Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öretim üyesi Doç. Dr. Güney Nair, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn öncesinde gençlerin cep telefonu kullanma alkanlklaryla ilgili kentteki liselerde örenim gören 537 örenci üzerinde yaplan aratrmann sonuçlarn paylat.
Yürüttüü aratrmaya katlan gençlerin sosyodemografik özellikleri hakknda bilgi veren Nair, 297 kz, 240 erkek örenci aratrmaya dahil oldu. Örneklemin yüzde 46,4ü ailesi asgari ücret ve biraz üzerinde gelire sahipken yüzde 19,9u asgari ücretin altnda bir aylk gelirle yayor. ifadesini kulland.
Aratrmaya katlan gençlerin annelerinin yüzde 78,4ünün ev kadn olduunu aktaran Nair, unlar kaydetti:
Elde ettiimiz cep telefonu edinme ve kullanma oranlaryla ailelerin aylk ekonomik gelirleri karlatrldnda ürettiinden fazlasn tüketme konusunda düündürücü sonuçlarla yüzleiyoruz. Gençler, akll telefon teknolojisiyle erken yalarda tanyorlar ve yüzde 53,4ü bu teknolojiyi gelimelere bal olarak yeniliyor. nternet olanaklarndan yararlanmay önceliyorlar. Ksacas teknolojiye duyarl ya da baml bir gençlik yetiiyor.
4 AKILLI TELEFON VAR
Aratrmaya dahil olan gençlerin yüzde 97,4ünün akll cep telefonu kullandn belirten Nair, gençlerin yarsndan fazlasnn evinde dört ve daha fazla akll cep telefonu bulunduuna dikkati çekti.
Gençlerin yüzde 81,7sinin 15 yana gelmeden bir akll cep telefonuna sahip olduklarn ve akll telefon sahibi olmay büyük oranda zorunlu ihtiyaç olarak gördüklerinin altn çizen Nair, Bu zorunlu ihtiyacn karlanmasnda maddi kayna öncelikle babalar salyor. Annesine akll cep telefonu aldran gençlerin oran sadece yüzde 9,1. çalarak veya harçlklarn biriktirerek bir akll cep telefonuna sahip olanlarn oran da azmsanmayacak kadar çok. Bunun yan sra gençlerin akll cep telefonu satn alrken marka ve modelini önemsedikleri görülüyor. deerlendirmesinde bulundu.
TELEFON KULLANIMI EVDE VE OKULDA SORUNLARA YOL AçIYOR
Gençlerin aile ortamnda akll cep telefonlaryla fazlaca ilgilenmelerinin zaman zaman aile içi sorunlar da beraberinde getirdiine deinen Nair, öyle devam etti:
Örneklemde yer alan gençlerin yüzde 77,8i ev ortamnda akll cep telefonlaryla ilgilenmeleri yüzünden ebeveynleri tarafndan uyarldn belirtirken bu oran içinde yer alan yüzde 18,6lk dilim sk sk uyar aldklarn belirtmekteler. Uyarlar dikkate almayp aile içinde ebeveyn iddetine maruz kaldn belirten gençlerin oran ise azmsanmayacak kadar çok. Gençlerin akll cep telefonu kullanma davran snf ortamnda da sorunlara neden oluyor. Örneklemde yer alanlarn yüzde 36,8i ders ortamnda telefon kullandklarndan dolay en az bir kez öretmen tarafndan uyarldn belirtirken yüzde 16,1i uyarlar dikkate almadklarndan dolay bir ekilde öretmen tarafndan cezalandrldklarn vurgulamlardr. Gençlerin büyük çounluu snfa girdikten sonra akll cep telefonlarnn açk tutulmasnn ders ortamn olumsuz etkilediine inanmalarna karn kendilerinin de ders ortamnda akll cep telefonlarn kapatmadklarn belirtmektedirler. Akll cep telefonlarnn ders ortamnda açk braklmasnn gençlerin ders ortamndan uzaklamalar sorununu beraberinde getirdii gözlenmitir.
Aratrmaya katlan gençlerin yüzde 70,3ünün günde en az 3 saat akll cep telefonu kullandn ifade eden Nair, bunlarn 37,2sinin ise 5 saatten daha fazla akll telefonlarna vakit ayrdklarn belirtti.
Nair gençlerin yüzde 26,3ünün nadiren, yüzde 27,7sinin ara sra, yüzde 15,3ünün ise sk sk kendilerini akll cep telefonu bamls olarak düündüklerini ifade ettiklerini aktard.