Filipinler'den, Çin'in "savaş gemisini geri çekmesi" talebine ret

Filipinler, Güney Çin Denizi'nde iki ülke arasında tartışmalı resifte karaya oturmuş savaş gemisini geri çekmesi uyarısında bulunan Çin'in talebini reddetti.

Haberler 08.08.2023 - 12:26 Son Güncelleme : 08.08.2023 - 12:28

Filipinler Dışişleri Bakanlığı, Sahil Güvenliği (PCG) ve ordunun ortak basın açıklamasında konuşan Ulusal Güvenlik Konseyinden (NSC) üst düzey yetkili Jonathan Malaya, Filipinlerin Güney çin Denizindeki tartışmalı sulardan çekilmeyeceğini söyledi.

Malaya, çin sahil güvenliğinin Filipinler gemilerini lazerle hedef almak gibi tehlikeli manevralar yaptığını ileri sürdü.

İkinci Thomas Shoalda çinin artan varlığının Filipinleri bölgedeki pozisyonunu koruma kararından caydırmayacağını ifade eden Malaya, Karaya oturtulan savaş gemisindeki birliğe gerektikçe yeniden ikmal yapacağız. dedi.

çİN, FİLİPİNLERİN SAVAŞ GEMİSİNİ TARTIŞMALI RESİFTEN çEKMESİNİ İSTİYOR

Karaya oturtulan savaş gemisinin bölgede yasa dışı olarak bulunduğunu belirten çin Sahil Güvenliği, geminin geri çekilerek resifin orijinal haline getirilmesini talep etmişti.

çin Sahil Güvenliği, 6 Ağustosta İkinci Thomas Sığına yaklaşan Filipinler ikmal gemisine tazyikli su sıkılmasının, hukuka uygun, profesyonel ve itidalli bir önlem olduğunun savunmuştu.

Filipinlilerin Ayungin, çinlilerin Rınai adını verdiği, resifte İkinci Dünya Savaşından kalan Filipin donanmasına ait savaş gemisi 1999da Filipinlerin bölgedeki egemenlik iddiasını desteklemek için kasten karaya oturtulmuştu.

GÜNEY çİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin İkinci Dünya Savaşının ardından bağımsızlıklarını kazanmasından bu yana egemenlik ihtilaflarına konu oluyor.

çin, ilk kez 1947de yayımladığı haritayla Güney çin Denizinin yüzde 80inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi kıyı komşusu ülkeler de bölgede hak iddia ediyor.

çinin bölgedeki ihtilaflı adalarda askeri üsler inşa etmesi ve sivil gemi filolarını uzun süreli bulundurmasına bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Ana Sayfaya Git