çileri Bakanl Göç daresi Genel Müdürlüü, insan ticaretinin önlenmesi, bu konuda gerekli i birliinin salanmas ve suç madurlarnn yeniden topluma kazandrlmas konularnda çalmalar yürütüyor.
30 Temmuz Dünya nsan Ticaretiyle Mücadele Günü dolaysyla Türkiyede insan ticaretiyle mücadelede yaplanlar ve Göç daresi Genel Müdürlüünün sunduu hizmetleri 9 soruda derledi.
1- Madurlar ve ihbar yapmak isteyenler nereye bavuracak?
Madur olduunu ileri sürenler ve ihbarda bulunacaklar, polis ve jandarma ihbar hatlarnn yan sra 2015te kurulan 157 Yabanclar letiim Merkezini (YMER) arayarak ihbarda bulunabiliyor. Ayrca, basavclklara, il ve ilçe göç müdürlüklerine ihbar yaplabiliyor. Türkçenin yan sra Almanca, Arapça, Farsça ngilizce, Petuca ve Rusça dillerinde 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet sunan YMER, madurlarn tespitine katk salyor.
2- Suç maduru nasl tespit ediliyor?
nsan Ticaretiyle Mücadele ve Madurlarn Korunmas Hakknda Yönetmelik hükümlerine göre, insan ticareti suçunun maduru olabilecei yönünde kuvvetli üphe duyulan kiiler soruturma veya kovuturma ilemlerinin sonucu beklenmeden yaplacak mülakata göre madur olarak tanmlanyor. Bu tanmlama ilemleri, Türk vatanda veya yabanc ayrm gözetilmeksizin il göç idaresi müdürlüklerince yaplyor. Madur tanmlama ilemleri ilgili kolluk birimlerine ve cumhuriyet savclklarna bildiriliyor.
3- Türkiye, hangi sözlemelere taraf, bu konuda hangi admlar att?
Türkiye, insan ticaretiyle mücadele alannda en önemli düzenleme olan ve Palermo Protokolü olarak da bilinen Snraan Örgütlü Suçlara Kar Birlemi Milletler Sözlemesine Ek nsan Ticaretinin, Özellikle Kadn ve çocuk Ticaretinin Önlenmesine, Durdurulmasna Cezalandrlmasna likin Protokol ile Avrupa Konseyi nsan Ticaretine Kar Eylem Sözlemesini imzalayarak iç hukukuna dahil etti.
4- nsan Ticaretiyle Mücadele ve Madurlarn Korunmas Hakknda Yönetmelik hangi düzenlemeleri içeriyor?
Resmi Gazetede 17 Mart 2016da yaymlanarak yürürlüe giren nsan Ticaretiyle Mücadele ve Madurlarn Korunmas Hakknda Yönetmelik ile madurlarn korunmas alannda mevzuat eksiklii giderildi.
Yönetmelik ile insan ticareti suçunun önlenmesi ve bu suçla mücadele kapsamnda, yabanc ya da Türk vatanda ayrm yapmakszn tanmlama ilemlerine ilikin usul ve esaslar, yabanc insan ticareti maduruna verilecek düünme süresi, ikamet izninin artlar, insan ticaretiyle mücadelede politika belirlemeye yetkili ulusal komisyonun ileyiine ilikin usul ve esaslar belirlendi. Ayrca yönetmelikle, madurlara tannacak hak ve hizmetler, gönüllü ve güvenli geri dönü ilemleri, bu alandaki eitim ve farkndalk çalmalar, madurlara salanacak salk hizmetleri ve madurlarn i gücü piyasasna eriimi gibi konularda düzenlemeler hayata geçirildi.
5- nsan ticaretiyle mücadele nasl yürütülüyor?
nsan ticaretiyle mücadele, önleme, koruma, kovuturma ve i birlii olmak üzere dört alanda yürütülüyor. çileri Bakanl Göç daresi Genel Müdürlüü, koruma, önleme ve i birlii alanlarnda çalmalar yürütüyor.
6- 2020de yaplan eitim çalmalar ve farkndalk kampanyalar nelerdir?
Geçen yl insan ticaretiyle mücadele alannda yüz yüze ve çevrim içi olarak aralarnda kamu çalanlarnn da bulunduu 12 bin 879 kiiye eitim verildi. Sosyal medya araclyla Sesim Sen Ol kampanyas balatld. Zorla evlendirme ve dilendirmeyi konu edinen Arapça, Farsça ve ngilizce alt yazl görüntüler yaynlanarak bilgilendirme yapld.
7- Madur üphesiyle kaç kiiyle görüme yapld?
çalmalar kapsamnda, 2019da insan ticareti maduru olabilecei üphesiyle 3 bin 738 kii ile görüme yaplrken geçen sene bu say 4 bin 919 oldu. Mülakatlar sonrasnda 2019da 215, geçen yl ise 282 kii suç maduru olarak tanmland.
8- Madurlara salanan hizmetler nelerdir?
Madur destek programndan faydalanmak isteyen 209 madurun Göç daresi Genel Müdürlüü snma evlerinde kalmalar saland. Türkiyede kalma hakk bulunmayan yabanc uyruklu suç madurlarna hiçbir harç talep edilmeden ikamet izni düzenleniyor.
Yabanc uyruklu suç madurlarnn, talep etmeleri halinde ülkelerine dönüleri salanyor, Türkiyede kalarak destek programna katlmak isteyenler de insan ticareti maduru snma evlerine sevk ediliyor.
9- Snma evlerinde hangi hizmetler veriliyor?
Her madur için ayr bir bireysel eylem plan oluturularak farkl destek hizmetleri sunuluyor. Salk kontrolleri yaplyor, suç madurunun yannda bulunan okul çandaki çocuu okula ya da kree kayt ettiriliyor, madurlara psikososyal destek salanyor. Ayrca madurlar, meslek edindirme kurslarna veya Türkçe dil kurslarna da katlabiliyor. Bunun dnda madurlar, aile hukuku, borçlar hukuku, medeni hukuk gibi temel düzenlemelerin yan sra kira sözlemesi hazrlanmas gibi günlük hayatta karlalabilecek konulara ilikin de bilgilendiriliyor.
Ayrca madurlarn sinema, tiyatro gibi etkinlere katlmlar da salanyor. Böylece madurlarn yaad olaylarn etkisinden kurtularak topluma yeniden uyumlarnn salanmas amaçlanyor.