Göçerlerin asırlık yolculuğu!

DİYARBAKIR, Mardin ve Şanlıurfa sınırlarını kapsayan sönmüş volkanik dağ olan Karacadağ'da asırlardır göçebe hayatı yaşayan göçerler, geçici konakladıkları yerlerde süt ve süt ürünleri üretiyor.

Haberler 15.06.2020 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR, Mardin ve anlurfa snrlarn kapsayan sönmü volkanik da olan Karacadada asrlardr göçebe hayat yaayan göçerler, geçici konakladklar yerlerde süt ve süt ürünleri üretiyor.

Zorlu yaam süren göçerlerden Seydo çetin, Mays ay boyunca günlük 500 litre süt üretip sattklarn söyleyerek, Sütteki bu verimlilik sadece 40 gün kadar sürüyor. u an koyunlar yava yava sütten kesiliyor ve biz de süt satmaktan ziyade artk peynir üreteceiz dedi.

Güneydou Anadolu Bölgesindeki göçerlerin, hayvanlarn daha verimli meralarda otlatmak için zorlu yolculuu sürüyor. Bazen günlerce süren tehlikeli ve zor yolculuklara ramen, yüzlerce yldr üretime devam eden göçerler Diyarbakr, Mardin ve anlurfa snrlar içerisinde olan 1957 rakml volkanik Karacadada yerlerini ald. Eitim, salk ve teknolojik imkanlardan mahrum ekilde hayatlarn sürdüren göçerler, kurduklar derme çatma çadrlarda yaamlarn sürdürüyor.

250 HAYVANLA GÜNDE 70 KLO PEYNR ÜRETYOR

K mevsiminde anlurfann Ceylanpnar ilçesinde, yaz mevsiminde ise Karacadan zirvesinde çadrlarn kurduklarn söyleyen göçerlerden brahim Calat (28), hayvanlarn otland meralarn verimli olmad yllarda Bingöl ve Erzuruma kadar da gittiklerini söyledi.

Göçerlii zor artlar altnda sürdürdüklerini ifade eden Calat, Kn Ceylanpnarda kalyoruz. Aylarca burada kalyoruz. Sonra Erzuruma gidiyoruz. Her zaman yol, ebeke sknts çekiyoruz. Elektrik sknts her zaman var. Bazen de su sknts çekiyoruz. Baz yllarda burada kalyoruz. Siverekten bize tankerlerle su getiriyorlar. 250 hayvanmz var. Ortalama günlük 60- 70 kilo peynir üretebiliyoruz diye konutu.

MAYIS AYINDA GÜNDE 500 LTRE SÜT SATTIK

Göçerliin atalarndan kaldn anlatan Seydo çetin ise Mays ay boyunca günlük 500 litre süt sattklarn ifade ederek, Sütteki bu verimlilik sadece 40 gün kadar sürüyor. u an koyunlar yava yava sütten kesiliyor. Biz de artk süt satmaktan ziyade artk peynir üreteceiz. Yol, su ve elektrik gibi hizmetlerden yararlanamyoruz. Buradaki merada 4 aileyiz, 1800 hayvanmz var. çocuklarmz eitim alamyorlar. Elektrik ve su olmad için ev yapamyoruz. Bu nedenle çadrda yayoruz. Baka yere gittiimiz zaman arazi sahipleri bizden para istiyor dedi.

Okullar tatil olduu için ailesine yardm eden anlurfa Karaköprü Anadolu mam Hatip Lisesi 3üncü snf örencisi Ahmet çetin de (18) unlar söyledi: lkbaharda biz buraya geldiimizde çok zorlanyoruz. Koyunlara gittiimizde slanyoruz. Kyafet yok. Sabah çay içeceiz. Bakyoruz her ey slanm. Koyunlar durmuyor. Bir ey yok. Gördüünüz gibi her yer topraktr.

Ana Sayfaya Git