Malvarlığına el konuldu

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ve MASAK iş birliğiyle yürütülen operasyon sonucu gözaltına alınarak haklarında işlem yapılan akaryakıt üzerinden vergi kaçakçılığı ve nitelikli dolandırıcılık yapan çete yöneticilerinin mal varlıklarına el konuldu. Soruşturmanın, hayali satış üzerinden kesilen naylon faturalarla ilgili olarak sürdürüldüğü belirtildi.

Haberler 19.01.2021 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Cumhuriyet Basavclnca yürütülen soruturma kapsamnda birkaç gün önce Kaçakçlk ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Bakanl ve MASAK, akaryakt üzerinden vergi kaçakçl ve nitelikli dolandrclk yapan bir suç örgütüne operasyon balatm, milyarlarca lira vurgun yapan 220 dolandrc hakknda ilem yapmt.

MAL VARLILARINA TEDBR KARARI KONULDU

Akaryakt üzerinden tarihin en büyük vergi kaçakçl soruturmasnda yeni ayrntlara ulald. Buna göre, devleti dolandran suç örgütü üyelerinin mal varlklarna tedbir karar konuldu. Yolsuzluk zincirin en önemli halkasn ise hayali sat üzerinden kesilen naylon faturalarn oluturduu belirtildi.

EK GÖZALTI SÜRES

Devletin 15 milyar lira zarara uratld kaçak akaryakt operasyonuyla ilgili gözaltna alnan üpheliler arasnda 13 ebeke elebann olduu belirtildi. Devam eden operasyonlar kapsamnda gözaltna alnan 220 üpheliden bazlarnn akaryakt istasyonu çalan olduu, polisteki ifade ilemlerinin ardndan serbest kald belirtildi. 72 üphelinin ise dier illerdeki sorgusunun devam ediyor. Gözaltnda bulunan ebeke elebalarnn da aralarnda olduu 29 kiinin stanbul Kaçakçlk Suçlaryla Mücadele ubesinde sorgularnn devam ettii bununla ilgili olarak savclk 4 gün ek gözalt süresi verdii örenildi.

RKETLERNN SAHPLER LE ARASINDA AKRABALIK VAR

Emniyet kaynaklarndan verilen bilgilere göre akaryakt sektöründeki yasad faaliyetlere yönelik yaplan çalmalar kapsamnda, otomasyon sistemindeki sat verilerinin baz bayiler tarafndan silindii ve bu bayilerin sildikleri akaryakt faturasz olarak baka bayilerden temin ettikleri, akaryakt faturasz satan bayilerin de akaryaktn faturasn yüzde 6 komisyon karlnda yakt tüketim kapasitesi fazla olan antiye, ta oca gibi firmalara sattklar tespit edildi.

Akaryaktn faturasn komisyon karlnda satn alan firmalarn da bu hayali faturay gider olarak göstererek daha az vergi vermek suretiyle haksz vergi iadesi aldklar, datm irketlerinin yasad veya sahte fatura ticaretinden elde ettikleri kazançtan dolay sözleme yaptklar bayilerin sat verilerini silmesine müdahale etmeyip EPDKya bildirimde bulunmadklar, baz datm irketlerinin sahipleri ile arasnda akrabalk ve suç birliktelii gibi balardan dolay silme ilemini bayilerle birlikte yaptklar tespit edildi.

SATI VERLER, OYUN SIRASINDA SLYORLAR

Emniyet ve MASAK görevlilerince yaplan analizler ve saha aratrmalar sonunda silme ilemini yapan üphelilerin Konyada faaliyet gösteren iki otomasyon irketinin sahipleri ile çalanlar olduu belirtildi. Söz konusu firmalarn otomasyon sistemi kurduu ve aylk ücret karl anlamaya vard akaryakt bayilerinin sat verilerini sildii, EPDK ve Maliye Bakanlnn fark etmemesi için silme ilemini yaptklar stanbulda farkl bir sunucu kiraladklar ortaya çkt. Korsan sunucunun otomasyon verilerinin gönderildii yasal sunucu ile balantsnn olmad, silme ilemi yapacak akaryakt istasyonlarna otomasyon irketleri tarafndan oyun görünümlü bir program kurulduu ve akaryakt bayilerinin oyunu balatt ile bitirdii süre içerisinde sanal sunucuya balanlarak sat verilerinin silinmesini saladklar iddia edildi.

136 BAY MÜHÜRLENECEK

Silme ileminin otomasyon irket çalanlarnn akaryakt istasyonlarna teknik ve bilgi açsndan çar merkezi gibi her türlü yardm yapt eklinde bulgular tespit edildi. Söz konusu suç örgütünün, 5 ay boyunca teknik ve fiziki takip ile izlendii, bu süre boyunca örgütün kulland korsan sunucuda yer alan bilgiler ele geçirildii aktarlrken, yaplan incelemelerde 2015 ila 2020 yllar arasnda akaryakt istasyonlarndan 3,6 milyar TL deerinde 608 milyon litre akaryakt sat verisinin otomasyon sistemlerine müdahale edilerek silindii tespit edildi. Suç örgütünün devleti bu yöntemle yllk 3 milyar TLden toplamda 15 milyar TL vergi kaybna uratt tespit edildi.

Elde edilen bilgilere göre, üphelilerin suçtan elde ettikleri mal varlklarna tedbir karar konulduu, ayrca akaryakt sat verileri silme ilemini yapan 136 bayiinin mühürlenmesine karar verildi. Soruturmada, suça karan bu üphelilerin akaryakt sektöründeki faaliyetlerinin sonlandrlmasnn planland da gelen bilgiler arasnda.

Operasyon düzenlenen firmalardan yalnzca birinde 750 milyon liralk veri silindii ileri belirlendi. Devam eden soruturmann 5 aylk çalma sonucunda gerçekletirildii 136 istasyonun mühürlenmesine karar verildii belirtildi. Firmalarn lisanslarnn iptali için de çalma balatld aktarlrken, zanllarn malvarlklaryla ilgili olarak da suçtan elde edilen gelir incelemesi balatld örenildi.

Ana Sayfaya Git