Türkiyede hayvanclk ve arcln sorunlarn çözmek ve arclar tek çat altnda toplamak amacyla kurulan Türkiye Tarm Hayvanclk ve Arclk Platformunun bölge temsilcilii Diyarbakrda hizmet vermeye balad.
Bölgenin envanterini çkartp, hzla tespit ederek, çözüm üretmek için kurulan plaftormun açl için Diyarbakra gelen AK Parti Aydn Milletvekili Yavuz, bal üretiminde Türkiyenin çinden sonra ikinci srada yer aldn söyledi.
Geleneksel bal üretiminde baz kayglarn olduuna iaret eden Yavuz, Geleneksel bal üretiminden çk var. Daha modern ve standart üretime doru geçilmi. Bu aslnda tehlikenin balangc olarak görülüyor. çünkü ar aslnda tarmn bel kemii ve olmazsa olmaz. Doal yaantnn devam etmesinde önemli rol alan bir hayvandr. ifadelerini kulland.
BAL ÜRETCSNE DESTEK
Yavuz, üreticilerin emeklerinin karln almad bir ortamda ister istemez sahtecilikle ilgili baz gelimelerin de olduuna da ahit olduklarn dile getirerek, bu konuda reklamlar yaplarak, hijyen olmayan koullarda arsz bal üretildiini kaydetti.
Türkiyede tarmla ilgili alanda arnn katks düünülerek bu canlnn yaatlmas gerektiini belirten Yavuz, bal üretimini gerçekletiren çiftçileri projelerle destekleyeceklerini ifade etti.
Daha önce bal aromal urupla yaplan sahte ballarn önüne geçmek adna Tarm ve Orman Bakan Bakan Bekir Pakdemirli ile görütüklerini bildiren Yavuz, yaplan görüme ve verilen demeçlerin ardndan baln 200 lira olan teneke fiyatnn bir anda 500 liraya çkmaya baladn aktard.
HAPS VE MEN CEZASI
Bu piyasann gerçeidir. Bu konuyu bir kanuna oturtmamz gerekiyor. Gda terörüyle ilgili bir kanun hazrladk. Bu kanunda özellikle tai ve sahtecilikle ilgili ciddi cezalar var. Eski cezalar biraz daha farkllatrdk. diyen Yavuz, unlar kaydetti:
Daha önce iz sürümü skntl oluyordu. Yakaladmz ürünü satan kiiye ceza veriyorduk. Fakat üreten kii satcya, Siz bizi ifa etmeyin, bütün cezalarnz karlarz. diyordu. Bunun küçük bir cezas vard. Bu cezay hem hapis hem de men cezasna yükselttik. Böyle olunca iz sürmek daha rahat olmaya balad. Mecburen ifa edildi. Fatura baznda bile olsa takibe balanld. Bal fiyatlar bu demeçlerden sonra hzl bir ekilde artmaya balad. Bu tedbir nedeniyle üreticiler bizlere dua ediyor. Ekim aynda yasa tasars Meclise gelecek. Tüketici bal yüksek fiyata alacak diye düünülmesin. Tam tersine alm fiyatnda sknt olmayacak. Ancak sahtecilikle kazanç salayanlar noktasnda çok büyük yol alacaz.
ÜRETCYE KÖYÜNDE ETM
Türkiye Tarm, Hayvanclk ve Arclk Dayanma Platformu Genel Bakan Mustafa Sarolu ise açtklar tekilat ile Diyarbakr Güneydounun koordinasyon merkezi olarak seçtiklerini söyledi.
Diyarbakrda arclk, bitkisel üretim ve hayvanclk potansiyelinin belli olduunu dile getiren Sarolu, sahadaki üreticiyi akademik destekle raporlandracaklarn belirtti.
Sarolu, bu platformlarn görevinin yereldeki envanteri çkarp, hzl bir ekilde sorunlar tespit edip bölgelere göre çözüm üretmek olduunu bildirdi.
Bal aromal urubun yasaklanmas ve hzl bir ekilde Meclisten geçmesi bu platformun gerekliliini gösterdi. ifadesini kullanan Sarolu, u deerlendirmede bulundu:
Platformumuz iklim ve corafi artlar dikkate alacak. Bu bölgede ekimden ubat ayna kadar Diyarbakr, anlurfa ve Mardinde ciddi pamuk ekimi yaplyor. Pamukta ciddi tarmsal ilaçlardan dolay ar ölümleri yaarz. Bu aylar arasnda, köy ve mahallelerde devletin ilgili birimleriyle, akademisyenlerimizle kimyasal ilaçlar kullanmadan tarmn nasl yapldn, hangi ilaçlarn üründe kalc hasar brakp insanlara zarar verdiini herkese anlatacaz. Önce köylüyü eitmemiz lazm. Platform olarak sahada yerinde uygulamalarla eitimin daha doru olduunu düündüümüz için en yakn zamanda üreticimize köyünde, yerinde eitim vereceiz.
Devletin tarmda nakit para desteinden ziyade ekip ve ekipman açsndan teknolojik destek vermesinin önemli olduunu aktaran Sarolu, denetimin sk yaplmasnn da önemine dikkati çekti.
Sarolu, Farkl birimler farkl projelerle deil, envanter çkarldktan sonra merkezden yaplacak genel çalmayla bölgesel olarak insanlarn, eksikleri tamamlanarak rehabilite edilmesi lazm. Bu ekilde verim artn ve kaliteyi yakalarz. diye konutu.