Küresel piyasalarda gözler bu hafta yoğun veri gündemine çevrildi

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif seyirle başlarken, gözler bu hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve ABD#39;de tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Haberler 31.07.2023 - 09:00 Son Güncelleme : 31.07.2023 - 09:00

Küresel piyasalar yeni haftaya pozitif seyirle başlarken, gözler bu hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı ve ABDde tarım dışı istihdam başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.

Önemli merkez bankalarının para politikası kararlarıyla geride kalan haftanın ardından belirsizliklerin devam etmesi makroekonomik verileri yeniden yatırımcıların odağına yerleştirdi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell eylül ayındaki toplantıya ilişkin belirgin bir sinyal vermezken, benzer şekilde Avrupa Merkez Bankası (ECB) da gelecek dönem atılacak adımları veri bazlı almaya devam edeceklerine dikkati çekti.

Analistler, merkez bankalarının politikalarına ilişkin belirsizliklere karşın ABDde cuma günü açıklanan kişisel tüketim harcamaları verilerinin enflasyonist baskıların azaldığını ortaya koyduğunu ve Fedin sıkı para politikasını bitirebileceğine dair umutları artırdığını ifade etti.

ABDde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, haziranda aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 3 yükseldi.

Fedin enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 4,1 arttı. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış, yaklaşık 2 yılın en düşük oranı olarak kayıtlara geçti.

Ülkede Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici güven endeksi de temmuzda aşağı yönlü revize edilerek 71,6 olurken, Ekim 2021den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.

Çekirdek enflasyonda beklenen olası gevşemenin en azından merkez bankalarının sıkı para politikasında duraklamaya gitmesini sağlayabileceği öngörülüyor.

Analistler özellikle bu hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin Fedin bundan sonraki aksiyonlarına ilişkin daha fazla ip ucu vermesinin beklendiğini, Apple ve Amazon başta olmak üzere önemli şirketlerin bilançolarının da takip edileceğini söyledi.

Cuma günü ABDli tüketim malları devi Procter Gambleın (P G) hisseleri de beklentileri aşan kar ve gelir bildirmesi sonrasında yüzde 3e yakın artış gösterdi.

ABDli enerji devleri ExxonMobil ile Chevronun karı ise ikinci çeyrekte azaldı. Finansal sonuçlarının yayımlamasının ardından ExxonMobil ile Chevronun hisseleri yüzde 1e yakın düştü.

Analistler, enflasyonun düştüğüne işaret eden verilerle ABDnin resesyondan kaçınabileceği ihtimalini destekleyen finansal sonuçlara yatırımcıların olumlu tepki verdiğini kaydetti.

Söz konusu gelişmelerle altının ons fiyatı yeni haftada yüzde 0,3 azalışla 1.954 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,7 altında 83,7 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü New York borsasında S P 500 endeksi yüzde 0,96, Dow Jones endeksi yüzde 0,50, Nasdaq endeksi yüzde 1,90 artış kaydetti. ABDde endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da hafif yükselişle başladı.

Avrupada cuma günü pozitif bir seyir öne çıkarken, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) perşembe günü açıklayacağı para politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşti.

BoEnin politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metni ve BoE Başkanı Andrew Baileynin açıklamalarından alınacak sinyallerin varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Avrupada enflasyon baskısı ABDye göre daha güçlü kalmayı sürdürürken, bölge genelinde ekonomik aktiviteye dair endişelerin devam etmesi fiyatlamaları zorlaştırıyor.

ECB Başkanı Christine Lagardeın faiz kararı sonrası yaptığı açıklamalardan alınan ECBnin gelecek toplantıyı pas geçebileceği yönündeki sinyaller piyasaları olumlu etkilerken, Lagarde hafta sonu yaptığı açıklamada Fransa, Almanya ve İspanyadaki ekonomik üretime ilişkin son verilerin oldukça cesaret verici olduğunu söyledi.

Cuma günü Almanya’da yıllık enflasyon temmuz ayında yüzde 6,2 olarak ölçüldü. Ülkede bir önceki ay enflasyon yıllık bazda yüzde 6,4 düzeyinde gerçekleşmişti.

Analistler, bugün Avro Bölgesinde büyüme ve enflasyon verisinin takip edileceğini söyledi.

Cuma günü İngilterede FTSE 100 endeksi yüzde 0,02, Fransada CAC 40 endeksi yüzde 0,15 ve Almanyada DAX 40 endeksi yüzde 0,39 değer kazanırken, İtalyada MIB 30 endeksi yüzde 0,33 değer kaybetti.

Asya piyasaları da BoJun faiz kararının ardından haftanın ilk işlem gününde pozitif seyrediyor.

Politika faizini yüzde eksi 0,1 düzeyinde koruyan ve artı/eksi yüzde 0,5 düzeyinde bulunan getiri eğrisi hedef aralığını da değiştirmeyen BoJun politika metninde, Japonya ekonomisi için belirsizliklerin oldukça yüksek olduğu ve emtia fiyatlarının, yurt dışındaki ekonomik aktivite ve fiyat hareketlerinin bu konuda öne çıktığı vurgulandı.

Cuma günkü kararın ardından bugün Japonyada 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,6 seviyelerine kadar çıktı. BoJ kararının ardından yen dolar karşısında mart ayından bu yana ilk aylık kazancına hazırlanıyor.

Bugün Çinde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,3 seviyesinde gerçekleşirken, açıklanan veri ülkede imalat sektörünün dört ay üst üste daraldığını gösterdi.

Japonyada sanayi üretimi haziranda yüzde 2 artarak beklentilerin altında gerçekleşti.

Analistler, Çinde 50 seviyesinin altında açıklanan imalat sanayi PMI verisine karşın ülkede teşviklerin artırılacağına yönelik beklentilerin risk iştahını artırdığını söyledi.

Kapanışa yakın Japonyada Nikkei 225 endeksi yüzde 0,92, Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 1,47, Çinde Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,63 ve Güney Korede Kospi endeksi yüzde 0,79 yükseldi.

Yurt içinde cuma günü pozitif bir seyir izleyen Borsa İstanbulda BIST 100 endeksi, yüzde 3,08 değer kazanarak günü 7.067,28 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 7.096,99 puana taşıdı.

Dolar/TL, cuma günü önceki kapanışının yüzde 0,2 altında 26,9025ten günü tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,9633 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, Türkiyenin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 392,7 baz puana düşerek 17 Eylül 2021den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını yurt dışında ise Avro Bölgesinde büyüme ve enflasyon ABDde Dallas Fed imalat aktivite endeksinin takip edileceğini dile getiren analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.100 seviyesinin direnç, 6.800 ve 6.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı TÜFE

12.00 Avro Bölgesi, 2. çeyrek büyüme

14.00 Türkiye, haziran ayı bankacılık sektörü net kar/zarar durumu

17.30 ABD, temmuz ayı Dallas Fed imalat aktivite endeksi

Ana Sayfaya Git