Havai fişek yasaklansın

Gece yarısı ansızın yüksek sesli patlatılan havai fişeklerin, insanlarda özellikle de çocuklarda korku ve paniğe sebep olduğunu belirten Diyarbakırlılar, yetkililerden havai fişeklerin üretiminin yapılmamasını ve satışının yasaklanmasını istedi.

Haberler 08.07.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havai fieklerin üretiminin ve kullanlmasnn yasaklanmas gerektiini belirten Diyarbakrllar, yetkililerin konuya çözüm bulmalarn talep etti.

Havai fieklerin ve patlayclarn yasak olmas gerektiini belirten Recep Bayral, Bu tür maddeler çocuklarmz ve geleceimiz için iyi bir ey deil. Havai fiek fabrikasnn patlamasyla 7 vatanda öldü 108 kiide yaraland ve madur duruma dütüler. Bu tür patlayc maddeler bo yere yaplyor. çocuun askere gidiyor diye havai fiek patlatmann anlam yok. Bu tür patlayc maddelerin mutlaka satmnn yasaklanmas gerekir. dedi.

HAVAYA ATILAN VE SATILAN PATLAYICI MADDELERDEN ZARAR GÖRÜYORUZ

Havai fieklerin patlatlmasnn ölümlere veya yaralanmalara sebep olduuna dikkat çeken Mehmet Usta, Havai fiek fabrikasnda çkan olaydan dolay ailelerine geçmi olsun dileklerimi sunuyorum. Devletimiz bir an önce bu zararl patlayc maddeleri kaldrsn ve üretimi sonlandrsn. Havaya atlan ve satlan patlayc maddelerden zarar görüyoruz. Örein bir düün olduu zaman, havai fiek patlatlyor. O srada bir çocuk pencereye, balkona çkabilir ve o esnada gözüne veya kafasna isabet edebilir hatta öleme ihtimalide var. Kz kaçran, hava roketi, piroteknik ve havai fiek, bunlar kaldrsnlar. ifadelerini kulland.

YETKLLERN PATLAYICI MADDE SORUNUNA ÖNLEM ALMASI LAZIM

Geceleri anszn patlatlan havai fieklerden dolay çocuklarnn korktuunu belirten Mehmet Tekin ise, unlar söyledi:

Patlayc madde üreten fabrikalarn kapatlmasn istiyoruz. Sakaryadaki patlamada 7 vatandamz öldü. Gece geç saatlerde havai fiekler patlatld zaman biz yetikinler ve çocuklaralar rahatsz olup korkuyoruz. Yetkililerin patlayc madde sorununa önlem almas lazm ve patlayc madde fabrikalarnn kapatlmas gerekiyor.

YETKLLERN PATLAYICI MADDE ÜRETEN TÜM FABRKALARI KAPATMASI GEREK

Havai fieklerin patlatlmasna kar olduunu söyleyen Ylmaz Pala, patlayclar yüzünden insanlarn rahatsz olduunu vurgulad.

Pala, Havai fieklerin geceleri patlatlmas bizi çok rahatsz ediyor. Aniden üst üste patlatlan havai fiekler, yüksek ses oluturuyor. Ben evimdeyken bu tür patlamalar duyunca acaba Sur olaylarnn yeniden balad korkusu içerisine düüyorum. Devlet yetkilileri bu duruma bir el atp, patlayc madde üreten fabrikalarn tümünü kapatmas lazm. Biz kesinlikle buna karyz. nsanlar çok rahatsz oluyor. Bazen gece geç saatlerde havai fiek patlamas oluyor. Biz o anda çatma çktn zannediyoruz. Havai fieklerin patlatlmasnda en çok etkilenen çocuklardr. Bahçemize atlan maytaplar yüzünden çocuklarm çok korkuyor ve bu durumdan çok rahatsz oluyoruz. çocuklarmzn psikolojileri bozuldu. Dükkanlarda havai fieklerin satmnn yasak olmas lazm ki çocuklar alp patlatmasnlar. dedi.

MAHALLELERDE HAVA FEK PATLADII ZAMAN PANE, KORKUYA NEDEN OLUYOR

Havai fieklerin patlamasndan dolay maddi zararlarn da meydana getirebileceini belirten Mehmet Ali Aysu, Havai fiek fabrikalarnn kapatlmasn istiyorum. Geceleri patlatldnda evde bayanlar korkup rahatsz oluyor. çinde deiik maddeler var. Satlmasn istemiyoruz. Yasaklanmasn istiyoruz. Mahallelerde havai fiek patlad zaman panie, korkuya neden oluyoruz. Düünlerde atyorlar. Bazen acemice kullanld zaman, çocuklara isabet ediyor. Dün gece Diyarbakr Kayapnarda bir evin bahçesine atlm. Yanl buluyorum atlmamas lazmd. Patlayc fiekler patlad zaman çocuklarn psikolojisini olumsuz etkiliyor. ifadesini kulland.

HAVA FEKLERN SATIININ YASAKLANMASI TOPLUM çN FAYDALI OLACAK

Havai fiek gibi yüksek ses çkaran tehlikeli patlayclarn insanlarda travma etkisi oluturabileceini vurgulayan Ömer Boyac ise, unlar kaydetti:

Havai fiek gibi tehlikeli maddelerin, iin ehli olmayan insanlarn eline verilmemesi gerekiyor. çünkü ehli olmayan kiiler kötü sonuçlarn yaanmasna neden oluyor. Ayrca havai fiek gibi ürünlerin satlmas yasaklanmas lazm. Toplum için vatandalar için daha iyi olur. Örnein; havai fieklerin dnda bayramlarda çocuklarn rahatlkla ulaabildii maytap ve boncuklu silahlar kötü sonuçlar oluturuyor. Havai fiek gibi yüksek ses çkaran tehlikeli maddeler insanlarda travma etkisi oluturabilir. Hamile olan bayanlar, panik atak olan insanlar veya küçük çocuklar gibi kiileri olumsuz etkileyebilir. Bu anlamda yetkililerin bu soruna çözüm bulmasn istiyoruz.

HAVA FEK VE SLAH AYNI EYDR, KS DE TEHLKELDR

Havai fieklerin silah özelliini tadna dikkat çeken Hac çapan, Benim için havai fiek ve silah ayn eydir, ikisi de tehlikelidir. Asker uurlamasnda bile havai fiek atlyor. Gece geç saatlerde havai fiek patlatyorlar hamile ve kalp hastas olan insanlar korkuyor. Havai fiek patlatld zaman insanlar, silah sesinden de ayrt edemiyor. Havai fiek ve benzeri patlayclarn yasaklanmalar gerekir. En son Sakaryada fabrikada patlama oldu. nsanlar öldü yazk deil midir? Havai fiek olmasayd insanlar ölmezdi. Cumhurbakannn bunlar yasaklamas lazm. ifadelerini kulland.

YETKLLERN TÜM TÜRKYEDE ÖZELKLE DYARBAKIRDA HAVA FEK SATIINI YASAKLAMALIDIR

Havai fieklerin tüm tabiata zarar verdiinin altn çizen Adem Dalgç, Havai fieklerin patlatlmas doaya, insanlara, hamile kadnlara, kalp hastalarna zarar veriyor. Avrupann birçok ülkesinde, ylba akamlarnda köprülerde havai fiekler patlatlyor. Kendi ülkemizde Avrupaya bakp örnek alyor. u anda ben Cumhurbakann yerinde olsam, bu havai fiekleri yasaklarm ki Avrupada bize bakp örnek alp yasaklasnlar. Doaya, hayvana ve bütün insanlara zarar vardr. Yetkililerin tüm Türkiyede özelikle Diyarbakrda havai fiek satn yasaklamaldr. Diyarbakr Valisi ve belediye bakan vekilinden isteimiz, patlayc maddelerin yasaklanmasdr. isteinde bulundu.

Ana Sayfaya Git