’’Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis’’ projesiyle Bitlis’in gelişmeme nedenlerini araştıran Tatvan Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, hazırladıkları projeyle Türkiye’de mansiyon ödülü aldı.
Tatvan Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri, Bitlis’in gelişmeme nedenlerini araştırmak amacıyla çalışma başlattı. Öğrenciler, bu kapsamda hazırladıkları ’’Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis’’ projesiyle, Ankara’da düzenlenen 43. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Proje Yarışması’nda, ’’coğrafya’’ dalında dördüncü oldu.
Projenin danışman öğretmeni Alper Tarık Pekgüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, coğrafi faktörlerin Bitlis üzerindeki etkisini saptamayı amaçladığını söyledi.
Bitlis’in gelişememesinin coğrafi faktörlerden kaynaklandığını ve projeyi bunun üzerine kurguladıklarını kaydeden Pekgüzel, kentin tarihi dokusunun betonarme binalardan arındırılıp turizme kazandırılması için inceleme yaptıklarını belirtti.
-’’Bitlis, meşhur kent olma özelliğinden uzaklaşıyor’’-
Pekgüzel, projelerini ilk önce Batman’da bölge yarışmasına gönderdiklerini söyledi. Projenin bu yarışmada birinci seçildiğini belirten Pekgüzel, şöyle konuştu:
’’Daha sonra çalışmamızı genişlettik ve Ankara’da düzenlenen final yarışmasına davet edildik. Ankara’da coğrafya dalında Türkiye dördüncüsü olup mansiyon ödülünü aldık. Projemizin amacı, coğrafi faktörlerin Bitlis üzerindeki etkisini araştırmaktı. Tarihte Bitlis, oldukça gelişmiş ve o dönemin şartlarına göre ’meşhur’ bir kent olarak bilinmekte. Ama günümüzde bu önemini kaybediyor. Meşhur kent olma özelliğinden uzaklaşıyor. Mefkud (kaybolmuş, yitirilen) kent oluyor. Bu nedenle projeye ’Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis’ adını verdik. Bitlis’in bu duruma gelmesinin en önemli sebebi coğrafi faktörler. Çünkü Bitlis’in bulunduğu arazi yapısı oldukça engebeli, dağlık ve parçalı bir yapıya sahip. Buna bağlı olarak Bitlis’te düzenli bir sokak yapısı, düzenli bir cadde bulmak neredeyse imkansız.’’
-’’Tarihi doku korunmalı’’-
Yerleşim sıkıntısı yaşandığı için Bitlis’te çarpık yapılaşmanın meydana geldiğini anlatan Pekgüzel, şunları söyledi:
’’Öğrencilerle Bitlis’in yeniden nasıl meşhur bir kent olabileceği ve eski tarihteki konumuna nasıl kavuşabileceğine dair araştırmalar yaptık. Bazı bilimsel çalışmalarda, özelikle Ermeni işgali, tehcir, terör olayları ve sanayinin gelişmemesi gibi faktörler Bitlis’in gelişmemesindeki temel etken olarak belirtilmiş. Bunların da muhakkak etkisi var ama biz sadece kentin coğrafi yapısını inceledik. Tatvan ve Ahlat ilçelerinde de terör olayları yaşandı. Ancak bu ilçeler oldukça gelişmiş. Demek ki Bitlis’in gelişmemesinin tek sebebi terör olayları veya sanayinin gelişmemiş olması değil, arazinin bulunduğu yapıdır.’’
Coğrafi yapıdan kaynaklanan sorunların ortadan kalkması için Bitlis’teki tarihi dokunun korunması gerektiğini belirten Pekgüzel, kentin özellikle sıkıştığı alandan çıkması, tarihi dokuya zarar veren betonarme binaların yıkılması ve yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Pekgüzel, projelerine destek sunan Okul Müdürü Mahmut Bulduk, Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz’a da teşekkür etti.
Müdür Mahmut Bulduk ise Bitlis’te ilk kez bir okulun ’’coğrafya’’ dalında derece elde ettiğini söyledi.
Bulduk, şöyle konuştu:
’’Yarışmada 200 bölge finalistinin projesi sergilendi. Coğrafya alanında projemiz ilk olarak Batman bölgesinde sergiye davet edildi. Batman’da projemiz bölge birincisi olarak Ankara’da yapılacak finale gitmeye hak kazandı. Ankara’da okulumuzun ’Meşhur Kentten Mefkud Kente Bitlis’ projesi ödül aldı. Bitlis’te ilk defa resmi bir okul, coğrafya alanında derece aldı. Projenin her aşamasında büyük emeği geçen danışman öğretmenimiz Alper Tarık Pekgüzel, öğrencilerimiz Beyza Çiloğullları ve Selen Taşkın’ı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.’’