Normalleşme sürecinde perakende sektörünü kritik sınavlar bekliyor

Koronavirüs etkisiyle önemli yara alan perakende sektörünü, normalleşme sürecinde de önemli sınavlar bekliyor. Sektörün eski hareketliliğine kavuşması için tüketici taleplerinin doğru karşılanması, tüketici psikolojisinin doğru yönetilmesi, çalışanların hem fiziksel hem de duygusal yönden korunması yapılması gerekenlerin ön sıralarında yer alıyor.

Haberler 04.05.2020 - 00:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Deloitte tarafndan hazrlanan, Perakende sektörü Kovid-19 sonras döneme nasl hazrlanmal? raporunda, irketlerin almas gereken aksiyonlar ve deiecek trendler ele alnd.

Rapora ilikin bilgi veren, Deloitte Türkiye Perakende Sektörü Lideri Hande Özdiler Ylmazkaya, Kovid-19 virüsünün hzla yaylmas nedeniyle alveri merkezleri ve maazalarn kapanmasnn, perakende sektörünü önemli ölçüde etkilediine iaret ederek, mevcut durumun, özellikle cirolarnn önemli bir ksmn müteri trafiinden elde eden gda d perakende sektörü için büyük zorluklar yarattn söyledi.

Ylmazkaya, tedarik zinciri, insan kaynaklar ve maaza operasyonlarnda oluan problemleri çözmek ve salgn sonras sürece salkl bir ekilde geçi yapabilmek için hem maaza içi hem de maaza dnda önlemler almak gerekebileceini vurgulad.

Bu önlemler hakknda bilgi veren Ylmazkaya, unlar kaydetti:

Gda d perakende sektöründe maazalarn kapanmas, gda perakende sektöründe ise sosyal mesafe uygulamalar nedeniyle tüketiciler alverilerini arlkl olarak e-ticaret kanallarna yöneltmi durumda. Firmalarn e-ticaret cirolar rekor seviyelere ulasa da bu kanaln normal dönemde fiziksel kanallardan elde edilen ciroya ulamas çok mümkün görünmüyor.

Dolaysyla toplam ticarette önemli bir yere sahip olan maaza formatnn gerekli önlemlerle yeni döneme hazrlanmas krizi atlatma adna kritik önem tayor. Küresel piyasalardan örneklerle bu döneme hazrlanmak için perakendecilerin ne tür hazrlklar yapmas gerektiini aratrdk. Genel olarak bu hazrlklar Tüketicileri maazaya çekmek için yaplmas gerekenler, Maaza içerisinde güvenli alveri ortamn salamak için yaplmas gerekenler. ve Operasyonel devamll salamak için yaplmas gerekenler. eklinde grupladk.

çNDE 70 MLYON DOLAR DEERNDE OLAN KUPONLAR, FZKSEL MAAZALARDA HARCANMAK ÜZERE DAITILIYOR

Tüketicileri maazaya çekmek için yaplmas gerekenler hakknda bilgi veren Ylmazkaya, salgn nedeniyle kalabalk yerlerden kaçnmaya artlanan tüketicilerin en azndan belirli bir süreliine alveri merkezleri ve maazalar gibi yerleri tercih etmeyebileceini anlatt.

Ylmazkaya, gerekli önlemler alndktan sonra tüketicileri tekrar maazaya çekmek için iletiim kampanyalar düzenlemenin, geri dönüü hzlandrabileceini belirterek, çinde baz yerel yönetimlerin hükümet yetkililerinden maazalara giderek halka örnek olmalarn istediini, bir taraftan da tüketicileri tekrar maazalara çekmek için indirim kuponlar dattn anmsatt.

Bu kapsamda, toplam 70 milyon dolar deerinde olan kuponlarn, fiziksel maazalarda harcanmak üzere WeChat ve Alipay gibi dijital platformlar üzerinden datldna dikkati çeken Ylmazkaya, Tüketicileri eski alkanlklarna döndürmek için proaktif ekilde özellikle sadk müterilere yönelik farkllatrlm deer önerileri kullanarak kampanyalar düzenlemek maazalara geri dönüü hzlandrabilir. Maaza içi alverie yönelik indirim kampanyalar veya maazaya özel ürünler tekrar bu noktalar birer çekim noktasna dönütürme adna faydal olacaktr. ifadelerini kulland.

TÜKETCLER RAHATLATMAK çN SOSYAL MESAFE UYGULAMALARI GB AKTVTELER PLANLANABLR

Deloitte Türkiye Perakende Sektörü Lideri Ylmazkaya, maaza içerisinde güvenli alveri ortamn salamak için yaplmas gerekenleri de anlatt.

Salgn sonras dönemde hayat normale dönse de tüketicilerin bir süre psikolojik olarak virüs kapma olaslna karn endieli davranabileceini hatrlatan Ylmazkaya, Bu açdan tüketicileri rahatlatmak için sosyal mesafe uygulamalar, maazada ayn anda limitli sayda müteri bulundurma, yine maazada hem personelin hem de müterilerin kullanmna yönelik dezenfektan bulundurma gibi aktiviteler planlanabilir. önerisinde bulundu.

Temassz ödeme ve kasiyersiz kasa çk uygulamalarnn da tüketicileri rahatlatacak dier uygulamalardan olduunu belirten Ylmazkaya, video kamera ve hareket sensörü kullanarak alnan ürünleri tespit eden ve tüketicilerin kredi kartlarn eletirdikleri mobil uygulama yoluyla ödemeleri alan uygulamalarn, sosyal mesafe ve kasiyerle temas sorunlarna çözüm olabilecek nitelikte olduunu dile getirdi.

BR SÜREDR KAPALI OLAN MAAZALARIN TEKRAR ALIVERE AçILMASI OPERASYONEL AçIDAN Y BR PLANLAMA GEREKTRECEK

Operasyonel devamll salamak için yaplmas gerekenler hakknda da bilgi veren Ylmazkaya, raporda yer alan bilgilere ilikin unlar aktard:

Perakende irketleri, sezonsal stoku temizlemek ve kaybedilen ciroyu telafi etmek için maazalar açma konusunda hzl hareket etmek isteyebilir ama operasyonel maliyetleri ve tüketicilerin geri dönü hzn da hesaba katarak planl hareket etmenin faydal olacan düünüyoruz.

Bir süredir kapal olan maazalarn tekrar alverie açlmas operasyonel açdan iyi bir planlama gerektirecektir. Envanter kontrollerinin yan sra özellikle hazr giyim kategorisinde sezonsal ürünlerin de yer almas nedeniyle tüketici alkanlklarnda yaanabilecek deiimleri de göz önünde bulundurarak baz düzenlemelere gidilmesi gerekebilir.

Ylmazkaya, personel güvenlii ve eitiminin önemine iaret ederek, bu sürecin firmalarn en önemli varlklarndan birinin çalanlar olduunu tekrar hatrlattn söyledi.

Salgndan sonraki süreçte çalanlar hem fiziksel hem de duygusal yönden korumann, iin devamll açsndan kritik önem tadna dikkati çeken Ylmazkaya, Kriz süresince bu alanda aksiyon alan firmalar, önümüzdeki döneme rakiplerinden daha avantajl balayabilir. dedi.

Ana Sayfaya Git