Prof. Dr. Çakır'dan korkutan deprem uyarısı

Malatya'da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, "Elimizdeki tarihsel verilere baktığımız zamanı Pütürge ile Gölbaşı arasında uzun zamandır bir deprem meydana gelmemiş. Dolayısıyla bu bölgede, Malatya'nın güneyi Maraş bölgesinde büyük bir deprem meydana gelebilir" dedi.

Haberler 05.08.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendislii Bölüm Bakan Prof. Dr. Ziyadin çakr, Malatyada meydana gelen 5.2 büyüklüündeki depremi deerlendi. çakrn deerlendirmesine göre Malatyadaki depremin iddetli hissedilmesine, 24 Ocak tarihinde Elazn Sivrice lçesinde meydana gelen deprem neden oldu. çakr, bugün meydana gelen depremin ardndan ise, tehlikeli olan alann Malatya ile Kahramanmaran güneyindeki hat boyunca olabileceini vurgulad. Beklenen depremin büyüklüü ise 6.5in üzerinde olabilir.

ELAZI DEPREMNN ARTçISI

Malatyada meydana gelen depremin, 24 Ocak tarihinde olan Elaz depreminin yaratt artç oklardan bir tanesi olduunu vurgulayan çakr, Bu büyük depremin kr, Hazar Gölünün batsndan Pütürgeye kadar uzanmt. Deprem de yine Pütürge civarnda oldu. Yani krn bat ucunda meydana geldi. Elde edilen lokasyona yani depremin yeri ve mekanizmasna baktmzda, çok büyük bir olaslkla bu deprem Dou Anadolu Faynn kendisinde meydana geldi. Tahminlerimiz doru ise yani ana fay üzerinde meydana geldiyse, bu fay üzerindeki krk büyümütür. u an farkl çözümler sunuluyor büyüklük ile ilgili ama en son 5.7 olduu söylendi. Dolaysyla çok büyük bir alan krmaz. 5-10 kilometrelik bir parça krmtr en fazla. Derinlii konusunda da net bir bilgimiz yok eklinde konutu.

PÜTÜRGEDEN GÖLBAINA KADAR OLAN BÖLÜMDE 6NIN ÜZERNDE DEPREM MEYDANA GELEBLR

Fay üzerindeki krn Güneybat ucunun tehlikeli ksm olduunu dile getiren Ziyadin çakr, Zaten bu krn, Sivrice depreminin krnn, kuzey dou tarafndaki bölümler 1870li yllarda krlmt. Dolaysyla o tarafta büyük bir deprem olma olasl düük. Tehlikeli ksm ise bu krn Güneybat ucu. Yani Pütürgeden, çelikhandan Gölbana kadar giden kesim tehlike içeriyor. Bu depremin olumasna sebep olan gerilim art çok büyük olaslkla ana faylanmadan meydana geliyor. Dediim gibi bu bir artç ve bu büyüklükteki depremler krk etrafnda yine meydana gelebilir. Birçok örnek var, bir deprem oluyor ve ardndan baka küçük depremler meydana geliyor. Ya da baz depremler küçük de olsa, büyük depremlere neden olabiliyor. Bunun örnekleri çok. Dolaysyla her deprem mutlaka etrafndaki faylar etkiliyor ama etrafnda krlmaya hazr büyük bir fay var m? Ne kadar etki ediyor? Bunu u aamada tam olarak hesaplayamyoruz. Bir risk var, krlan fayn bat devamnda en son ne zaman deprem olduunu bilemiyoruz. Dolaysyla orada da Sivricede olduu gibi 6nn üzerinden bir deprem meydana gelebilir ifadelerini kulland.

BU FAY 6.5N ÜZERNDE BR DEPREM ÜRETME POTANSYELNE SAHP

çakr, öyle devam etti: Dikkatimi bat ucun devamna çekmek istiyorum. Malatya ile Maran güneyindeki hat boyunca 6.8e benzer büyüklükte bir deprem oluabilir. Elimizdeki tarihsel verilere baktmz zaman Pütürge ile Gölba arasnda uzun zamandr bir deprem meydana gelmemi. Dolaysyla bu bölgede, Malatyann güneyi Mara bölgesinde büyük bir deprem meydana gelebilir. Ama bunun ne zaman oluacan henüz bilemiyoruz. Depremlerin büyüklüü ise direkt krd fayn uzunluu ile alakal. Bu mesafeye baktmz zaman, bu fay 6.5in üzerinde bir deprem üretme potansiyeline sahip diyebiliriz

Ana Sayfaya Git