zmirde durumaya yetimek için otomobiliyle hz snrn aan avukat Mustafa Tunça kesilen 314 liralk trafik cezas, Ödemi Sulh Ceza Hakimliince iptal edildi.
Bayrakl ilçesindeki zmir Adliyesinde yer alan bir mahkemede görülen davann saat 09.00daki durumasna katlan avukat Tunç, daha sonra Ödemi Adliyesinde 10.20de görülecek olan baka bir davann durumasna yetimek üzere otomobiliyle yola çkt.
Yolda 90 kilometre olan hz snrn ap radara yakalanan Tunçu durduran trafik polisleri, Tunçun 123 kilometre hzla gittiini belirleyerek 314 lira trafik cezas uygulad.
Ödemi Aile Mahkemesindeki durumaya yetien Tunç, trafik cezasnn iptali için Ödemi Sulh Ceza Hakimliine bavurdu.
Hakim, sunulan delillerden, avukatn durumaya yetimek üzere hz snrn ap ceza yedii kanaatine vararak karar iptal etti. ptal kararnda, u ifadelere yer verildi:
Her ne kadar muteriz hakknda Karayollar Trafik Kanununun 51/2A maddesi uyarnca hakknda idari para cezas düzenlenmi ise de dosya kapsamnda yaplan inceleme neticesinde muterizin avukat olduu ve kabahat eyleminin ilendii tarihte Ödemi Aile Mahkemesindeki durumaya geldii esnada yetimek amacyla hz snrn at, bu durumun keyfi olmad ve kamu görevi nedeniyle yaplm olmas hakl nedenine dayand, hakkaniyet gerei yaplan itirazn kabulü ile hakknda düzenlenen idari para cezas karar tutanann iptaline karar vermek gerekmitir.
Trafik cezasnn, Kabahatler Kanununun 28/10 maddesi uyarnca kesin olmak üzere iptal edildii de kararda belirtildi.
POLS, BUGÜN CEZA KESTMZ 5. AVUKATSINIZ DED
Avukat Tunç, mahkemelerin duruma saatlerini avukatlara göre tayin etmediini, kstl zamanda ilçedeki adliyede görülen durumaya yetimek için hz yapmak zorunda kaldn söyledi.
Cezay uygulayan polise, avukat olduunu ve durumaya yetimeye çaltn söylediini polisin ise Bugün ceza kestiimiz 5. avukatsnz. yantn verdiini aktaran Tunç, öyle devam etti:
Cezaya, avukatln bir kamu hizmeti olduunu ve bunun Avukatlk Kanununun 1. maddesinde yer aldn belirterek itiraz ettim. Dier durumaya gecikmemek adna trafik güvenliini göz önünde bulundurarak hz snrn atm bildirdim. tirazmda kabahatin kastl ilenmesi gerektiini ancak burada kast unsurunun bilerek ve isteyerek gerçeklemediinin göz önünde bulundurulmasn talep ettim. Sulh ceza hakimlii iptal talebimizi kabul etti ve trafik cezam iptal etti.
Trafik cezasn erken indirimden faydalanp ödediini ancak itirazda bulunmay da ihmal etmediini belirten Tunç, hem trafik cezasnn iptal olduunu hem de yapt ödemeyi geri aldn bildirdi.