Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından uzman ekiplerce Diyarbakırda inşaat aşamasındaki yapılar da mercek altına alındı.
6 Şubatta meydana gelen depremlerden etkilenen Diyarbakırda, Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığınca, hasar tespitlerinde gönüllü görev yapmak isteyen akademisyenlerin isimleri liste halinde Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) gönderildi.
Ardından akademisyenler çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile koordineli şekilde hasar tespit çalışmalarına katıldı.
DÜden öğretim üyeleri, Karabük, 19 Mayıs ve Fırat üniversitelerinden gelen akademisyenlerin de desteğiyle Diyarbakırda inşaat halindeki yapılarda da inceleme yaparak, Kahramanmaraş merkezli depremlerin olumsuz bir etkisinin olup olmadığını araştırdı.
Kentte inşası süren 1056 yapıdan 1054ünde inceleme tamamlandı.
DÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynel Fuat Toprak, depremden bu yana bölüm olarak durmaksızın çalışma yürüttüklerini söyledi.
Önce üniversitemize ait binaları inceledik. Ardından bütün bölüm olarak listemizi YÖKe gönderdik ve gönüllü olarak çalışmak istediğimizi ilettik. diyen Toprak, çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden gelen talep üzerine de koordineli olarak çalışmaya başladıklarını belirtti.
3 ÜNİVERSİTEDEN DESTEK GELDİ
Toprak, inşaatı devam eden yapıların hasar tespiti için Karabük, 19 Mayıs ve Fırat üniversitelerinden 2şer akademisyenin destek amacıyla Diyarbakıra geldiğini ifade etti.
çalışmaya DÜ olarak da 2şer kişiden oluşan 5 ekiple destek verdiklerini anlatan Toprak, 1054 müstakil ve çok katlı yapı incelediklerini kaydetti.
İNŞAATLARIN TAMAMI DEVAM EDEBİLİR TÜRDEN
İnşa aşamasındaki tek bir yapıda hafif hasar tespit ettiklerini dile getiren Toprak, şöyle devam etti:
Şu ana kadar orta ve ağır hasar denebilecek herhangi bir yapıya rastlamadık. İnşaatın durdurulmasını gerektiren herhangi bir probleme de rastlamadık. Bu da revize edilen deprem yönetmeliğine Diyarbakırda büyük ölçüde uyulduğunu gösteriyor. Bu oldukça sevindirici bir durum. İnşaatların tamamı devam edebilir türden. Dolayısıyla tamamlandığı takdirde rahatlıkla oturulabilir. Deprem yönetmeliğine tam uyumlu. 14-15 katlı binaları da kontrol ettik, onlarda da orta ve ağır hasarlı olabilecek bir bulguya rastlamadık.
HAZIRLADIĞIMIZ RAPORLARI TESLİM ETTİK
Toprak, incelemenin tamamlandığı inşaatlardaki tespitlere ilişkin hazırladıkları raporları çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne teslim ettiklerini belirtti.
Deprem bölgesindeki inşaatların tamamı deprem nedeniyle durduruldu. İncelenmeden inşaata devam edilmedi. Bu oldukça önemli. Sadece öğretim üyelerinden oluşan ekipler tarafından incelenmesi gerekiyor. diyen Toprak, inşaatın devam edip etmeyeceğine ilgili kurumların karar vereceğini söyledi.
DÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Şeyhmus Gürbüz de çalışmaları yürütürken sadece hasar tespiti yapmadıklarını, aynı zamanda hasarlı yapılardan eşya tahliyesi konusunda da görüşlerine başvurulduğunu belirtti.