Kuzey Kore, Kore Savaşı'nda çatışmayı sonlandıran antlaşmanın 70. yılında silahlarını sergiledi

Kuzey Kore, Kore Savaşı'nda çatışmayı sonlandıran antlaşmanın 70. yılında silahlarını sergiledi

Haberler 28.07.2023 - 15:39 Son Güncelleme : 28.07.2023 - 15:39

Kuzey Korenin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, Kuzey Korede dünkü Zafer Günü kutlamalarında, askeri geçit töreni düzenlendi.

Ülkenin lideri Kim Jong-un ile Çin ve Rusyadan gelen heyetlerinin de katıldığı törende, Kuzey Korenin askeri teçhizatını göstermek amacıyla balistik füzeler ve İHAlar sergilendi.

Güney Kore, ABD ve Japonya, üçlü güvenlik işbirliğini geliştirirken söz konusu askeri törenle Pyongyang da Pekin ve Moskova ile dayanışmalarını gösterdi.

Kuzey Kore lideri Kim, ateşkes antlaşmasının 70. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Pyongyangı ziyaret eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile güvenlik konularını ele almıştı.

Ayrıca, Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Li Hongcong başkanlığındaki heyetin de kutlamalar kapsamında Kuzey Koreyi ziyaret ettiği bildirilmişti.

- Antlaşma 27 Temmuz 1953te imzalanmıştı

Kore Savaşını sona erdiren, 27 Temmuz 1953te imzalanan Panmunjom Ateşkes Antlaşması, Birleşmiş Milletler ile Kuzey Kore ve Çin arasında imzalanmıştı.

Kuzey Korenin 25 Haziran 1950de sınırı teşkil eden 38inci paralel boyunca Güney Koreyi işgal etmesiyle başlayıp 27 Temmuz 1953te sona eren Kore Savaşı, birçok girişime karşın barış anlaşması imzalanamadığı için teknik olarak hala devam ederken; Panmunjom Ateşkes Antlaşmasının 70inci yılında taraflar arasında hala kalıcı barış aranıyor.

Ana Sayfaya Git