Karakoç vefat etti

Çocukluğu Ergani, Maden ve Piran’da (Dicle) geçen usta edebiyatçı Karakoç, henüz çocuk yaşlarda okuma aşkıyla büyüdü. Karakoç, 1950'li yıllarda kaleme aldığı, Türk edebiyatının en sevilen şiirlerinden biri haline gelen "Mona Rosa" ile okuyucunun kalbinde taht kurdu. Cenazesi, ikindi namazını müteakip Şehzadebaşı Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından caminin haziresine defnedilecek.

Haberler 17.11.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

air, yazar ve fikir adam Sezai Karakoç, 88 yanda hayatn kaybetti.

Karakoç, I. Dünya Savanda Kafkas cephesinde çarprken Ruslara esir düen tüccar Yasin Bey ile Emine Hanmn olu olarak Diyarbakr Erganide 22 Ocak 1933te dünyaya geldi.

ERGAN, MADEN VE DCLE

çocukluu Ergani, Maden ve Piranda (Dicle) geçen usta edebiyatç, 1944te Erganide ilkokulu bitirdi. Ayn yl parasz yatl kaydolduu Mara Ortaokulunu 1947de bitiren air, 1950de Gaziantep Lisesinden mezun oldu. lkokulda Battal Gazi kitaplarn, Ahmediye ve Muhammediyeleri okuyarak, dinleyerek büyüyen Karakoç, ortaokulda ise Namk Kemal, Ziya Paa, Tevfik Fikret ve Ziya Gökalpin eserlerini okudu. Karakoç, okumaya olan ilgisi ve sevgisiyle lise yllarndayken okuduu eserler arasna Bat klasiklerini de ekledi.

DOU VE BATI KLASKLER

Üniversiteye baladnda Dou ve Bat klasiklerini bitiren usta kalem, daha sonra kazand Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinin (SBF) snav sonuçlarn beklerken, Necip Fazl Ksakürek ile tanmak üzere yanna gitti. Ortaokul ve lise yllarnda Büyük Dounun tutkulu bir okuyucusu olan Karakoç, Ksakürek ile tantktan sonra ise bir daha hiç ayrlmad.

Karakoç, 1950li yllarda Büyük Dounun sanat edebiyat sayfalarn yönetti, 1955te de üniversitenin maliye bölümünden mezun oldu.

Maliye Bakanlnda Hazine Genel Müdürlüü D Tediyeler Muvazenesi bölümünde 1955te çalmaya balayan edebiyatç, girdii snav kazanarak 11 Ocak 1956da maliye müfetti yardmcs oldu. Edebiyatç Karakoç, 1959da gelirler kontrolörü olarak stanbula atand, görevi gerei yurdun birçok yerini görme imkan buldu.

air Sezai Karakoç, 1960-1961de Ankara ve Arda askerlik görevini tamamlad.

LK ESER 1950LERDE

lk eserleri 1950li yllarda Büyük Douda yaymlanan Karakoç, 16 Aralk 1963ten itibaren deiik aralklarla Yeni stanbul gazetesinde, Karakoç imzasyla günlük yazlar kaleme ald.

Sezai Karakoç, Türk edebiyatnn en sevilen iirlerinden biri haline gelen Mona Rosa iiriyle okuyucunun kalbinde taht kurdu.

Yeni stiklal, Yeni stanbul ve Babalide Sabah gazetesinde yazmaya balayan Sezai Karakoç, 1 Temmuz- 31 Austos 1974 arasnda Milli gazetede Sur bal altnda yazd.

Edebiyat çalmalarna daha çok vakit ayrabilmek için resmi görevinden istifa eden Karakoç, 1990da iir ve yazlarnda, dergilerinde, kitaplarnda ortaya koyduu dünyay gerçekletirmek için Dirili Partisini kurdu. Yedi yl bu partinin genel bakanl görevini yürüttü. Dirili Partisi, 19 Mart 1997de kapatld.

Bu tarihten itibaren Dirili dergisi dnda hiçbir yerde yazmayan Karakoç, dünya savalarndan yenik çkan slam dünyasnn yeniden diriliini amaç edindi. Bu uurda, yaz hayat boyunca dirili kavram çevresinde zinde bir bilinç uyandrmaya çalt bata iir, siyaset ve düünce olmak üzere, dünya Müslümanlarnn uyanna eserleriyle emek verdi.

Edebi ve düünce hayatn dirili nesli olarak tanmlad gençliin yetimesine adayan Karakoçun iirleri Büyük Dou, Hisar (1951-54), Mülkiye (1952-53), stanbul (1953-57) iir Sanat (1955), Hamle (1955), Pazar Postas (1957-58), Türk Yurdu (1959), Hür Söz (1961), Soyut (1965), Hill (1965) ve Dirili (1960-92) dergilerinde yaymland. Usta kalemin Mona Roza iiri 1950li yllarn balarnda büyük ilgi görürken, ikinci iiri Rüzgr Hisar (ubat 1951) dergisinde çkt.

BUGÜN TOPRAA VERLECEK

88 yanda hayata veda eden usta edebiyatçnn cenazesi, bugün ikindi namazn müteakip ehzadeba Camisinde klnacak cenaze namaznn ardndan caminin haziresine defnedilecek.

ERDOANDAN BASALII

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan paylamnda, Fikirleriyle nesillere yol gösteren, edebiyatmzn, düünce dünyamzn, ülkemizin büyük mütefekkiri, Dirili airi Sezai Karakoç Beyefendinin vefatn derin bir teessürle örendim. Merhuma Allahtan rahmet, ailesine, sevenlerine ve milletimize basal diliyorum. ifadelerini kulland.

MECLS BAKANI ENTOP

TBMM Bakan Mustafa entop iirimizin zirve ismi slam Medeniyetinin Dirilii davasnn öncüsü Sezai Karakoçun vefatn üzüntüyle örendim. Allahtan rahmet, ailesine ve milletimize basal diliyorum. Üstad fikir ve eserleriyle gönlümüzde yaamaya ve yol göstermeye devam edecektir. ifadelerini kulland.

BAHçEL MESAJI

MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Karakoçun vefat dolaysyla Twitter hesabndan yaymlad mesajnda unlar kaydetti: Kelimelere krbaç vurup cümleleri koturan, dizeleri gönlünün enginliiyle ina edip arkasnda gpta edilecek edebi bir hazine brakan usta air, saygn düünür, deerli siyaset insan Sayn Sezai Karakoçun vefatndan duyduum üzüntüyü bilvesile paylayorum.

Dirili iirini yetim brakp, kaderin üstündeki kaderi yüreinde tayarak 88 yanda ebediyete irtihal eden merhum Sezai Karakoça Cenab- Allahtan rahmetler niyaz ediyor, ailesine, sevenlerine, aziz milletimize basal diliyorum. Mekan cennet, ruhu ad olsun.

SEVENLERN ÜZDÜ

Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medyada yapt paylamda, Karakoçun vefatndan ötürü yaad üzüntüyü dile getirerek, Ülkemizin yetitirdii kymetli düünürlerden, siyaset insan, air ve yazar Sezai Karakoçun vefatn üzüntüyle örendim. Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan merhuma Allahtan rahmet, ailesine ve yaknlarna ba sal diliyorum. Milletimizin ba sa olsun. ifadelerini kulland.

Cumhurbakanl letiim Bakan Fahrettin Altun, Dounun yedinci olu, büyük mütefekkir ve air Sezai Karakoç aabeyimiz en sevgiliye kavumu. Ruhu ad, mekan cennet olsun sözleriyle üzüntüsünü paylat.

Cumhurbakan Sözcüsü brahim Kaln da Twitterda yapt paylamda unlar aktard:

Dirili airi Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahmana kavutu. Örnek bir hayat, salam bir fikir örgüsü ve büyük bir edebi miras brakt geride. Mevla mekann cennet, makamn ali, ruhunu ad eylesin.

stanbul Valisi Ali Yerlikaya Sezai Karakoçun dizelerine yer vererek, Anlatacaktm ölümlerini bir sonbahar eliinde/ Bir k güneliinde/Fakat baktm bu ölüm deil, dirilitir/Tabiat aan bir bildiritir. Büyük fikir adam, air #SezaiKarakoça Allahtan rahmet; sevenlerine basal diliyorum. Mekan cennet, makam ali olsun. ifadelerine yer verdi.

KIYMETL ESERLER BIRAKTI

air brahim Tenekeci, Biz mahcup ve onurlu çocuklarz diyen üstadmz Sezai Karakoç, arkasnda birbirinden kymetli eserler ve hakikatli bir ömür brakarak dünyaya veda etmitir. Mekan cennet, makam ali olsun. sözleriyle üzüntüsünü aktarrken, air Yavuz Bülent Bakiler de Karakoçun çkp gelir ecel kuu bir bilmediim yerden/Yank ezanlar yükselir minarelerden dizelerini paylat.

Yazar Mustafa Armaan, sosyal medya paylamnda unlar kaydetti:

nna lillah ve inna ileyhi raciun. Son mihenk talarmzdan üstad Sezai Karakoç bugün rahmet-i Rahmana yürüdü. Güzel insanlar güzel atlara binip gidiyor, u sönen, gölgelenen dünyada/ Yalnzlk mülkümüz çoalyor. Üstad çok özleyeceiz.

Türkiye Yazarlar Birlii stanbul ubesi Bakan Mahmut Bykl, Bu çan en güzel adamlarndan birisi olan hepimizin üstad Sezai Karakoç Hakka yürüdü. Menzili mübarek, mekan cennet, makam ali, ruhu ila yevmel kyame ad ü handan olsun. Bamz sa olsun. sözleriyle üzüntüsünü aktard.

Yazar Yusuf Kaplan üzüntüsünü Üstad Sezai Karakoç rahmet-i Rahmana kavutu. çok üzüldüm. imdi öksüz brakt hepimizi. Dünya ruhunu kaybetti. Allah rahmet eylesin, mekan cennet, makam ali olsun. sözleriyle paylarken, yazar Sadk Yalszuçanlar da Sezai Karakoç üstadmz cemale göçtü. Ruhu ad, makam ali olsun. paylamnda bulundu.

çLELERLE YOURDUU ESERLER

Yazar Tark Tufan, usta edebiyatçnn dirilie adanm ömrüne dikkati çekerek, Ömrünü Diriliin nda bir varolu kavgasna adayan air, fikir adam Sezai Karakoçun dünya sürgünü bitmi. ahidiz, iyi biliriz. ifadelerini kulland.

Yönetmen Mesut Uçakan Uzatma dünya sürgünümü benim! diyerek sessizce köesinde alayan bir derviti. çilelerle yourduu eserleri nice ölü gönülleri diriltti. Makamn ali, mekann cennet olsun ey Diriliin airi! Üstad Sezai Karakoç. sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Yazar Mevlana dris, Sezai Karakoç, üstadmz, çamzn onuru Allahn gülleri yakasn brakmasn. Ebedi rahmet yurduna iltica etti. Saat durdu, mürekkep bitti. Dünya biraz daha tenhalat. derken, gazeteci Bedir Acar, Sezai Karakoç srland. En sevgiliye kavutu. Dünya sürgünü bitti. Allah bu ulu çnarmza rahmet eylesin., gazeteci Ahmet Tezcan da iirin Sultan göçtü, uzatma! diye sevgiliye yalvard dünya sürgünü bitti. Sezai Karakoça rahmet olsun. Mekan cennet, mükafat cemal, menzili mübarek olsun dedi.

Yazarlar Ebubekir Kurban ile smail Klçarslan da airin vefatndan duyduklar üzüntüyü sosyal medya takipçileriyle paylaan isimler arasnda yer ald.

Bu arada, Sezai Karakoçun vefatnn ardndan sevenlerinin paylat mesajlar, Twitterda en çok paylalan etiketler listesinde ilk üç sray ald.

Ana Sayfaya Git