alanlarda toplanılıp cemaatle teravih namazı kılınmasını uygun bulmadıklarını, bu durumun yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele açısından çok tehlikeli olduğunu söyledi.

Haberler 22.04.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

On bir ayn sultan ramazann ilk teravih namaz, 23 Nisan Perembe günü klnacak. Ülke genelinde camilere ilikin alnan Kovid-19 tedbirleri kapsamnda vatandalar, teravih namazlarn evlerinde tek bana veya ailesiyle eda edecek.

Tural, klnmas sünnet olan teravih namaznn camilerde cemaatle klnabildii gibi evlerde de cemaatle veya tek bana klnabileceini belirtti.

Hazreti Muhammed ve dört büyük halife döneminden beri Müslümanlarn, teravih namazn hem camiler hem de evlerde cemaatle veya tek bana klmasna ilikin uygulamalarn olduuna iaret eden Tural, unlar söyledi:

Koronavirüs salgn nedeniyle camilerde cemaatle namaz klmak yasak olduu için teravih namazn evlerde cemaatle veya tek bana klmak caizdir. Dolaysyla hane halkndan imamlk yapabilecek birisi varsa cemaatle teravih namazn klarlar. Eer imamlk yapacak biri yoksa her biri ferdi olarak teravih namazn evde klabilir. Bu durumda herhangi bir saknca yoktur.

Baz kiiler, camilerde cemaatle teravih namaznn eda edilmemesi nedeniyle tutulacak olan oruç ibadetinin de kabul olmadna dair iddialarda bulunuyor. Bu iddia kesinlikle doru deil, kabul edilmesi de mümkün deildir. çünkü oruç ile teravih ibadetleri birbirinden farkldr. Oruç, gündüz, teravih ise gece ibadetidir. Peygamber Efendimiz, Kim ramazann gündüzünü oruçla geçirir, gecesini de teravih namaz klarak ihya eder, Cenabhak katnda verilecek ecir ile mükafata iman eder ve böyle de umarsa, onun geçmi küçük günahlar balanr buyuruyor.

Bütün alimlerin, teravih namazn, orucun deil ramazann sünneti olarak kabul ettiini dile getiren Tural, Mazeretleri nedeniyle oruç tutamayan yal, kalp hastas veya koronavirüs nedeniyle tedavi görenler, teravih namaz klabilirler. Bu insanlarn teravih namaz klmalarnda da hiçbir saknca yoktur. çünkü teravih orucun deil, ramazan aynn sünnetidir. diye konutu.

- badet etmek uruna can tehlikeye atlmaz

Evlerinde teravih namaz klacaklarn Salk Bakanl ve Bilim Kurulu ile dier resmi makamlarn önerilerine uymas gerektiini vurgulayan Tural, slamn, cann, maln, akln, dinin ve neslin korunmasn hedeflediini hatrlatt.

Tural, insanlarn ibadet etmek uruna cann tehlikeye atmasnn doru olmadn belirterek unlar kaydetti:

Evlerinde, koronavirüsün bulama ihtimali olan kii izole edilmelidir. Evde teravih namazn cemaatle klnyor diye izole edilmi kiinin cemaate itirak etmemesi kendisine telkin edilmeli ve bu kii izole edildii odada ferdi olarak teravih namazn klmaldr. çünkü hane halkna bulatrma ve böylece onlar tehlikeye atma ihtimali vardr. zole edilmi kii, teravih namazn tek bana bir odada eda etmelidir.

- Müezzinlik yapacak kimse yoksa imam, müezzinlik de yapabilir

Vatandalarn evlerinde teravih namazn cemaatle klarken saf düzenine dikkat etmesi gerektiini ifade eden Tural, u bilgileri verdi:

Cemaatle namaz klarken imam önde durur, arkasnda yetikin erkek veya çocuklar, onlarn arkasnda ise kadn veya kz çocuklar saf tutar. Cemaatle namaz klarken hanmefendilerin ve kzlarmzn, erkeklerle yan yana veya kark saf tutmalar caiz deildir. Evde cemaatle namaz klarken illa müezzinlik edecek birini aramaya gerek yoktur. mamlk yapacak olan kardeimiz ayn zamanda müezzinlii de yapabilir. Evde cemaatle veya ferdi olarak teravih namaz klan kardeimiz, bu namaz iki rekat klabilecei gibi dört rekat olarak da klabilir. ki rekat klacak kii sabah namaznn sünnetini kld gibi klar. Dört rekat olarak klacak kii de ikindi namaznn veya yats namaznn ilk 4 rekatlk sünnetini kld gibi klabilir.

Teravih namaz klacak kii çok fazla namaz suresi bilmiyor olabilir. Mesela diyelim ki sadece Kevser ve hlas surelerini biliyor. Bu kardeimiz birinci rekatta Fatiha suresini okuduktan sonra Kevser suresini okur. Rüku ve secdelerini yapar, arkasndan ikinci rekata kalkp Fatiha suresini okuduktan sonra hlas suresini okur, rüku ve secdelerden sonra tahhiyata oturur, Ettehiyatü, Salli-Barik ve Rabbena dualarn okuyup selam verir. Böylece iki rekat klm olur. Tekrar kalkar, yine birinci rekatta Fatihadan sonra Kevser, ikinci rekatta hlas surelerini okur. Bu ekilde bütün rekatlar, Kevser ve hlas surelerini okuyarak teravih namazn bitirebilir. Bunda da herhangi bir saknca olmaz. Camilerde teravih namaz cemaatle klndnda olduu gibi her iki veya dört rekatta bir salavat getirebilirler.

Tural, salgnla mücadele kapsamnda cemaatle namaz klma konusunda, Apartman altnda veya sitelerin uygun bir yerinde sosyal ihtiyaçlar için yaplm olan alanlarda toplanlp cemaatle namaz klnmasn uygun bulmuyoruz. Bu durum koronavirüsle mücadele açsndan çok tehlikeli. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git