Japonya'ya göre, Çin ve Tayvan arasındaki askeri denge Çin'in lehine ilerliyor

Japonya'ya göre, Çin ve Tayvan arasındaki askeri denge Çin'in lehine ilerliyor

Haberler 28.07.2023 - 19:09 Son Güncelleme : 28.07.2023 - 20:34

Kyodo Newsin haberine göre, bakanlık, Japonya Savunması 2023 adlı 5 yıllık savunma hedefleri ve programını ele alan rapor hazırladı.

Raporda, çinin askeri faaliyetlerinin Japonya ve uluslararası camia için endişe verici bir konuya dönüştüğü kaydedilirken çin ile Tayvan arasındaki askeri dengenin, çinin lehine kaydığı ifade edildi.

Doğu ve Güney çin Denizindeki mevcut güç dengesinin, çin tarafından tek yönlü ve güç kullanarak değiştirildiği öne sürülen raporda, Japonyanın söz konusu tehdide müttefikleri ve ulusal gücüyle karşılık vermesi gerektiği belirtildi.

Raporda, askeri kapasitesini arttırdığı vurgulanan çinin Tayvan etrafındaki askeri tatbikatlarının, Tayvanı işgal etme simülasyonları içerebileceği iddia edildi.

Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, basın açıklamasında, çinin böyle faaliyetler düzenlemesi, durumun çinin lehine ilerlediğini gösteriyor. ifadesini kullandı.

Geçen yıl yayınlanan raporda, iki taraf arasındaki güç farkının her geçen yıl arttığı kaydedilmişti.

çinde, 1949da Mao Zıdongun iktidara gelmesi üzerine Tayvana yerleşen milliyetçi iktidarın kurucusu çan Kayşek (Chiang, Kai-shek) ve bazı hükümet üyeleri, 1912de kurulan çin Cumhuriyetinin Adada devam ettiğini ileri sürüp bağımsızlık ilan etmiş, bu girişim çin tarafından kabul edilmemişti.

çinin Birleşmiş Milletlerdeki resmi temsilcisi olan çin Halk Cumhuriyeti, benimsediği Tek çin ilkesi uyarınca, ada üzerinde herhangi bir kontrolü olmamasına rağmen Tayvanı kendi toprağı kabul ediyor.

Pekin yönetimi, Tayvan hükümetinin müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BMde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine ve Adanın fiili bağımsızlığının uluslararası statü kazanmasına karşı çıkıyor. Tayvan yönetimi birkaç ülke dışında uluslararası alanda tanınmıyor.

Ana Sayfaya Git