Müteahhitler İmdat diyor

Kamuya iş yapan müteahhitler: “ilave fiyat farkı gerçek zarar ve mağduriyeti karşılamalı” çağrısında bulundu.

Haberler 27.12.2021 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülke genelinde yaklak 2 milyon kiiye istihdam imkn salayan ve 200ün üzerinde alt sektör ile toplamda 4 milyon kiiye istihdam olana sunan inaat sektörünün, dünyada ve ülkede yaanan gelimeler girdi maliyetlerindeki yüksek oranl artlar ile çok zor bir süreç yayor. stihdamn lokomotifi pozisyonundaki sektör can suyu admlar beklerken, altyap ve üst yap inaatlarnda kullanlan malzemelerde yaanan beklenmedik fiyat art en çok kamuya i yapan müteahhit firmalar zor durumda brakt.

TASLAK YILBAI SONRASI TBMMYE SUNULACAK

Kamuya i yapan müteahhitlerin temsilcileri yaptklar yazl açklamada, hedeflerinin makul zararlar olmasna bile raz olarak ileri tamamlamay birinci öncelik yaptklarn belirtti. Kamuya i yapan müteahhitlerin, inaat malzemelerinde meydana gelen fahi ve katlanlamaz fiyat artlar nedeni ile talep etmi olduklar ilave fiyat fark için, ilgili kurumlarca yaplm taslak çalma kamuoyu ile paylald hatrlatmasnda bulunulan açklamada, söz konusu taslak çalmann 4 Ocak 2022 tarihinde TBMM bakanlna sunulaca kaydedildi.

TASARI BZLERE FAYDA SALAMIYOR

Biz kamu müteahhitleri olarak, sadece 2021 yl Temmuz-Aralk ayn kapsayacak ekilde hazrlanm tasarnn bu hali dikkate alnarak bir hesaplama yaptmzda; gelecek olan ilave fiyat fark ile biz kamu müteahhitlerinin yüklendii iler nedeni ile uan için uram /urayacak olduklar zararlar mukayese ettiimizde, tasarnn bizlere fayda salamad, ekonomik olarak urayacamz zarar ve ykmlarn çok çok altnda olduu ve bu zararlar karlamayan bir çalma olmas nedeni ile ilerin bu hali ile devam ettirilebilmesi mümkün olmadn üzülerek bildirmekteyiz denilen açklamada u ifadelere yer verildi:

TEMNAT YAKMA YOLUNA GTMEY SEçMEK ZORUNDA KALACAIZ

Bu nedenle, ayn durumda olan binlerce kamu müteahhidi olarak, hiç istemediimiz ve düünmediimiz halde, bu hali ile ileri yapamayacamzdan ve devam ettiremeyeceimizden ve bu sebeple teminat yakma yoluna gitmeyi seçmek zorunda kalacamz bildirmek zorundayz. Örnein, basit bir hesaplama ile anlatmak gerekirse, 100 milyon TL teklif vererek i yüklenmi olan bir müteahhitin, malzemelere gelen ortalama %200-300 fahi zam oranlar sonrasnda ayn iin müteahhite maliyeti uan tahmini olarak en az 250 milyon TL gibi bir rakama tekabül etmektedir.

BU RAKAM GERçEK ZARARI KARILAMAKTA çOK çOK UZAK

Kamuoyuna sunulmu bu tasarya göre, müteahhite verilmesi öngörülen ilave fiyat fark ise, tahmini olarak %10-20 civarnda öngörülmekte olup bu rakam gerçek zarar karlamaktan çok çok uzaktr. Aradaki zarar ise müteahhidin kendi sermayesi ve cebinden karlayarak ii yapmas ve teslim etmesi beklenmektedir. Bu da yüklenmi olduumuz ileri yaplabilir olmaktan çkarmaktadr ve imkansz hale getirmektedir. naat temel i kalemlerinde meydana gelen %200-300 oranndaki fahi zamlar sonras, ekonomik ykma neden olacak bu zarar karlamas ve tolere etmesi mümkün olmayan biz müteahhitler, dayanma gücümüz olmayan bu durum karsnda son seçenek olarak ii brakp teminatlarn yakma yoluna gitmeye adeta mecbur braklmaktadr.

BNLERCE MÜTEAHHT RKET FLASA SÜRÜKLENECEK

Her ne kadar tasar halindeki kararnamede, kamu yatrmlarnn devamll ve aksama olmamas için biz müteahhitlere yönelik bir çalma yaplm ve bu çalmada tasfiye hakk verilmemise de, gelinen durum itibar ile biz kamu müteahhitleri, istemedikleri halde tek tarafl mecburi bir tasfiye yapmaya mecbur olacak, sonucunda ise binlerce müteahhit irket iflasa sürüklenecek, ekonomik kaos oluacak, ayn zamanda kamu yatrmlar duracak ve dareler çok daha yüksek fiyatlara yarm kalan ileri yeniden ihaleye çkarmak zorunda kalacaktr.

HALELERE TEKLF VERLMYOR

Kald ki, yaanan bu fahi fiyat art ve belirsizlik nedeni ile son 3-5 aydr yaplmakta olan üst yap bina ileri ihalelerine bakldnda, bu ihalelere ya hiçbir isteklinin teklif vermedii ve katlmad yahut da verilen tekliflerin yaklak maliyetlerin %20-30 orannda üstünde zaml teklifler olduu görülmekte, bu nedenle ihaleler yaplamamakta ve kamu yatrmlar yine sekteye uramaktadr.

LAVE FYAT FARKI VERLMES ZARURDR

Sonuç olarak, kamuoyu ile paylalm olan kesinlememi taslak halindeki bu tasarnn, bu hali ile sadece 6 aylk bir dönem için ve devam olmayacak ekilde ilave fiyat fark içermesi, biz müteahhitlerin taleplerini kesinlikle karlamamaktadr. u durumda biz müteahhitlerin hiçbir kar amac gütmediini tam aksine tolare edilebilir makul seviyedeki zararlar dahi üstlenmeyi göze alarak, ileri tamamlamay birincil olarak istediimizi bildiririz. Ancak bunun için biz kamu müteahhitlerine verilecek gerçek zarar ve maduriyetleri karlayacak nitelikte bir ilave fiyat fark verilmesi zaruridir.

LERN DEVAM EDEBLMES çN ZORUNLU TALEPLER

Taslak kararnamenin bu hali ile meclisten geçmesi halinde, mevcut ilerin ekonomik anlamda devam etmesi ve sürdürülebilirliinin mümkün olmadn ve says binleri aan biz kamu müteahhitleri açsndan telafisi imkansz zararlara ve ekonomik yönden çöküntüye urayacan bildirir ve Müteahitlere u iki seçenein sunulmasn talep etmekteyiz;

a-ilave fiyat fark verilmeli; verilecek fiyat fark belirlenirken, pandemi süresince TÜKin açklam olduu fiyat fark le piyasaya gelen reel zam farknn tespit edilerek aradaki farkn ilave fiyat fark olarak verilmesini

b-arta bal olmayan tasfiye hakk taleplerimiz dorultusunda gerekli çalmalarn ivedilikle yaplmasn arz ederiz

Ana Sayfaya Git