Şiddet yasasında neler var?

Adalet Komisyonunda, kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesini öngören teklif kabul edildi

Haberler 31.03.2022 - 00:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet Komisyonunda, kadna ve salk çalanlarna yönelik iddetin önlenmesini ilikin düzenlemeleri içeren Türk Ceza Kanunu ve Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Teklife göre, Türk Ceza Kanunundaki takdiri indirim nedenleri snrlandrlacak. Failin pimanlk içermeyen davranlar, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek.

Failin salt indirim almaya yönelik klk ve kyafetine özen göstermesi, takm elbise giymesi, kravat takmas gibi durumadaki ekli tutum ve davranlar, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alnmayacak. Takdiri indirim uygulanmas halinde ise gerekçeleri kararda mutlaka gösterilecek.

Kadna kar iddetle daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydrcln salanabilmesi amacyla kasten öldürme, kasten yaralama, tehdit, ikence ve eziyet suçunun kadna kar ilenmesi halinde cezas artrlacak.

Kasten öldürme suçunun kadna kar ilenmesi hali bu suçun nitelikli halleri arasna alnacak. Kasten öldürme suçunda ceza müebbet iken bu suçun kadna kar ilenmesi halinde verilecek ceza arlatrlm müebbet hapse çkarlacak.

Basit tbbi müdahale ile giderilebilecek kasten yaralama suçunun kadna kar ilenmesi halinde cezann alt snr 4 aydan 6 ay hapse yükseltilecek.

kence suçunun kadna kar ilenmesi halinde cezann 3 yl olan alt snr 5 yl hapse çkarlacak.

Eziyet suçunun kadna kar ilenmesi halinde cezann 2 yl olan alt snr 2 yl 6 ay hapse yükseltilecek.

Hayata, vücut veya cinsel dokunulmazla yönelik bir saldr gerçekletirileceinden bahisle ilenen tehdit suçunun madurunun kadn olmas halinde cezann 6 ay olan alt snr 9 ay hapse çkarlacak.

Kamu hizmetlerinden yararlanma hakknn engellenmesi suçunun konusunun salk hizmetleri olmas durumunda verilecek ceza altda biri oranna kadar artrlacak.

ISRARLI TAKP SUç OLACAK

Israrl takip olarak nitelendirilen fiiller müstakil bir suç haline getirilecek. Israrl bir ekilde fiziken takip etmek ya da haberleme ve iletiim araçlarn, biliim sistemlerini veya üçüncü kiileri kullanarak temas kurmaya çalmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk olumasna ya da kendisinin veya yaknlarndan birinin güvenliinden endie duymasna neden olan faile 6 aydan 2 yla kadar hapis cezas verilecek.

Israrl takip suçunun, çocua ya da ayrlk karar verilen veya boand ee kar ilenmesi; madurun okulunu, i yerini, konutunu deitirmesine ya da okulunu veya iini brakmasna neden olmas hakknda uzaklatrma ya da konuta, okula veya i yerine yaklamama tedbirine karar verilen fail tarafndan ilenmesi halinde faile 1 yldan 3 yla kadar hapis cezas verilecek. Bu suçun soruturulmas ve kovuturulmas ikayete bal olacak.

TUTUKLAMADA KATALOG SUç DÜZENLEMES

Teklifle kadna kar ilenen kasten yaralama suçu ile salk kurum ve kurulularnda görev yapan personele kar görevleri srasnda veya görevleri dolaysyla ilenen kasten yaralama suçlar tutuklamaya ilikin katalog suçlar arasna alnacak.

Kasten yaralama suçunun, beden veya ruh bakmndan kendisini savunamayacak durumda bulunan kiiye kar ilenmesi ya da canavarca hisle ilenmesi halleri de katalog suç olacak.

Ceza Muhakemesi Kanununun Madur ile ikayetçinin haklar balkl maddesinde deiiklik yaplacak. Düzenlemeyle, Türk Ceza Kanununda yer alan çocuklarn cinsel istismar veya srarl takip suçu ile kadna kar ilenen kasten yaralama, ikence veya eziyet suçlar madde kapsamna dahil edilecek. Böylelikle soruturma ve kovuturma evrelerinde özellikle iddet maduru kadnlarn, istemleri halinde baro tarafndan görevlendirilecek avukatn hukuki yardm ve desteinden ücretsiz ekilde faydalanmalar salanacak ve hak arama yollarn etkin bir ekilde kullanabilmelerine imkan tannacak.

Israrl takip suçunda uzlatrma hükümleri uygulanmayacak.

SALIK çALIANLARIYLA LGL MESLEK SORUMLULUK KURULU OLUTURULUYOR

Teklife göre, kamu veya özel salk kurum ve kurulular ve vakf üniversitelerinde görev yapan hekim ve di hekimleri ile dier salk meslek mensuplarnn salk mesleinin icras kapsamnda yaptklar muayene, tehis ve tedaviye ilikin tbbi ilem ve uygulamalar nedeniyle yaplan soruturmalar hakknda Memurlar ve Dier Kamu Görevlilerinin Yarglanmas Hakknda Kanun hükümleri uygulanacak. Soruturma izni, Salk Bakanl bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafndan verilecek. Kurul, özel salk kurum ve kurulular ve vakf üniversitelerinde görev yapan hekim ve di hekimleri ile dier salk meslek mensuplar bakmndan il salk müdürlüklerinde görevli bakan veya yardmclarn da ön inceleme yapmak üzere görevlendirebilecek.

Kamu kurum ve kurulular ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve di hekimleri ile dier salk meslek mensuplarnn salk mesleinin icras kapsamnda yaptklar muayene, tehis ve tedaviye ilikin tbbi ilem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafndan ödenen tazminattan dolay ilgilisine rücu edilip edilmeyeceine ve rücu miktarna, ilgilinin görevinin gereklerine aykr hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanp kullanmad ve kusur durumu gözetilerek Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafndan 1 yl içinde karar verilecek.

Teklifle ayrca Mesleki Sorumluluk Kurulunun üyeleri ve karar alma süreçleri de düzenlenecek.

Bu düzenleme haklarnda kesinlemi bir soruturma izni verilenler bakmndan uygulanmayacak ve soruturma veya kovuturmalara devam edilecek.

Kamu kurum ve kurulular ve devlet üniversitelerinde görev yapan hekim ve di hekimleri ile dier salk meslek mensuplarnn salk mesleinin icras kapsamnda yapm olduklar muayene, tehis ve tedaviye ilikin tbbi ilem ve uygulamalar nedeniyle idare tarafndan ödenen tazminattan dolay açlan rücu davalarndan, bu maddenin yürürlüe girdii tarih itibaryla yarglamas devam edenler bakmndan karar verilmek üzere Mesleki Sorumluluk Kuruluna bavurmas için davacya iki aylk süre verilecek. Bavuru yaplmamas halinde dava usulden reddedilecek.

Ana Sayfaya Git