Ortak alana aman dikkat!

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında kontrollü sosyal hayata geçilmesiyle evden çalışan birçok kişi uzun bir aradan sonra bugün işbaşı yapacak.

Haberler 01.06.2020 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzmanlar toplu tamada ve i yerlerinde maske kullanm, sosyal mesafeye uyulmas, kapal alanlarn sklkla havalandrlmas ve el hijyenine dikkat edilmesi konusunda vatandalar uyaryor.

Türkiyede Kovid-19la mücadelede alnan tedbirler sayesinde sürecin baarl bir ekilde yürütülmesi sonucunda salgn kontrol altna alnd. Yaklak bir aydr sürdürülen normalleme süreci kapsamnda da yeni kararlar uygulanmaya balad.

Bu durumda, çalmalarn evden yürüten baz kamu ve özel sektör çalanlar yaklak 2,5 ayn ardndan i yerlerine dönecek. Bu sebeple, toplu tama araçlarnn younlamas öngörülüyor. Uzmanlar, yeni normal olarak adlandrlan bu dönemde özellikle ortak kullanlan toplu tama ve ofis gibi alanlarda vatandalarn maske kullanmas, sosyal mesafeye uymas, el hijyenine önem vermesi ve kapal alanlarn sk sk havalandrlmas gerektiine dikkati çekiyor.

TAMAMEN ESKYE DÖNMEK çOK TEHLKEL

Prof. Dr. Selma Karabey, vatandalarn 2 ay akn bir süredir pandemiyle mücadele etmekten hem bireysel hem de toplumsal olarak yorulduunu, bir an önce normalleme ihtiyacnn duyulmasnn son derece anlalr olduunu söyledi.

Tamamen virüsü alt etmi gibi normal yaama dönmenin çok baka tehlikeleri getirebileceine dikkati çeken Karabey, Türkiyenin u ana kadar çok iyi bir süreç yönettiini, hem yönetimsel önlemler hem de önlemlere uyum salama konusunda baarl bir snav verildiini dile getirdi.

Ayn duyarlln bu süreçte de devam ettirilmesi gerektiini belirten Karabey, 1 Hazirandan sonra hiçbir ey olmam gibi tamamen eskiye dönmeye kalkarsak bu çok tehlikeli. Frene basa basa gitmek lazm. Birden bire 0 kilometreden 100 kilometreye çkmas deil bir aracn, önce 20 kilometreyle gitmek, buna almak sonra 30a çkmak gibi. diye konutu.

HERKES AYNI ANDA OFSE TOPLAMAMAK çOK DAHA SALIKLI BR GEç OLUR

Kamu kurumlarnn ve özel irketlerin kendi koullarna göre düzenlemelere yapabileceklerini ifade eden Karabey, öyle devam etti:

Fiziksel mekanlar geni ve uygunsa, yani 10 metrekareye maksimum 2 kii düecek ekilde, bunu gözetmek gerekiyor. Kurumlarn ofis koullarn, krelerdeki snf ortamlar, bütün kapal mekanlarda eer büyüklük yeterli deilse, o zaman bütün çalanlar ayn ayna iba yaptrmak doru bir politika olmaz. Bu çalan herkesi riske atmak olur. Onun için dönüümlü olarak insanlar göreve çarmak, bir ksmnn yine dönüümlü olarak uzaktan çalmaya devam etmesi uygundur. çalanlar gün ar çaltrp herkesi ayn anda ofise toplamamak çok daha salkl bir geçi olur. Bu toplu tama üzerindeki yükü de çok azaltr. çünkü belli saatlerde ie balanyor ve herkesin ie gitme mecburiyeti olduu için toplu tamalarda gerekli olan fiziksel mesafe kurallarna uyulamam olacak. Bu toplu tamay da daha salkl hale getirecek bir önlem.

Prof. Dr. Karabey, herkesin ayn saatte ie balamas yerine ie balangç saatlerinin zamana yaylmasnn toplu tamadaki yükü azaltmak için bir önlem olabileceini belirtti.

GEç DÖNEMN MNMUM HASARLA ATLATMAK çN ÖNERLER

Bireysel olarak alnmas gereken önlemlere deinen Karabey, u önerilerde bulundu:

Artk bütün halkmz örendi. Dier insanlarla bir araya geleceimiz toplu tama ve ofis gibi kapal ortamlarda tbbi maske kullanm önemli. Bir yandan da önümüz yaz olduu için maske kullanm çok konforlu deil. Onun için bol bol ortamlar da havalandrmak, cam, kap açmak son derece deerli. çalanlar için sk sk açk havaya çkmak rahatlatc bir önlem olabilir. Maske ve fiziksel mesafe dnda alnabilecek bir dier önlem de el temizlii, ellerin sk sk ykanmas, ykanamad durumlarda da kolonya ya da alkol bazl el antiseptii bulundurulmas son derece önemli. Toplu tama ve ofis gibi ortak kullanlan yerlerde de kap kollar, metro ve otobüslerdeki tutanaklarn sk sk temizlenmesi gerekir. En pratik temizlik malzemesi de belirli oranlarda sulandrlm çamar sular gayet etkili olur. Bunlar yaptmz takdirde bu geçi dönemini minimum hasarla atlatabiliriz.

Karabey, insanlarn normallemeye ihtiyaç duyduunu, bu yüzden yava yava bu normalleme sürecinin yaanmasnn herkes için en iyi çözüm olacan söyledi.

ELDVEN FAYDADAN çOK ZARAR GETRYOR

Prof. Dr. Karabey, eldiven kullanmn katiyen önermediini belirterek, Eldiven faydadan çok zarar getirecek bir ey. çünkü ellerin yeterince temizlenmesini engelliyor. Nasl olsa elimde eldiven. diye insanlar her yere dokunuyor. Oysa çplak elleriyle dokunsalar ellerini kolonyayla ya da alkol bazl dezenfektanla temizleyecekler ama eldiven olunca bu da olmuyor. Eldivenlerle dokunulan her yer çok kirleniyor. Cep telefonlarn dokunuluyor. Cep telefonlar en çok mikrobun üredii aletlerden biri. çünkü sürekli elimizde. Onun için otobüse binerken insanlarn eldiveni çkarmasn bir kural haline getirmek lazm. Otobüste bir yere tutunduumuzda da indikten sonra ellerimizi güzelce dezenfekte edelim. diye konutu.

Virüsün çok kolay bulatn ama kolay da öldüünü aktaran Karabey, eve girer girmez devaml dokunulan cep telefonu ve anahtarlk gibi nesnelerin deterjanla nemlendirilmi bir bezle veya alkol bazl bir dezenfektanla silinip temizlenmesi gerektiini vurgulad.

Ana Sayfaya Git