Geliştirdiği yapay zekayla röntgen filmlerinden saniyeler içinde koronavirüs teşhisi yapıyor

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Murat Canayaz, geliştirdiği yapay zeka ve derin öğrenme uygulamasıyla, röntgen filmlerden koronavirüs teşhisi yapmaya başladı. Çalışmasında yüzde 99,4 oranında başarı sağladığını söyleyen Canayaz, ''Röntgen görüntüsü üzerinden o hastanın koronavirüs pozitif mi yoksa zatürre mi olup olmadığını tespit etmeyi amaçlıyoruz. Birkaç saniyede bunun tespitini yapabiliyoruz'' dedi.

Haberler 23.10.2020 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tüm dünyay etkisi altna alan Covid-19 pandemisi hzla yaylmaya devam ederken, hastaln tehisi ve tedavisi için bilim insanlar da çalmalarn sürdürüyor. Bu kapsamda YYÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendislii Bölümü Dr. Öretim Üyesi Murat Canayaz da hastaln tehisi konusunda yeni bir yapay zeka uygulamas gelitirdi. Yüzde 99,4 orannda baar salayan uygulama, derin örenme ve yapay zeka kullanlarak gelitirildi.

Dr. Öretim Üyesi Canayaz, çalmann Covid-19un tehisine büyük katk sunacan belirtirken, çalmasnn röntgen üzerinden koronavirüs, zatürre veya salkl kiilerin röntgen görüntülerini birbirinden ayran yapay destekli bir çalma olduunu söyledi. Hasta saysnn sürekli arttna dikkat çeken Dr. Öretim Üyesi Canayaz, hastanelerde PCR testlerine ek olarak röntgen veya tomografi görüntüleri istendiini ancak röntgen görüntülerinde bazen kontrast problemi ile karlaldn hatrlatt. Her cihazdan net görüntüler elde edilemediini anlatan Dr. Öretim Üyesi Canayaz öyle konutu:

Yaptm çalmada röntgen görüntülerinden Covid-19, zatürre ve normal filmleri birbirinden ayran yapay zeka temelli bir çalma. Bu çalmayla özellikle veri seti oluturduk. Veri setini görüntü ileme teknikleriyle kontrastn gelitirdik. Daha sonra bunlar yapay zeka modelleriyle eittim. Yapay zeka modelleriyle bu filmlerden belli bal özellikler çkarttm. Bu özellikleri de bilgisayar bilimlerinde sezgisel yöntemler dediimiz algoritmalarla eiterek, en belirgin özellikleri çkartp, röntgen filminden hastalk tehisi yapmak için bir çalma balattm.

ULUSLARARASI DERGDE YAYINLANDI

Dr. Öretim Üyesi Canayaz, Hastaneye gittiimizde koronavirüs PCR veya normal testlerle tehis edilmeye çallyor. Bunun yannda bilgisayarl tomografi ve röntgen görüntüleri de çekilmekte. Yaptm bu sistemi web tabanl entegre edip, hastanelerde kullanlmasn amaçlyorum. Bu çalma da uluslararas dergilerden Biomedical Signal Processing and Control dergisinde kabul edilip, yaynland. çalmann kodunu da yaynladm. Belki aratrmaclar üzerine daha bir eyler katp, bu alana hizmet edebilirler dedi.

HASTANELERDE KULLANILACAK

Bu çalmann internete aktarlmasndan sonra hastanelerde ve aile hekimliklerinde kullanlabileceini belirten Dr. Öretim Üyesi Canayaz, Röntgen görüntüsü üzerinden o hastann koronavirüs pozitif mi yoksa zatürre mi olup olmadn tespit etmeyi amaçlyoruz. Birkaç saniyede bunun tespitini yapabiliyoruz. Bildiiniz gibi zatürre ve Covid-19 kartrlabiliyor. Tabii hepsinin bulgularn bulabiliyor fakat bizim bilgisayar eitmemiz, öretmemiz gerekiyordu. Yapay zeka modelleriyle bu ekilde öreterek, bunlarn doru snflandrlmasn amaçladk. Yaptm çalmada yüzde 99,4 baar oranyla tespit edebiliyoruz. Bu çalmaya verdii desteklerden ötürü Bilimsel Aratrma Proje Koordinatör Birimine ve üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah evliye teekkür ederim diye konutu.

Ana Sayfaya Git