Fransa, Nijer'de vatandaşlarına yönelik saldırıya karşılık verecek

Fransa, Nijer'de vatandaşlarına yönelik saldırıya karşılık verecek

Haberler 30.07.2023 - 15:46 Son Güncelleme : 30.07.2023 - 15:58

Ülke basınının Elysee Sarayını kaynak gösterdiği haberlere göre, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijerde ülkesinin çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırıya müsamaha göstermeyeceğini belirtti.

Elysee Sarayı, Fransanın çıkarlarına veya vatandaşlarına yönelik herhangi bir saldırıya ise derhal ve sert bir şekilde karşılık vereceğini açıkladı.

Fransız Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Nijerin Fransanın diplomatik üslerinin güvenliğini sağlama yükümlülüğünün bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Fransanın temsilciliklerine yönelik saldırıyı kınadığı aktarıldı.

FRANSIZ SENATÖR MACRONU KINADI

Öte yandan, ülkesinin ana akım televizyon kanallarından BFMTVye konuşan Fransız Senatör Helene Conway-Mouret, Macronun dün Pariste Nijerdeki duruma ilişkin Savunma ve Ulusal Güvenlik Konseyini toplayacağını duyurmakla hata yaptığını belirtti.

Conway-Mouret, sosyal medyada kullanıcıların bu duruma tepkilerini Darbe Niameyde mi, yoksa Pariste mi oldu? şeklinde tepkiler verdiğine dikkati çekti.

Fransız Senatör, Macronun bu adımının Nijere bir müdahale olarak değerlendirildiğini ve tahriklere yol açtığını ifade etti.

NİJERLİLER FRANSIZ BÜYÜKELçİLİĞİNİ HEDEF ALDI

Nijerin başkenti Niameyde bugün Fransız Büyükelçiliğinin önünde toplanan binlerce kişi elçilik binasını hedef alarak protesto düzenledi.

Göstericiler Fransız karşıtı sloganlar atarken bazı göstericilerin Rusya yanlısı pankart açması ve sloganlar atması dikkati çekti.

Paris yönetimi, dün Nijerde 26 Temmuzda yaşanan askeri darbe sonrası, bu ülkeye yönelik tüm mali yardımlar ile bütçe desteğini askıya aldığını açıklamıştı.

NİJERDE ASKERİ DARBE

Nijerde 26 Temmuzda Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazumu alıkoymuş, akşam ise televizyondan darbe bildirisi okuyarak yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Silahlı Kuvvetler de güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Bazum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için darbeyi desteklediğini açıklamıştı.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapan General Omar Tchianinin olduğu ortaya çıkmıştı.

General Tchiani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, geçiş yönetiminin başına geçtiği bilgisini paylaşmıştı.

Ana Sayfaya Git