Metruk yapı operasyonu

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda "metruk" binalarda uyuşturucuya geçit verilmiyor

Haberler 28.10.2021 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakanl koordinasyonunda, ülke genelinde uyuturucu ticaretinin engellenmesi ve gençleri zehirleyen uyuturucu tacirleriyle sokak satclarnn yakalanmasna yönelik çalmalar aralksz sürdürülüyor.

Gençleri ve çocuklar zehirleyen uyuturucuya kar sfr tolerans ilkesiyle hareket eden çileri Bakanl bünyesindeki ekipler, zehir tacirlerine operasyonlarla göz açtrmazken, uyuturucu kullanmnn youn olduu yerlere de müdahale ediyor.

Bu kapsamda, Bakanlk uyuturucu ile mücadelede sorununun temeline inebilmek için 2018de Narkolog Projesini hayata geçirdi.

Proje ile uyuturucu kullanmnn sosyolojik nedenlerine inilerek, uyuturucu bamllarnn kiilik profilleri çkarld.

UYUTURUCU KULLANIMI EN FAZLA EVLERDE VE METRUK BNALARDA OLUYOR

Proje çerçevesinde, uyuturucu suçundan gözaltna alnan 29 bin 540 kiiye anket yapld.

Ankete katlanlarn yüzde 70,89u hayatnn bir döneminde uyuturucu madde kullandn belirtirken, yüzde 45,2si uyuturucu maddeyi kendi evinde, yüzde 29,1i terkedilmi metruk binalarda, yüzde 10,7si arkadann evinde, yüzde 7,9u arabada, yüzde 2,6s parkta kullandn belirtti.

Bunun üzerine çileri Bakanl aratrmann ardndan metruk binalarla ilgili harekete geçti.

Bu dorultuda, 2019da mar Kanununun yklacak derecede tehlikeli yaplar balkl 39uncu maddesindeki yklacak yaplar, genel güvenlik ve asayi bakmndan tehlike arz ettii valilikçe tespit edilen metruk yaplar olarak deitirildi.

Deiiklikle, bu yaplarn öncelikli yklmas, yklamayanlarn iyiletirilmesi, rehabilite edilmesi ve güvenlik tedbiri alnmasna yönelik i ve ilemlerin yerel yönetimler bata olmak üzere ilgili kurum ve kurulularla koordinasyon salanarak devam ettirilecei düzenlendi.

mar Kanunundaki bu deiikliin ardndan valiliklere, kaymakamlklara, belediyelere talimat gönderilerek bulunduklar yerlerdeki metruk binalarn tespit edilmesi istendi.

Vali ve kaymakamlar bakanlnda kurulan komisyon ile konu il, ilçe asayi ve güvenlik toplantlarnda ele alnd.

TEK TEK TESPT EDLP YIKILIYOR

çalmalar sonucunda, bugüne kadar genel güvenlik ve asayi bakmndan tehlike arz ettii belirlenen 105 bin 750 metruk bina tespit edildi.

Bu binalardan yüzde 81,28ine yani 85 bin 956s hakknda ilem yapld. lem yaplanlardan yüzde 65,82si (69 bin 607) ykld, yüzde 15,46s (16 bin 349) rehabilite edilerek güvenlik tedbiri alnd.

Geriye kalan yüzde 18,72sinin (19 bin 794) ise yklma/iyiletirme ilemleri devam ediyor.

Ana Sayfaya Git