Şanlıurfada yüksek ateş şikayeti ile doktora başvuran 40 yaşındaki Mehmet Göke domuz gribi tanısı konulduktan hemen sonra Gök hayatını kaybetti. H1N1 can aldı. Şanlıurfada domuz gribi paniği
Şanlıurfada oturan Mehmet Gök, geçen hafta yüksek ateş şikayetiyle Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Burada yapılan kontrolde vücudunda domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsüne rastlanan Gök, yoğun bakım ünitesinde karantinaya alındı. 6 gündür tedavisi süren Gök, bu sabah doktorların çabasına karşın kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Gökün cenazesi yakınlarına teslim edilirken, alınan kan ve doku örnekleri tahlil için Adanaya gönderildi.
Öte yandan halen aynı hastanede 4, Balıklıgöl Devlet Hastanesinde ise 2 kişinin ise H1N1 şüphesiyle karantina altında tedavisi sürüyor.
POLİKLİNKLERDE GRİP YOĞUNLUĞU
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte artış yaşayan grip şikayetiyle yüzlerce kişinin başvurması hastanelerin acil servis ve polikliniklerinde yoğunluk oluşturuyor. Yüzlerce kişi muayene olabilmek için kuyruk oluştururken, hastane personelleri ise maske takarak kendilerini korumaya çalışıyor.
Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?
Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.
Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır?
Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.
KALABALIKTA BULAŞMA ORANI YÜKSEK
Domuz gribi, grip gibi mevsimsel olarak soğuk ve kapalı mekanların yeteri kadar havalanmaması gibi etkenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Durum böyle olunca da kalabalık ortamlar daha riski olarak görülüyor çünkü, gribin bulaşma oranı bu ortamlarda çok daha yüksek.
Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir?
gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar: Ateş, Öksürük, Boğaz ağrısı, Yaygın vücut ağrısı, Baş ağrısı, Üşüme veYorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.
Domuz Gribi Tanısı
Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.
Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?
Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.