Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan çelik: Manisada yaanna asker zehirlenmesi ile alakal olarak ilk defa açklama yapt. çelik konumasnda numune alndn ve bilginin yarn kamuoyu ile paylalacandan bahsetti. çelik; Savcnn da talimatyla numuneler alnd ve büyük ihtimalle o numunelerde askerlerimizin kar karya kald bu vahim durumun gda ile ilikisi nedir ne deildir, yarn laboratuvarlardan neticelerini alp kamuoyuyla paylam olacaz dedi.
Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakan Faruk çelik, Manisa 1. Piyade Er Eitim Tugay Komutanl Albay Arif Seyhun Klasndaki gda zehirlenmesi üphesine ilikin yürütülen soruturmaya ilikin Savcnn da talimatyla numuneler alnd ve büyük ihtimalle o numunelerde askerlerimizin kar karya kald bu vahim durumun gda ile ilikisi nedir ne deildir, yarn laboratuvarlardan neticelerini alp kamuoyuyla paylam olacaz. dedi.
çelik, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafndan sektör temsilcilerine yönelik TMO Güvercinlik Tesislerinde düzenlenen iftar programna katld.
Konumasna katlmclarn ramazan ayn tebrik eden çelik, Kadir Gecesinin bin aydan daha hayrl bir gece olduunu vurgulad.çelik, Manisada kladaki gda zehirlenmesi üphesine ilikin soruturma hakknda bilgi paylat.
Yaklak 6 bin 800 denetim elemanyla Türkiyeyi gda ürünlerini denetliyoruz. Geçen yl 900 bin denetim yaplm, bu yl 1 milyonu aacaz. Denetimlerde bir sorun yok. diyen Bakan çelik, öyle devam etti:
Ama Manisada meydana gelen Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) bünyesinde bir olay ve denetimleri de TSK kendisi yapyor. Olay meydana geldiinde hemen arkadalarmz gittiler ama TSK bünyesinde denetim olduu için o gün bir katk sunamadk. Ama ikincisinde savcnn da talimatyla numuneler alnd ve büyük ihtimalle o numunelerde askerlerimizin kar karya kald bu vahim durumun gda ile ilikisi nedir ne deildir, yarn laboratuvarlardan neticelerini alp kamuoyuyla paylam olacaz.
- Katara uygulanan ambargo
çelik, tarm ve gda ürünlerinin öneminin her gün daha çok anlaldna iaret ederek, Katarn içinde bulunduunu durumun gda ürünleri konusundaki ihtiyaçlarndan kaynaklandna dikkati çekti.
Bakan çelik, Katara ambargo uygulanmaya balad. Kendilerine ait nüfus 400 bin ama 2,5 milyon civarndaki Katar halk öncelikli olarak apartmanlar, fabrikalar ve televizyonlar deil, marketlerdeki yiyecek, içeceklerin önem arz ettii bir tabloyla kar karya kaldlar. Aslnda fert bana milli gelir olarak son derece zengin ülkeler arasnda yer alan Katarn bu zenginliinin, zora ve dara dütüü zaman, kaplarn kapand zaman hiçbir ey ifade etmediini herkes gördü. Aslnda bunlar ibret almamz, ders çkarmamz gereken olaylardr. Onun için ülkemizdeki tarm ve hayvanclkla ilgili atlmas gereken admlar noktasnda sorumlu bakan ve sektörün tüm paydalar olarak üzerimize düenleri firesiz yapmak zorundayz. Dorular yapmak zorundayz. Doru neyse gelecek nesillere daha güçlü, daha güvenilir gda arz konusunda sorun yaamayan bir ülke teslim etmek zorundayz. dedi.
Bakanlnn temel konulara parmak bastn ve gereken çalmalar yürüttüünü aktaran çelik, Türkiyenin kendi milletinin yan sra 3 milyonun üzerindeki snmaclarla 40 milyona yakn turisti doyurmak zorunda olduunu söyledi.
- çiftçi ne zaman isterse o zaman satacak
Yirmi birinci yüzylda topraklarn azalmas, kimyasal kullanm ve nüfus art nedeniyle açln arttn vurgulayan çelik, tarmn yarn, bugünden daha kymetli olacan, bu nedenle Bakanlk olarak tarmsal sit alan ilan ettikleri ova saysnn 192den 300e çkarlacan kaydetti. Su ve gübre kullanm konusunda bilimsel yollar izleyerek verimlilii artracaklarn da anlatan çelik, öte yandan verimliliin artmasna paralel olarak artan depolama ihtiyacnn da TMO tarafndan lisansl depoculuk uygulamasn hayata geçireceini bildirdi. çelik, öyle devam etti:
Uzun yllar konuulup tamamlanamayan lisansl depoculuk konusu tamamlanyor. u anda 3 milyon ton lisansl deponun yapm için kademeli olarak dümeye baslm bulunuyor. 1,5 milyon tonu hzl bir ekilde önümüzdeki yla yetitireceiz. Sonra da 3 milyon ton lisansl depo. Bu ürün borsasna açlan bir kap. Lisansl depoda ürünlerimizi salkl ortamlarda muhafaza edeceiz. Artk ürünleri kamyonlarla nakil deil, artk ürünleri katlarn el deitirdii, satld ürün borsasna geçiriyoruz. Onunla ilgili düzenlemeler de bitti. Tarm devrim, evrim geçiriyor, ciddi bir dönüümün arefesinde tarm alan. çiftçi ne zaman isterse o zaman satacak... Kadn vereceksin, paran alacaksn. Bu sistem devreye girmi bulunuyor.
- Buza ölümünü engellesek ithalata gerek yok
çelik, havza bazl ekim sisteminde gelecek yldan itibaren hangi ürüne ihtiyaç varsa onun ekimini salayacaklarn vurgulad. Bu sayede örnein fasulye üretiminin ihtiyaç ölçüsünde gerçekletirileceini ve ithalat ortadan kaldracaklarn anlatan çelik, arazilerin bütün alanlarn verimli kullanp ihtiyaç duyulan ürünleri Türkiyede üretilebilir hale getireceklerini söyledi.
Tarm arazisini ekmeyen vatandalarn, söz konusu arazisinin kirasnn ödenmesi suretiyle devlet tarafndan ekiminin salanacan bildiren çelik, öte yandan köy meralarnn kullanmna yönelik çalmalar hakknda da bilgi verdi. Tarmn milli bir mesele olduuna iaret eden Faruk çelik, Türkiyenin 1969 ylndan bu yana et ve hayvan ithalat yaptn anmsatt.
- Amacmz buza ölümlerini ortadan kaldrmak. Ne gibi? çocuk ölümlerini ortadan kaldrmak gibi
Buza ölümlerinin Türkiyenin önemli bir tarm sorunu olduuna dikkati çeken çelik, Dii hayvan kurbanda da dier dönemlerde de kesilmemeli. Anasn keserseniz, danas nasl olur? Buza destei vermeye baladk. Amacmz buza ölümlerini ortadan kaldrmak. Ne gibi? çocuk ölümlerini ortadan kaldrmak gibi. Hatrlayn 1960-70li yllar. Türkiyede çocuk ölümleri çok fazlayd, alnan önlemlerle çocuk ve anne ölümleri büyük ölçüde engellendi. imdi dünyada çok güzel bir noktadayz. Hayvan da canl. Buzann ölümü, aslnda yetiip soframza gelecek o hayvan çok küçük yata elden çkp gidiyor. Türkiyede ylda yaklak 400 bin buza ölüyor, 500 bin hayvan da ithal ediliyor. Buza ölümünü engellesek ithalata gerek yok. deerlendirmelerinde bulundu.
- Buday fiyatlarnda sorun yok
Bakan çelik, TMOnun almlara baladn, buday fiyatlarn yakndan takip ettiklerini ve u anda bir sorun olmadn belirterek, üreticinin aleyhine herhangi bir ihtiyaç olduunda hzl ekilde müdahale edebileceklerini söyledi.
Gda sektörü temsilcilerine seslenen çelik, Üreticinin zarar ettii yerde sistem çalmaz, üretici kazanacak ki piyasa ayakta durabilsin. Ama bu süreç içerisinde spekülatif hareketlere girenler, yem fiyatlarna kendi kafasna göre ayar çekenler de var, bedelini ödeyecekler. Et fiyatlaryla ilgili bütün marketlerde kyma 33, kuba 36 lira. Ama bazlarnda 45 lira. Nedir bunun izah? zah yok. Ramazan geldi, yaz geldi, kurbana gidiyoruz, frsattan istifade. Tarm sektöründe frsattan istifadecilie yer yok. Bedelini ödeyecekler. Bütün enstrümanlarmz devreye koyarz, gerek bitkisel, gerek hayvansal üretimde 80 milyonun hukukunu düünmeyenler kendi kasalaryla keselerinin balarna geçtiini görürler. Herkes kazansn ama kazanma ölçüleri içerisinde kazansn. Hak etmedii kazancn peinde kimse komasn. eklinde konutu.
Faruk çelik, etkinlikte yem, süt, et ve dier sektör temsilcilerinin sorun ve taleplerini dinledi.
Kuran- Kerim okunan iftar programnda konuan TMO Genel Müdürü smail Kemalolu ise hasat döneminin baladn anmsatarak, hayrl olmas temenni etti.