Pilleri topladılar saha temizlendi!

Öğrenciler, topladıkları 500 kilo pille, 15 futbol sahası alanın kirlenmesini önledi

Haberler 07.04.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda eitim gören örenciler, Sfr Atk Projesi kapsamnda topladklar 500 kilo pille 15 futbol sahas büyüklüündeki alanda kirlilii önledi. 18 gram arlndaki 1 pilin 4 metrekare topra kirlettiini söyleyen Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öretim Üyesi ve TEMA Vakf Sur Temsilcisi Prof. Dr. Sait Erdoan, Piller çöpe atld zaman kat atk depolama sahasnda zamanla bozularak, serbest hale geçip, suya ve topraa karr. Ar metalli sznt suyu, içme suyunu ve topra kirleterek, gda zinciri yoluyla insan vücuduna girer. Böyle kirlenmi yer alt sularn ve topra tekrar eski haline döndürmek çok maliyetlidir. Kullanlm pil çöp deildir. Hem tehlikeli hem de deerli atktr dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ei Emine Erdoann himayesinde balatlan Sfr Atk Projesi kapsamnda, Balar ilçesi MKB Karacada Ortaokulunda sosyal bilgiler öretmeni Yahya Kamç, okulda yllardr geri dönüüm çalmas yürütüyor. Pandemi nedeniyle uzaktan eitime geçilmesinin ardndan Kamç, örencilerinden atk pil toplamalarn istedi. Kamçnn istei üzerine örenciler, toplamda 500 kilo pil toplad.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öretim Üyesi ve TEMA Vakf Sur Temsilcisi Prof. Dr. Sait Erdoan, 18 gram arlndaki 1 pilin 4 metrekare topra kirlettiini ve MKB Karacada Ortaokulundaki örencilerin toplad 500 kilo pille 15 futbol sahas büyüklüündeki alanda kirliliin olumasn önlediklerini söyledi.

HEM TEHLKEL HEM DE DEERL BR ATIKTIR

Atk pillerin doann yan sra insan saln tehdit ettiine dikkat çeken Erdoan, öyle konutu:

Örencileri ve öretmenlerini yürekten kutluyorum. Bu dünya bize miras kalmad. Bize emanet edildi. çevre kirlilii günümüzün en büyük sorunlarndan biridir. Yaammz olumsuz etkileyen çevre kirlilii faktörlerini, hava, su ve toprak kirlilii olarak snflandrabiliriz. Hizmet ömrünü tamamlam veya hasar görerek kullanm mümkün olmayan pillere atk piller adn veriyoruz. Atk pillerin insan salna ve çevreye verdii zarar yapsnda bulunan cva, kadmiyum, nikel ve kurun gibi ar metallerden kaynaklanr. Piller çöpe atld zaman kat atk depolama sahasnda zamanla bozularak serbest hale geçerek suya ve topraa karr. Ar metalli sznt suyu içme suyunu ve topra kirleterek gda zinciri ve içme suyu yoluyla insan vücuduna girer. Bir küçük kalem pili 4 metrekare topra kirletir. Ve bu topra üretim yapamaz hale getirir. Bunlar böyle kirlenmi yer alt sularn ve topra tekrar eski haline döndürmek çok maliyetlidir. Kullanlm pil çöp deildir. Hem tehlikeli hem de deerli bir atktr.

BU KONUDA çOCUKLARIMIZI BLNçLENDRDK

Öretmen Yahya Kamç, örenciler, veliler ve esnafla atklarn çevreye olan zararlarn azaltmak için çeitli kampanyalar düzenlediklerini söyledi. Örencilerle birlik son yaptklar çalmayla 500 kilo pil toplamay baardklarn söyleyen Kamç, Bunu yaparken de özellikle atk pilin çevreye olan zararn çocuklarmza görsel olarak gösterdik. Bu konuda çocuklarmz bilinçlendirdik. çocuklarmzn çevreye olan sevgisini ve insani olarak gelecekte doann kendilerine verecekleri güzellikleri en iyi ekilde doay koruyarak cevaplandrabileceklerini anlattk. Baarl olduumuza da inanyorum. Amacmz bu konuda duyarl bireyler yetitirmekti. Okullarn kapal olmasna ramen örencilerimiz bu konuya duyarllk gösterdiler dedi.

ATIK PL TOPLAMADA TÜRKYE 2NCS OLDUK

MKB Karacada Ortaokulu Müdürü Mehmet Can Akay da 3 yl önce okulda göreve balamas sonras Sfr Atk Projesine destek olduklarn ifade ederek, geçen yl atk pil toplamada Türkiye 2ncisi olduklarn belirtti. Akay Daha önce 700-800 kilogram atk pil toplamtk. Pandemi süreci içinde de çocuklara alkanl kazandrdn zaman ister istemez devam ediyorlar. çocuklara bu pandemi süreci de olsa dahi evde biriktirin okul açld zaman tekrar geri getirirsiniz dedik. u anda ortalama 500 kilogram elimizde atk pilimiz var. Okullara yüz yüze eitime devam ederse yine toplamaya devam edeceiz. Devam etmedii takdirde yüz yüze eitime balanaca zamana kadar yine biriktirip sene sonunda ilgili kurululara teslim edeceiz. Geçen yl atk pil toplamada Türkiye 2ncisi olduk. Bize ödül olarak da masa tenisi ve klima hediye ettiler. Okula kazandrdk. Bu seneki hedefimiz geçen sene topladmz orann mislisini salayabilmektir diye konutu.

Örenciler ise Sfr Atk Projesine her zaman destek olacaklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git