Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile hayatın hemen her alanında ilerlemelerin kaydedildiği Şanlıurfada, Fırat Nehrinin kıyısında bulunan Birecik havzasında kurulan çiftliklerde balık üretimi yapılıyor.
Balık üretim tesislerini ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, gazetecilere açıklamalarda bulundu.
İç sulardaki Türk somonunun dünyayla rekabet edebilecek şekilde burada üretildiğini belirten Aksoy, Şanlıurfada yaklaşık 20 bin ton balık üretiyoruz. Ürettiğimiz bu balıkların ihracatta katkısı yaklaşık 100 milyon dolar civarında. Türkiyenin şu anda bu yıl ihracat rakamı 1 milyar 800 milyon dolar civarında. Özellikle sayın Cumhurbaşkanımızın tarımı stratejik alan ilan etmesinden bu tarafa tarımın bütün sektörleri, balıkçılık da buna dahil üretim noktasında çok müthiş bir ivme kazandı. Biz stratejik alan olarak gördüğümüz için üretimin her kademesine destek veriyoruz. Özellikle Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz ve Tarım ve Orman Bakanımızın gayretiyle inşallah gelecek yıl bu rakamı biz 3 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. İç sulardaki Türk somonu dünyayla rekabet edebilecek şekilde burada üretiliyor. Sağlıklı ve doğru bir şekilde de soğuk zincirle ihraç ediliyor. dedi.
Balıkçılık sektörü olarak son 20 yılda 80 kat büyüdüklerini dile getiren Aksoy, Bu tabii devletimizin verdiği büyük teşviklerle oldu. Sadece iç sularda düşünmeyelim bunu. Kıyı balıkçılığı yapan, denizlerde de balıkçılık yapan bütün balıkçılarımızı teknelerinin boyunlarını büyütme, ekipmanlarını yenileme, ağlarını yenilemeyle ilgili devletimiz kredi verdi. O balıkçılarımız da bu noktadan çok faydalandılar. Türkiye balıkçılığı şu anda dünyayla rekabet edebilecek bir noktada. diye konuştu.