Ramazan coşkusu!

Müslümanlar tarafından onbir ayın sultanı olarak adlandırılan İslam dünyasının en önemli ibadet ayı Ramazan'da, camilerde toplu yapılan teravih, hatim okuma gibi ibadetler Covid-19 salgını nedeni ile ihya edilemeyecek. Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan’a sayılı günler kaldı. Perşembe günü camilerin kapalı olması nedeniyle evlerde kılınacak ilk teravih ve kalkılacak ilk sahur ile Ramazan Ayına girmiş olacağız.

Haberler 23.04.2020 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgn dolaysyla Müslümanlar, camilerin kapal olmas nedeniyle bu yl Ramazan Ayn evlerinde geçirecek. Salgn nedeni ile camilerin kapal olmas kedilerinde derin bir üzüntü oluturduunu belirten Diyarbakrllar, eskisi gibi camileri kullanabilmek için Allaha yakarta bulunduklarn ve bir an önce camilere kavumak istediklerini söylediler.

Yaanan bütün bu olumsuzluklar hak ettiklerini ifade eden Diyarbakrllar, Allahn musibetlerle kendilerini uyardn ancak Müslümanlarn da bu uyarlar idrak edebilmesi gerektiini vurguladlar.

Ramazan Aynda camilerin kapal olup teravih, cüz okuma ve cemaatle namaz klma gibi ibadetleri toplu olarak yapamamann üzüntüsünü yaadklarn ifade eden Diyarbakrllar, bu süreçte evlerini birer camiye çevirip ibadetlerini evde yerine getirmeye çalacaklarn kaydettiler.

BU AYDA BADETLERMZ ARTIRACAIZ

Ramazan cokusunu evde ibadetlerle yaayacaklarn belirten Sedat Ak, Öncelikle Ramazan Aynda Covid-19 virüsünden dolay bütün herkes evinde olacak. Bizler evlerimizde namazlarmz, cüzlerimizi ve oruçlarmz güzel bir ekilde tutacaz. Elimizden geldikçe bu ayda ibadetlerimizi artracaz. çünkü bu ay rahmet aydr. Ellerimizi de semaya açp Covid-19 virüsünün de bütün dünyada yok olmas için dua edeceiz. ifadelerini kulland.

Camilerin kapal olmas kendilerinde derin bir üzüntü oluturduunu belirten Ak, öyle devam etti:

Covid1-19 salgnndan dolay camilerimiz kapand. Kabede namaz klamaz olduk. Rabbimiz tarafndan bundan daha kötü nasl uyarlabiliriz. Bütün bu olanlar bizi çok üzüyor. Örnein; avlusunda bulunduumuz tarihi Ulu Caminde teravih namaz klamayacaz. Cuma namaz klamayacaz. Deil sadece bu camide dünyann her tarafnda bu durum yaanyor. Yaadmz bu durumdan dolay Müslümanlara bundan daha büyük bir ceza yoktur diye düünüyorum. Rabbim inallah ksa zamanda Covid-19 hastaln dünyann her tarafnda bitirir. Müslümanlar olarak camilerimize geri döneriz. Cuma namazlarmz ve teravih namazlarmz inallah tekrardan klmaya balarz.

TERAVH NAMAZINI CAMDE KILAMAMANIN ÜZÜNTÜSÜNÜ YAIYORUZ

Ramazan Ay yaklanca Diyarbakrn Ulu Cami gibi tarihi yerlerinde her zaman bir younluun olduunu anmsatan Yoksul Aslanhan, Önceleri Ramazan Ay yaklanca Ulu Cami etraf cvl cvl olurdu. Fakat u an ne bir feyz ne de bir bereket kald. Bunun da olmasna sebep olan biz insanoluyuz. Dünyann her tarafnda zulümler görülüyor. Ksacas yaanan bu durumlara bizler müstahakz. Camiler kapal ve cuma namazlarmz eda edemiyoruz. Ayrca Ramazan ile birlikte teravih namazlar balayacak. Onun da camilerde klamama üzüntüsünü yayoruz. Bütün bunlar neden yayoruz diye kendimize sorduumuzda maalesef günahkr kullar olduumuz için bunlar bamza geliyor. dedi.

BR MÜSLÜMAN OLARAK BU DURUM BEN çOK ÜZÜYOR

Ramazan Aynda camilerde yaanan cokuyu bu yl yaayamayaca için üzgün olduunu belirten Aziz Gönder ise unlar söyledi:

Ramazan Aynda yaayamayacamz coku bizi olumsuz etkiliyor. Örnein; camiler kapal olduu için cemaatle farz namazlar ve cuma namazlarmz klamyoruz. Ramazan Ay ile birlikte teravih namazlar da gelecek, onu da camilerde klamayacaz. Bu yaanlan skntlardan dolay Rabbimiz bizi afetsin diyorum. Rabbimize salih bir ekilde tövbe edip emirlerini yerine getirmediimiz için Covid-19 virüsü gibi hastalklar yayoruz. nallah Rabbim en ksa zamanda bu hastal da bitirir eski günlerimize geri döneriz.

Camilerin kapal olmasna ramen Ramazan Aynda yaplan ibadetleri evinde yerine getireceini ifade eden Gönder, Bir Müslüman olarak bu durum beni çok üzüyor. Düünün bir adam camiye gidemiyor. Cuma namazn camide eda edemiyor. Yine teravih namazn camide cemaatle klamyor. Bu durumlar bir insani üzmez mi? Elbette üzecektir. Fakat bütün bu olumsuz durumlara ramen bizler camiler kapal olduu için teravih namazlarmz evimizde klacaz. Kalabalk bir aileysek cemaatle eda edeceiz. Evde bir odamz camiye çevirmeliyiz. badetlerimizi Allahn izni ile o odada gerçekletireceiz. eklinde konutu.

COVD-19 VRÜSÜ HASTALIININ LACINI ALLAHTAN STYORUZ

Dünyay etkisi altna alan Covid-19 hastalnn ifas için Allaha ellerini açp duada bulunmak gerektiini belirten Muhammet Sabri Bayhan, Biz Müslümanlar olarak Covid-19 virüsü hastalnn ilacn Allahtan istiyoruz. Ellerimizi Rabbimize açp istifar edeceiz. çünkü her eye gücü yeten tek Rabbimizdir. Elbette profesörler, devletler ve dier bilimler ilerini yapp bu tür hastalklarla mücadele edecektir. Ancak Rabbimize dualarla yönelip ondan bu hastaln ifasn istememiz gerekiyor. ifadelerini kulland.

Camilerin, sosyal mesafenin uygulanmas artyla tekrardan ibadete açlmas gerektiini dile getiren Bayhan, Yaklaan Ramazan Ay ile birlikte teravih namazlarmz için konumak istiyorum. mamlarmz bu konuyu bizlerden daha iyi biliyor. Onlarn söylemleri bizim için önemlidir. Fakat devletimiz de uygun görürse camilerimizi açp sosyal mesafeye uyarak aralarda birkaç metre oluturarak camilerde namazlarmz eda edebiliriz. Kanaatimce de bu durumu gerçekletirmek mümkündür. eklinde konutu.

EVMDE DE BADETLER NOKTASINDA YAPABLDM NALLAH YAPACAIM

Ramazan Aynda camilerde yaad cokuyu evinde yaamayaca için üzgün olduunu belirten Sabahattin Klçolu, yine de evde elinden geldiince bütün ibadetleri yerine getireceini söyledi.

Klçolu, konumasna öyle devam etti: Ramazan Ay çok güzel bir aydr. Ramazan Ay shhat ve bereket aydr. Evde Ramazan Ayn geçirirken camilerde yaadmz cokuyu hissedemeyeceimiz için evde sklrm, üzülürüm ve çok sevinmem. Evimde de ibadetler noktasnda yapabildiimi inallah yapacam. çünkü Rabbimiz bize ne emretmise bamz üstünedir. Beni neden men etmise onu da yapmam. Ayrca Rabbimizin bütün emirleri biz insanlara ifa, shhat ve güzelliktir. Son olarak Ramazan Ayn salavatlarla, namazla ve ibadetlerle geçireceim.

Ana Sayfaya Git