Culicoides cinsi kan emici sineklerden bulaan ve halk arasnda üç gün hastal olarak bilinen Bovine Ephemeral Fever (BEF), Dou ve Güneydou Anadolu illerinden balayarak Adana ve birçok kentte görüldü.
l Tarm ve Orman Müdürlüü, Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü ve Adana Veteriner Hekimleri Odas i birliiyle, sinekle mücadele edilmeye baland. Hastal yayan sineklerin, sivrisinekle kartrlmamas gerektiini söyleyen Adana Veteriner Hekimleri Odas Bakan Nihat Köse, Bu sineklerin 1400 çeidi var. Ülkemizde bu sineklerin 57 tanesi tespit edildi. Bunlar hayvanlardan kan emiyor.
Culicoides cinsi sinekler, sivrisinekler gibi deil. Özellik bakmndan biraz kambur ve kanatlar benekli bir yaps var. Sivrisinekler gibi suyun içine deil bataklklara yumurta brakyorlar. Enfekte olan hayvandan kan emip, hasta olmayan hayvanlara BEF virüsü gibi hastal nakil ediyorlar. Sadece BEF virüsü deil, insanlara da hastalk bulatrabiliyorlar. nsanlara bulatrdklar hastalklar arasnda en yaygn körlük ve deri alt hastalklar dedi.
BELEDYELERMZ SNEKLE MÜCADELEYE DAVET EDYORUM
Sinekle mücadele etmenin kesin bir çözüm yolu olmadn dile getiren Köse, Bu konuda vatandalar hayvanlarn üzerine bu sineklerin konmamas için ilaçlar skabilir. Bataklklar kurutulup, ilaçlanabilir. Henüz bu hastalk için ruhsatlandrlm bir a yok.
Adana Veteriner Kontrol Aratrma Enstitüsü bu konuda çalmalar yapyor. Bu çalmalar sonucu Tarm Bakanl önemli bir yol kat etti. A çalmalar devam ediyor.
Umarm önümüzdeki yl da a bulunacak ve bu hastalktan kökten kurtulmu olacaz. Bu a çkana kadar belediyelerimizi sinekle mücadeleye davet ediyorum. Ayrca yurttalarmz da besledikleri hayvanlarda hastalk görülür görülmez veteriner hekimine müracaat etmeleri gerektiini vurgulamak istiyorum. Erken müdahale hastaln seyrinde olumlu sonuçlar veriyor diye konutu.