Koparmanın cezası 80 bin TL

Muş'ta halk arasında ‘ağlayan gelin’ olarak bilinen ters laleler, deniz seviyesinden 1800 rakımlı dağlık alanlarda kendini göstermeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yılda 15 gün açan, nesli tehlike altında olan ters lalelerin, bir tanesini koparan kişiye 80 bin 465 TL idari para cezası kesileceğini belirtti.

Haberler 24.04.2021 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koruma altnda olan ters laleler, özellikle yüksek rakmlarda boy göstermeye balad. Zor ve çetin geçen k mevsiminin sona erdiinin habercisi olarak çiçek açan ters laleler, 15 günlük ömürleriyle görsel ölen sunuyor. Deniz seviyesinden 1800 rakml sarp dada çiçek açan ters laleler birçok fotoraf sanatçs ve doaseverin ilgi oda oldu. Ters laleleri görüntüleyebilmek için zorlu tepeyi trmanan ziyaretçiler, birbirinden güzel kareler kaydetti.

TERS LALEYE DOKUNULMAZ

Ters laleleri fotoraflamak için daclar gibi trmandklarn belirten Elif çiçek, çok zorlu bir trman oldu ve yaklak 2 saat sürdü. Ama gerçekten gelip, görmeye deen çiçeklermi. Bu çiçekler Türkiyede Muta ve birkaç yerde var. O yüzden endemik bir tür ve sadece yln 15 günü çiçek açyor. Bu çiçeklerin gelip görülmesini tavsiye ederiz. Biz, çok güzel fotoraflar elde ettik. Renkleri ve durular gerçekten çok güzel diye konutu.

Muta zorlu ve çetin bir k mevsimini geride braktklarn anlatan Merve Kuzey, Ters lalelerin açmasn dört gözle bekliyorduk. ki saatlik bir da trmannn ardndan ters laleleri fotoraflayabildik. çektiklerimizi fotoraf arivimize ekledik. Bu çiçekler gerçekten herkesin gelip, görmesi gereken güzelliklere sahipler dedi.

Fotoraf Sanatçs Kenan Demir, zorlu trmann ardndan gördükleri manzara ile tüm yorgunluklarn unuttuklarn söyledi. Demir, Ülkemizde çok nadir ama ilimizde fazlasyla bulunan, alayan gelin olarak nitelendirilen ters lalelerin Tarm ve Orman Bakanl tarafndan koruma altna alnmas biz doaseverleri ile fotorafçlar ziyadesiyle memnun etmitir ifadelerini kulland.

KOPARANLARA 80 BN 465 TL PARA CEZASI UYGULANIYOR

Bu arada Tarm ve Orman Bakanlna bal Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüü tarafndan yaplan yazl açklamada, nesli tehdit, tehlike altnda olan veya nadir bulunan soanl bitki türlerinden biri olan ters lalenin toplanmas, soanlarnn çkarlmas, tanmas ve satlmasnn yasak olduu belirtildi. 2872 sayl çevre Kanununun 20nci maddesinin k bendine göre bu laleden bir tane koparan kiiye ise, 80 bin 465 TL idari para cezas kesilecei belirtildi.

Ana Sayfaya Git