İşyerlerine korona denetimi

Kuaför, berber ve güzellik salonu, alışveriş merkezi (AVM), pazar yerleri, şehir içi ve şehirler arası ulaşım araçlarında dün ülke genelinde yapılan yeni tip korona virüs (Kovid-19) denetimlerinde 4 bin 310 idari işlem yapıldı.

Haberler 16.05.2020 - 15:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanlndan yaplan açklamaya göre, tüm valilik ve kaymakamlklar bünyesinde oluturulan denetim ekipleri, dün 81 ilde e zamanl berber/kuaför/güzellik merkezi, AVM, taksi, taksi duraklar ve pazar yerleri ile ehir içi ve ehirler aras toplu ulam faaliyetleri ve seyahat kstlamas olan illerde ehir giri çklarna yönelik denetim gerçekletirdi.

Bakanln 81 il valiliine gönderdii genelge dorultusunda yaplan uygulama kapsamnda, 31 bin 625 berber/kuaför/güzellik salonu, 299 AVM ve AVMlerdeki 2 bin 304 i yeri, 1669 pazar yeri, 16 bin 708 taksi ve taksi dura, 17 bin 52 ehir içi ve ehirler aras toplu ulam arac olmak üzere 69 bin 657 yer ve araç denetlendi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uymayan 657 berber/kuaför/güzellik merkezi, 10 AVM, AVMlerdeki 277 i yeri, 1588 pazar esnaf, 672 müteri, 723 taksi, 32 taksi dura, 260 ehir içi ve ehirler aras toplu ulam firmas ile 91 yolcu olmak üzere 4 bin 310 idari ilem yapld.

Denetimlerde dikkat edilen hususlar

Berber/kuaför/güzellik salonlarnda, randevu sistemine göre çalma, çalma saatlerine uyma, müteri koltuklar arasndaki mesafeyi salama, çalanlar ve müterilerin maske kullanm, hizmet sunulmasnda kullanlan malzemelerin sterilizasyonu veya dezenfekte edilmesi, tek kullanmlk ürünlerin kullanm, izin verilmeyen ustura ile tra, cilt bakm, makyaj, ense frças kullanm gibi kurallara uyulup uyulmadna bakld.

AVMlerde, AVM içi ve i yerlerinde bulunabilecek müteri saysnn tespitinde hesaba katlacak alanlarn doru belirlenip belirlenmedii, müterilere duyuru yaplp yaplmad, belirlenen saynn üzerinde müteri kabul edilip edilmedii, temizlik, hijyen ve ortam havalandrmasndaki kurallara uyma, i yerleri için belirlenen çalma kurallarna uyma, AVM çalanlarnn korunmasna yönelik alnan önlemler kontrol edildi.

Taksi ve duraklarn dezenfeksiyonu, oför ve müterinin maske kullanm, taksilerde yeterli dezenfektan veya kolonya bulundurulup bulundurulmad, ayn anda hizmet verilebilecek müteri says snr, her müteri sonras araç içerisinin havalandrlmas ve temas edilen yüzeylerin dezenfeksiyonu, temassz ödeme yöntemlerine geçme konusunda çalma olup olmad denetlendi.

Pazar yerlerinde, maske kullanm, tezgahlar aras mesafe, pazar yerlerine ayn anda alnabilecek müteri says, pazar yerleri çevresindeki fiziki tedbirler, ürünlerin müteriye sunum kurallarnn kontrolü yapld.

ehir içi ve ehirler aras toplu ulam alannda ise ehir giri-çk kstlamasna devam edilen illerden çk, bu illere var ya da bu illerden transit geçi için gerekli olan seyahat izin belgesi olmakszn özel araçla veya toplu ulam araçlaryla seyahat edilip edilmedii, alnan tedbirlerin yeterli olup olmad, il giri-çk noktalarnda tüm yolcularn salk kontrollerinin yaplp yaplmad, ehir içi ve ehirler aras çalan toplu ulam araçlarnda belirlenen kurallara uyulup uyulmad, ehirler aras toplu ulamda valilik izni alnp alnmad, yolculara seyahat izin belgesi düzenlenip düzenlenmedii denetlendi.

Ana Sayfaya Git