Koronavirüse yakalananlar için korkutan sözler!

Sağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre son 24 saatte 222 bin 613 Kovid-19 testi yapıldı, 7 bin 656 kişinin testi pozitif çıktı, 137 kişi ise hayatını kaybetti. Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Koronavirüs zamanında akciğerleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle 'Aspergillus' dediğimiz akciğer mantarı ortaya çıkıyor ve ölüm oranı çok yüksek. Ne yazık ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çıktı, çıkıyor. Özellikle de baskılanmış, vücudumuzda yerleşik olan verem hastalığı da aktif hale gelebiliyor. Kişiler iyileştikten sonra kanlı balgam devam ederse, ateş, geçmeyen öksürük olursa mutlaka hastaneye müracaat etsin" ifadelerini kullandı.

Haberler 31.05.2021 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Savaç, koronavirüs hastalarnda uygulanan tedavilerin baz yan etkileri olduunu söyledi. Doç. Dr. Savaç, u anda koronavirüs hastalarna çok youn tedaviler uyguluyoruz. Tedavilerde tabi baz yan etkiler ortaya çkabiliyor. Özellikle Hindistanda ölüm oran 4-5 bin iken ne yazk ki istenmeyen baz enfeksiyon hastalklar da ortaya çkt, uygulanan tedavilere ikincil olarak. çok youn steroid, kortizon tedavisi alan hastalarda eer eker hastal da varsa bu kiilerde çok ciddi mantar enfeksiyonlar ortaya çkt. Az içi ve yüzü tamamen kaplayan ve yarsnn ölümüne neden olan Mukormikoz (kara mantar) dediimiz ciddi vakalar ortaya çkt, bunlarn yars kaybedildi dedi.

KALICI EKER VE TANSYON HASTALII ORTAYA çIKABLYOR

Doç. Dr. Savaç, uygulanan tedavilerin sonucunda kalc olabilecek eker ve tansiyon hastalnn ortaya çktn kaydederek, Bizim ülkemizde de youn steroid tedavisi sonucunda stanbulda bir vaka ortaya çkt, eker hastal geliebiliyor. Uygulanan tedavilerin getirdii bir sonuç olarak eker, diyabet, tansiyon hastal ortaya çkabilir. Kiiler tedavi olduktan sonra eer az kurumas, sk sk idrara çkma, el, ayak titremesi, eker dümesi gibi belirtiler yaarlarsa mutlaka eker ölçümü yapsnlar. Enseden balayan, devam eden ba ars ortaya çkarsa bu durumda da mutlaka tansiyon takibi ile iç hastalklar, enfeksiyon polikliniklerine müracaat etsinler. çünkü kalc bir hale gelebilecek eker ve tansiyon hastal da ortaya çkm olabilir. Ölümcül bir hastalk ile mücadele ediyoruz, tedavilerin mutlaka baz yan etkileri ortaya çkabiliyor, bunu da halkmz ihmal etmesin. Takiplerini yapmay aksatmasnlar diye konutu.

VEREM HASTALII AKTF HALE GELEBLYOR

Doç. Dr. Savaç, koronavirüs tedavisinin ardndan kanl balgam, ate, geçmeyen öksürük olursa hastaneye bavurulmas gerektii yönünde uyarda bulunarak, öyle konutu:

Mukormikoz vakalarmz youn kemoterapi alan hastalarda ortaya çkan durumlardr. Koronavirüs zamannda akcierleri kurtarmak için uygulanan kortikosteroid tedavisi alan hastalarda özellikle Aspergillus dediimiz akcier mantar ortaya çkyor ve onun da ölüm oran çok yüksek. Ne yazk ki ülkemizde böyle vakalar ortaya çkyor. Özellikle de basklanm, vücudumuzda yerleik olan verem hastal da aktif hale gelebiliyor. Kiiler iyiletikten sonra kanl balgam devam ederse, ate, geçmeyen öksürük olursa mutlaka göüs hastalklarna müracaat etsinler.

AILANMADAN VRÜSÜ KAPMAYIN

Doç. Dr. Savaç, 1 Haziranda tedbirlerin gevetilebileceini belirterek, Esnek mesai kavram haziranda devam etmek zorunda; çünkü henüz alama toplumumuzda tam yaplmad. Özellikle Temmuzun 15inden sonra bütün alanlarda, sinemalar, tiyatrolar, restoranlarda çok ciddi ekilde rahatlama, açlma bekliyoruz açkças. Haziran aynda yaplan alarn koruyuculuk oranlar özellikle BioNTech yaplacak, ilk dozdan sonra yüzde 78 koruyuculuu mevcut. 15 gün sonra korumaya baladn düünürsek, hazirann sonunda çou toplumumuz aland için Temmuzun 15inden sonra toplumumuz artk çok ciddi rahatlamaya kavuacaktr. u anda yaplan en büyük hata, alanmadan bir araya gelip parklarda, bahçelerde elence düzenlemek. çünkü alanmadan bu hastal geçirirsek kalc hasarlar kalabiliyor. Üreme sal, akcier, böbrek, kalp üzerine kalc hasarlar alabiliyor. Alanmadan virüsü kapmamak gerekiyor, en büyük uyarmz bu olacak ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git