Türkiye Snai Kalknma Bankasndan (TSKB) yaplan açklamada, TSKB Ekonomik Aratrmalar Departmanndan Can Yücel tarafndan hazrlanan Gda Güvencesi: Soframzn Bugünü ve Yarn balkl raporun sonuçlar paylald.
Rapora göre, Türkiyenin gda güvencesinde OECD ortalamasnn gerisinde bir performans sergilediine dikkat çeken rapor, gda güvencesinin sürdürülebilirlii esas alan politika admlaryla salanabileceine iaret ederek, kalknma finansman kurulularnn gda güvencesini salamaya destek verme konusunda önemli rol oynadn belirtiyor.
Türkiyede gda güvencesinin salanmasyla birlikte, balantl Sürdürülebilir Kalknma Amaçlarnda da gelime kaydedilebileceine vurgu yapan rapor, gda güvencesinin kalknma gündeminde, iklim krizi, su varl, toprak ve toplumsal cinsiyet eitlii gibi dier önemli kalknma konularyla kesitii noktalar da analiz ediyor.
Gda güvencesinin, sürdürülebilirlii esas alan politika admlaryla salanmasnn yalnzca açlkla sava konusunda deil, iklim krizinin etkileriyle mücadele, toplumsal cinsiyet eitliinin salanmas, su kaynaklarnn verimli kullanlmas ve toprak bozulmasnn önlenmesine ilikin pek çok kalknma temasyla ortak noktas bulunuyor.
- Dünyada yeterli beslenemeyen kiilerin oran 2030da yüzde 9,8e yükselebilir
klim krizinin ykc etkileri, temel tarm ürünlerinin rekoltelerindeki gerilemeyi tetiklemesi açsndan tehlike oluturuyor.
Dünyada kii ba yllk gda tüketimi 2050de 573 kilograma ulaabilecek. Dier yandan, bu rakamn iklim krizi etkileri dikkate alndnda 547 kilograma kadar gerileyebilecei belirtiliyor. Bir baka deyile, tahminler dünyada kii ba gda tüketiminin iklim krizi etkisiyle yüzde 4,6 gerileyebileceini gösteriyor.
Artan nüfus gelecek dönemde tarmsal ürünlere talebi artracak ve yükselen talebe karlk gittikçe azalan su kaynaklar, gda güvencesinin salanabilmesine kar büyük bir risk faktörü oluturuyor.
Türkiye, toplam çekilen suyun yüzde 84,9unu, yer alt suyunun yüzde 67sini tarmsal sulamaya ayryor. Bu durum içme ve kullanma suyunun yeterli olmad durumlarda kullanlmak için bir rezerv ilevi gören yer alt su varl için bir tehlike oluturuyor.
Türkiye, OECD ülkeleri arasnda toplam çekilen sudan en yüksek pay tarmsal sulamaya ayran ülke olarak konumlanyor. Toplam su tüketimi için çekilen suyun yüzde 84,9u tarmsal sulama için kullanlyor. Bu oran, AB üye ülkeleri genelinde kaydedilen yüzde 30,9 seviyesinin oldukça üzerinde yer alyor.
Dünyada yeterli beslenemeyen kii saysnn toplam nüfusa orannn 2030da yüzde 9,8e yükselecei öngörülüyor.
Artan nüfusun gda ihtiyacn karlayabilmek için 2050ye kadar dünya gda üretiminin yüzde 60, kullanlabilir su miktarnn ise yüzde 15 artrlmas gerekiyor.